Супа от тиква и помирение с есента

    Много, много отдавна децата от различни възрасти били в един клас заедно, с един учител. Та даскалът в едно такова килийно училище попитал децата веднъж каква е формата на Земята и те бързо му отвърнали - "на тиква".  А понеже училището било залепено за църквата, една от бабите, току-що излязла от храма, слушала децата и им пояснила - "Тиквата е вместилище на душата".
   Дойде и времето и на нея - Тиквата, по улиците и пазарищата са натрупани  купчини, различни сортове, различни форми, подканящи да бъдат отнесени към дома. В България май приетите ястия с тиква са баница, печена тиква, тиква с мляко и яйца и рачел. Или поне това аз зная и това е било прието в моето семейство. Супата от тиква не е част от фамилния рецептурник, но нямаше как да се мине без нейната проба. Е, да не си мислите, че първоначално съм казала у дома каква е тази супа....просто сервирам крем-супа и толкоз. Пък след поискването на втора порция , а и нейното похапване, пускам бомбата.... Неочаквано спокойно се приема и дори лек възторг долавям у онези, които недолюбват особено тиквата...
   А есента вече е с друго лице за мен, преживях си прехода от лятото към нея, бързам да се насладя на изобилието на зеленчуци и плодове  и да извлека най-доброто от тях. Но стига с лирическите отклонения, помирихме се с есента, време е за рецепта!

Супа от тиква
Продукти:
Около 1 кг тиква "цигулка", обелена и нарязана на парчета
2 картофа на резенчета
1 стрък праз - нарязан на кръгчета
1 глава лук - едро нарязан
малко целина на дребни парченца
2 моркова - нарязани
малко парченце корен от джинджифил
Зехтин
Сол
Малко топено сирене
Приготовление:
  В загрятия зехтин сипваме всички зеленчуци, леко разбъркваме за кратко, доливаме вода, варим и пасираме. Малко преди края добавяме топеното сиренце.
В едно тиганче сипваме зехтин, нарязани две скилидки чесън и добавяме накъсано на розички броколи - пържим за кратко, колкото броколито да поеме от аромата на зехтина и чесъна.  То всъщност заедно с печена чушка, салвия и зелен лук е за декорация и вместо крутончета....

Да ви е сладко!
   P.S. Този текст беше написан и подготвен преди време, а днес видях, че съм забравила да го публикувам. Отново не съм у дома, а в едно село и докато седя в кафенето с компютъра, за да ползвам нета, една жена видя супата, попита от какво е, а като разбра, започна да се вайка докъде сме стигнали, та тиква в супата да слагаме...Каза да изчакам да ми донесе някакви продукти, та да имам какво да готвя....Не щя да ме разбере, та....пускам текста и бягам, че за резил станахме....супа от тиква...хм....


21 коментара:

  1. Хах как ме усмихна, Игличе! :) И при нас не сме приготвяли подобно нещо, нооо определено ще се доверя, че е вкусно и мисля да пробвам някой път. Пък нека си се вайка госпожата. ;)
    Сърдечни поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, пробвай, от опит глава не боли, пък знае ли се, може и да ти допадне!

      Изтриване
  2. абе Игличе, чакай жената да ти донесе продуктите, как ще бягаш :)
    Представям си как те мисли жената, горката ти, с тиква супа да правиш :)
    Обаче пък е много пъстра и придава много топло есенно настроение :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, то в село където и да мръднеш, знаят къде си, не ми се размина, не ми вярват, че не съм я "закъсала", та трябва с торба да се прибирам!

      Изтриване
  3. Oтбелязала си подобаващо помирението, Иглика......рецептата е супер, а снимките много вкусни и красиви! Усмихна ме пускането на бомбата, може би и аз трябва да направя така при поднасянето на някои ястия:)!
    Прегръдка и хубав следобед ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, това си е част от "играта" - мълча си аз вече, щото като знаят, се понасят едни скептични коментари и призиви да направим нещо друго, от девет кладенци вода носят у дома, като трябва да извадят аргументи...

