В нашето семейство името Георги е много популярно - синът и баща ми се наричат така, а сестра ми - Гергана. По традиция се коли агне като курбан за Гергьовден, което се пече в пещ. Тази година отново почетохме Св.Георги по този начин, а освен фамилията, както винаги имахме и гости. Докато пълнехме агнето, а и след изваждането му от пещта, където престоя цяла нощ, дори не ми мина през акъла да го снимам, нямаше как да стигна до фотоапарата....
След прекрасния обяд остана малко месо и плънка, което майка ми раздели на всички по равно. А когато има повече месо от един и същи вид обикновено не му отдава прекалено внимание. Поради тази причина замразих две пакетчета във фризера.
А днес дадох нов живот на ястието - превърнахме го в супа, ароматна и много вкусна.
Продукти:
- Плънката от печено пълнено агне- дреболии, ориз, лук, магданоз и джоджен
- Две връзки зеленийки- лапад, спанак
- Връзка зелен лук
- Ориз - около 1/2 ч.ч.
- Масло - 1 суп. лъж.
- Сол
- За застройката - 1 чаена чаша кисело мляко и 3 жълтъка
Във вряща вода се поставя сол на вкус, нарязаното на дребни късчета месо, сипва се наситнената зеленийка, ориза, лука, а когато всичко се свари, се сипва застройката - от добре разбити жълтъци на яйца и кисело мляко.
Отстранява се от котлона, наръсва се със ситно нарязан магданоз и джоджен и да ви е сладко!
Чудна супичка, Игличе! Много вкусна и пролетна.
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен!
Определено пролетна супа, вкусна и подлежаща на импровизации! Хубава неделя, Гери!
ИзтриванеНаистина много вкусна и любима:)
ОтговорИзтриванеТраянче, радвам се, че имаме сходни вкусове!
ИзтриванеЕй, адски апетитно изглежда това супе, нищо, че не си падам по дреболиите, може да ги заменя с месце :)
ОтговорИзтриванеСлънчева неделя, Иглика :)
Инче, всъщност дреболиите са толкова малко, че почти не се усещат, май месото преобладава, но това не пречи на вкуса, пробвали сме всичките разновидности, като зеленийките са в зависимост от наличното у дома. Хубава неделя и на теб!
ИзтриванеИзглежда много добре на снимките, всяка следваща снимка в блога ти е по-по-добра, поздравления! Че част от първите ти бяха все отдалеч, пробвала съм доста рецепти и все са страхотни, поздрави! Май фаворит ми е лесната ти и бърза ягодова торта, която правя напоследък почти веднъж седмично- сменям крема и се радваме на различен вкус всеки път! Благодаря за споделеното! Евелина
ОтговорИзтриванеЕвелина, благодаря за доверието! Добре ме подсещаш за бързата торта, тази година още не съм я правила...
ИзтриванеМного свежа, точно за сезона, обичам я и в студен вариант. Прегръдки, Иг! ;)
ОтговорИзтриванеАко е без месо, твърдо "за" за студения вариант! Хубава седмица, Ев!
ИзтриванеИгликич,
ОтговорИзтриванеи в моето фризерче се мъдрят агнешки вкусотии, ма чакам да ми размине малко 7-дневното ягнеядене по празниците. Записвам си да не забрава да направя и такава супица;)Жестока!
Хайде , спорна седмица!
Спорна седмица и за теб! Мда, поизчаках малко и аз, че нещо бързо писват агнешките вкусотии непрестанно!
ИзтриванеДа са живи и здрави именниците, а трапезата съм сигурна, че е била невероятна, имайки предвид вкусотиите, които съм виждала тук. А относно снимките, не винаги можем да щракаме:), когато са се събрали много хора, понякога е неудобно. Чудна е супичката и хубаво, че си го съхранила във фризера месцето. Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеКате, прекрасна нова седмица и на теб! Да, понякога си е почти забранено да правим снимки....
ИзтриванеМного са хубави рецептите ти, Иглика,
ОтговорИзтриванечудесни като идеи, със свежи и красиви снимки!
Харесва ми и този вариант...
Сърдечни поздрави и хубави майски празници, Диана
Диди, благодаря, че се отби, опитва се, но със снимките на храната все още не се справям добре, но може и някой ден да постигна това, което искам...Пожелавам ти прекрасни 24-ти майски празници!
ИзтриванеПреди години, докато сватовете гледаха овце и ние така скатавахме във фризера месцето и след това го оползотворявахме!
ОтговорИзтриванеПодсети ме за тази вкусна супа!
Поздрави!
Perfectly made soup!
ОтговорИзтриванеМного обичам агнешка супа, но моята рецепта е съвсем различна, Иглика. Такова претворяване на едно ястие в друго е характерно за моята вуйна - все готви в големи количества и никога не поднася за втори път едно и също :)
ОтговорИзтриванеСупата ти изглежда доста съблазнително за моят вкус! Много свежи снимки!
Хубава вечер!