Някога Бог имал едно младо крушово дръвче. Не щеш ли, една крава изяла връхчетата му и Господ се разгневил, след което я превърнал в месечина. Та затуй върху лицето на Луната и днес можем да видим сянката на онова крушово дърво.
Ама да оставим дървото и Луната, а да заговорим за плодовете, събрали в себе си много слънце, сладки сокове и притежаващи един прекрасен плътен вкус. Сортовете, които се намират на пазарите у нас са много, а и аз не ги разбирам хич, зная само, че обичам да похапвам обелени круши, нарязани на парченца, в комбинация с различни сиренца. И останалите у дома май така предпочитат, та всеки се ослушва друг да ги обели и нареже. От първите круши на пазара правих един щрудел заедно с ябълки-петровки, лешници и орехи, но така и остана непубликуван. Сега ще ви го покажа и него, но най-накрая. Първо ще покажа този, който видях във Фейсбук, с линк, посочен от Йоана и светкавично направих (чак светкавично, не, почти със седмица закъснение, ама снимките бяха пленителни и запомних базисно приготовлението) , само с круши, какао и счукани лешникови ядки.
Ама да оставим дървото и Луната, а да заговорим за плодовете, събрали в себе си много слънце, сладки сокове и притежаващи един прекрасен плътен вкус. Сортовете, които се намират на пазарите у нас са много, а и аз не ги разбирам хич, зная само, че обичам да похапвам обелени круши, нарязани на парченца, в комбинация с различни сиренца. И останалите у дома май така предпочитат, та всеки се ослушва друг да ги обели и нареже. От първите круши на пазара правих един щрудел заедно с ябълки-петровки, лешници и орехи, но така и остана непубликуван. Сега ще ви го покажа и него, но най-накрая. Първо ще покажа този, който видях във Фейсбук, с линк, посочен от Йоана и светкавично направих (чак светкавично, не, почти със седмица закъснение, ама снимките бяха пленителни и запомних базисно приготовлението) , само с круши, какао и счукани лешникови ядки.
Приготовление:
Почистете круши, нарежете ги на тънки филийки. Вземете кори за баница, като ако са тънки, ползвате три броя, а ако използвате от типа "одрински" - по-плътни, две кори са напълно достатъчни. Кората се маже с масло и се наръсва с пудра захар. Отгоре се поставя следващата. Върху горната кора се ръси какао, счукани лешникови ядки, нареждат се крушите по цялата кора, наръсват се с пудра захар, малко ванилия и канела. Завива се стегнато руло, намазва се с масло, пече се в загрята до 150 градуса фурна до 30 минути. Не се притеснявайте, ако потече сок от крушите, става още по-вкусно, когато се смесят какаото, крушите и ароматите.
Еднакво вкусен е топъл с малко сладолед и охладен, а тъй като е с малко захар, приемам, че може да се похапва и в по-големи количества.
А ето и архивния вариант на подобен щрудел - круши, ябълки, шоколад, лешници, орехи и малко стафиди.
Ох, наистина е голяма вкусотия... Само се облизвам тук и си мечтая... :)
ОтговорИзтриванеГледах го и при Мария, сега и при теб, Игличе - чудесен е!
Поздрави и хубав ден!
Гери, сега и аз го видях при Мария, само дето тя е по-стриктна от мен и е спазила рецептата, а аз не открих линка, когато се заех с приготовлението и карах по памет - сигурно вкусът е загубил от това, но и това се случва, няма как!
ИзтриванеЕй,Иг...!Ако от снимката,по случайност не успееш да съблазниш човек,то с описанието на приготовлението увеличаваш слюноотделянето на 300%:))))).С това престискане,с това евентуално потичане на соккккккккк.......,просто неустоима картина!!!!!!!
ОтговорИзтриванеТова разтекло се сокче е наистина божествено, Миленче!
ИзтриванеI am still yet to make something from it. The problem really is … where do I start?
ОтговорИзтриванеI wish you to find place, time and inspiration....
ИзтриванеЧе рецептата е съблазнителна, вярно е. Но, Игличе, впечатляващи снимки на този щрудел си направила! Искрени поздравления! Спечели ме за опитването, но само да му намерим време :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Бени, наистина си струва приготовлението, а и не е връткава рецептата- "бавно" е само беленето и рязането на крушите!
ИзтриванеИгличе,представям си колко е вкусен и уханен този щрудел-круши,ядки,какао-превъзходен тандем!Грабвам си парченце с охота!Прегръдка и ведър ден да ти е!
ОтговорИзтриванеНаистина прелестен тандем, а крушите с шоколад и на конфитюр са прелестни, хапвах преди около две седмици и е наистина вълшебен вкусът! Ведър да е и твоят ден, Роси!
ИзтриванеИстински есенен разкош, Иг! Грабвам си две парчета. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Ев!
ИзтриванеРазкошен, разкошен! А снимките толкова есенно красиви и уютни, че чак тук започна да ухае! Прелестна публикация! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа ,наистина уханно десертче беше....
ИзтриванеЕсенна фантазия, Иглика,
ОтговорИзтриванекрасиво, ароматно и вкусно, а и така впечатляващо презентирано -
страхотно предложение! Благодаря и усмихната вечер, Диана
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеПрекрасен сладкиш! Искаше ми се да видя вътрешността, защото сега ме оставяш цяла нощ да си представям :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да, пропуск, щеше ми се да снимам плънката, но додето снимах, все някой идваше и грабваше парченце и на финала и аз грабнах едно и така остана без достатъчно снимки....
Изтриване