      Изтриване
  4. Great decoration! Congratulations! Kate

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна снимка, открадвам си идеята за декорацията на супата и скоро бягам да я приготвя у дома - е, може да не е с тиква, а нещо друго, но сигурно злоядото ми дете ще изпадне във възторг! Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, с декорацията си е изпитан трик - заглеждат се по нея и бързат да похапнат...Дано действа и у вас!

      Изтриване
  6. Голям резил, а като си помисля, че и аз имам мераци да я използвам именно във вариант на сгряваща супа... :) Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Хахаха, Иглика успя отново да ме развеселиш!
    Защо избяга бе, момиче, таз женица можеше кокошка да ти донесе за супа? ;)
    Ама пък си е вкусна тиквената, какво и е! А и ти как си я накиприла.. тя затова е полюбопитствала, я колко е хубава само!
    С тези бомби, някой ден... :))) В момента моята е във фурната - да видим дали ще има поражения след нея ;)
    Топли прегръдки с пожелания за хубаво настроение и ползотворна работа! :*

    ОтговорИзтриване
  8. Тя горкичката сигурно тиква не обича, затова така ти е казала Иглика :) Хората на село животните с тиква хранят, и по Коледа в тиквеник я слагат :)
    От къде да знае, че тиквената мания е завладяла света :)
    Ти само снимка си и показала... ама я и сипни една купичка от супичката, да видиш че друга песен ще запее:)
    Другият път като ходиш на село, грабвай тенджерата за нагледна дегустация! :) :) :)
    Прегръдки и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова красиво декориран супа май досега не съм виждала! Поздравления!
    Беше ми много забавно да прочета тази случка :) Ако бях в онова кафене чак да си помисля, че за резил си станала, Игличе, нямаше да се случи. Но, признавам си, и аз тиква ям само в тиквеник, иначе съвсем не ми харесва. Но украсата е просто уникална и аз ще я спретна в някоя стандартна картофена крем-супа. Мерси за идеята!
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Супа от тиква опитах точно миналата неделя, отдавана исках да направя и пробвах хареса ми много и ще я направя пак, така че да, обичам супа от тиква! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Въпрос на вкус, Иглика,
    за мен - едно прекрасно есенно предложение,
    колоритно, ароматно и вкусно, и много красиво поднесено.
    Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна супичка! Как ме разсмя с бабата:) Нали в селата тиквите дават на животните, уплашила си жената:)

    ОтговорИзтриване
  13. :))) как ме разсмя на финал! Супата е страхотна, Иг! Как красиво си я поднесла и декорирала! Колко си права за рецептите с тиква. До преди години и аз правех само няколко, а сега като гледам какви вкусотии има с нея и сладки и солени... Прегръдки от мен и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  14. тц,тц,до къде я докарахме значи,тиква на супа да ядем :))

    Игличе,ама така красиво си я поднесла,как няма да им се услади на твоите хора.
    И аз така шмекерувам,не само за тиквата,даже и до края си мълча и им се радвам :) .
    Страхотно уханна рецепта!
    Прегръдка от мен и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Игликич, възмутена съм! Как може на супа да съсипеш тиквата;) Между другото, ама съвсем между него и аз имам една тенджерка с тази вкусотия в хладилника- обожавам я в хладните дни.
    Хайде и дано есента продължи по-дълго, че още не мога да и се нарадвам;)
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  16. Ама как си я украсила тази супа...чудна е...

    ОтговорИзтриване
  17. Ев, Ирма, Дани, Бени, Поли, Дианка, Траянче, Кате, Роси, Мартич и Живе, благодаря, че се отбихте и прочетохте за смешните ми преживелици. Прибрах се с торба, поне без месо, че нямаше как да се разнасям и с него, на мен си ми допадат всякакви подобни кулинарни експерименти, а с тиквата отдавна не сме само в сладко приятелство, а и в соленко!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.