Познатата и непозната Гърция - част втора

След тридневния престой в Кастраки, при който успяхме да обиколим всяко кътче на манастирите, до което ни допуснаха, дебнахме височината на слънцето за снимки, че все печеше и светлината не ставаше за добри кадри, се отправихме към Йоанина, по-известна у нас като Янина.






Вероятно това място не е от най-предпочитаните туристически дестинации за българите, защото е по-отдалечено, но има интересни неща за гледане. След областта Тесалия, в която се намира Метеора, вече се намирахме в областта Епир. По този маршрут пътувах за първи път. Пътищата са много добри, а преобладаващата част е магистрала, като има и голям брой тунели - някои от тях доста дълги. Е, всички те са направени с европейски пари, около тях все имаше табели по коя програма са изградени. Та по тази причина се сетих за оня тунел в Стара планина, за който у нас се говори от детските ми години, а това си беше отдавна и  остана само на думи.
Планините са леко недружелюбни, защото са пълни главно с храсти, липсваше ми гората. Но този пейзаж си е характерен за региона.
Та, Янина е град с около 70 000 жители, намиращ се на брега на езеро. Този град бил основан през шести век от византийският император Юстиниан. Същият този Юстиниан, който произнесъл крилатата фраза "Соломоне, аз те надминах" при освещаването на храма "Св.София" в Константинопол. Градът бил и столица на Епирското деспотство, а през 15в. османският пълководец Синан превзел града. В него живеели много християни и евреи.

Кокетните прозорчета с решетки
В края на 18 в. градът е превзет от Али паша Янински и става център на автономното му владение. После чак по време на Балканската война , през 1913г. градът е превзет от гръцките войски. Али паша е много интересна фигура. Произхожда от богато семейство, но в младите си години бил разбойник. Постепенно се издигнал до управител на Янина, създал си една независима от султана държава. Дълги години султаните се мъчели да възвърнат този регион във владенията си, на финала Високата порта пратила свои агенти в Янина да го убият и пратили главата му като дар на султана. Явно тази история е била доста популярна, защото в романа "Граф Монте Кристо" Александър Дюма говори за  дъщерята на Янинския управител и помощта, която Едмон Дантес и оказва, за да бъде отмъстен Али паша- подло предаден от френски офицер.
Първото, което прави впечатление в града е наличието на множество магазини, които предлагат сребърни изделия. Преди векове тамошните майстори куюмджии (златари) били известни по цялата Османска империя, медникарите също били тачени като майстори. Мислех си, че тези занаяти вече са замрели, но за моя изненада се оказа, че са си живи и занаятчиите изработват много предмети, които изпълват магазините, а оттам туристите и гостите на града ги отнасят по домовете си.
 


Сядаме в кафене в една тясна централна уличка, където си поръчваме фрапе,а до отсрещната масичка в празен пепелник наливат вода за куче, което едва диша от жегата...Ние геройски продължаваме да бродим по улиците, да говорим с търговци и занаятчии...





Запазена е стара крепостна стена, а в джамията е подредена музейна експозиция. Витрините са стари, но в нея са представени християните, евреите и мюсюлманите и си дават среща трите религии.
Сградите са предимно двуетажни, което придава много симпатичен изглед на градчето. Магазините пълни със сувенири, като типично по ориенталски се прави пазарлък, за да те уважават като клиент... Не минава без магазините с хранителни продукти, щедро декорирани с етикета "био", пробваш храни, после решаваш от кое да купиш. Е, аз съм примамена също от идеята за една покупка, но решавам да се озаптя и мирясам, няма да пълня колата и да карам всички да се мъчат заради моите шантави идеи...Тук се спирам, но на следващото място....аз съм си аз...няма спасение....сигурно се досещате какво ме предизвиква...


 До гробницата на Али паша нямаме време да отидем, но се отправяме към едно друго селище. За него- съвсем скоро...

17 коментара:

  1. Поддържаш напрежението обаче, така трябва - да има любопитство какво ли следва... ;)
    Много е хубаво това, че повечето блогъри споделят за пътуванията си. Така всички се потапяме в техните изживявания и мислено се разхождаме на места, на които или не сме били, или виждаме под друг ъгъл. Та го казвам и за теб, Игличе, благодаря!
    Желая ти хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, затова и името на блога е това- "От всичко по малко", а както на мен ми е интересно какви мисли и чувства предизвикват събития, места и хора, споделям и моите преживявания. А то подгрявката е почти прозрачна- на една от снимките се вижда...

      Изтриване
  2. Оле, горкото кученце! Разгледали сте прекрасни места! Янина изглежда много привлекателно градче с хубава атмосфера!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лу на мен ми допада мястото, аз обичам подобни малки селища с атмосфера.

      Изтриване
  3. Ама че тъпо място, какво му харесваш, ако е ориенталско?Да беше отишла я в Париж, я в Лондон, пък да разкажеш, а това място не ми харесва, гърци,мюсюлмани и евреи, това ли е хубаво нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Местата с мултиетничен облик на мен ми допадат, различните религии не ме дразнят, интересува ме какви са хората, които ги изповядват. Пътувала съм из доста места в Европа, но на мен Балканите си ми харесват! Не задължавам никого да изпитва същите чувства!

      Изтриване
  4. Здравей! Имаш номинация от мен за Liebster Blog Award: http://toninagems.blogspot.com/2013/06/tag-liebster-blog-award_26.html#more

    ОтговорИзтриване
  5. Много приятно, разпускащо и интересно! Благодаря за прекрасната разходка, Игличе! И ще чакам следващата :) Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Отново чудесен пътепис си ни подготвила,мила!Разходих се и аз чрез твоя обектив,благодаря ти!Очаквам следващото китно местенце!Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Май се загуби коментарът ми, та.. 'айде пак! :)
    Много ми допадат именно такива, малки, пъстри селища, закътали в себе си и история, и бит, и култура, набраздени с тесни криволичещи улички, изпъстрени с цветове, изненадващи ни зад всеки ъгъл с нещо, което да ни накара да искаме пак и още, предизвикващи неспирни възклицания като "ех, ах, их... ", а емоциите ми да подкачат като в бързей. Ей такива настроения предизвиква в мен всеки един твой пътепис, Иглика, всеки път научавам нещо ново и ми е крайно приятно. Почувствах се сякаш бях с теб, в жегата, край магазинчетата и кафенетата, сред глъч и аромат на кафе, потопена в живот. Не разбрах само на какво не си устояла, не вярвам да си помъкнала бакърени тави, но аз мярнах някъде просфори, красиви менци и джезвета ;))
    Сега с детски, нестихващ интерес очаквам продължението, мила!
    Прегръдки от мен и пожелание за хубаво, слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  8. Със сигурност вече знаеш:) че и аз много обичам такива местенца събрали в себе си толкова много история и култура. Атмосферата е невероятна и много ти благодаря, че си направила толкова красиви снимки, с интерес разгледах магазинчетата, сякаш бях там. Прекрасна публикация и невероятно местенце! Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Giannena is a beautiful city and your photos are excellent. You reminded me it has been a long time since my last visit!

    ОтговорИзтриване
  10. Игличе, с интерес продължавам да следя пътеписите ти и да се наслаждавам на прекрасните снимки! Не съм посещавала тези места, няма и да ги посетя, и затова мие крайно интересно да ги видя чрез твоя поглед!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Мноогоооо обичам да ме разхождаш. И за пореден път се убеждавам, че имаш много яка работа;)
    Дали някога ще намина по тези места, не е ясно. Но благодаря, Игликич, за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  12. Много благодаря за прекрасната разходка! Добре, че не съм с теб, защото нямаше да издържа на изкушенията на магазинчетата :)

    ОтговорИзтриване
  13. Познат маршрут-ходих до Метеора и много красота има там.Нашият маршрут беше Солун,паралия Катерини,Метеора ,градчето Едеса....Благодаря за разходката!
    ХУБАВА СЕДМИЦА!

    ОтговорИзтриване
  14. Момичета, благодаря ви за отделеното време за четенето на поста и споделената емоция!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.