ПИЛЕ С ЕСТРАГОН И ЛИМОН

След обилните трапези с агнешко, яйца и козунаци, радващи мъжката част на фамилията иде ред на нещо по-лекичко- пиленце. Многото почивни дни около празниците си бяха и доста изтощителни и като че имаше нужда от почивка от самата "почивка". Ама противно на намеренията за отдих още през първия работен ден задачите заваляха, колегите от чужбина изпращаха все спешни неща за завършване, все чудейки се как аджеба толкова дни не сме били на работа, така че лежерната работа си остава мечта... Утехата е, че е по-добре да има задачи и работа, защото и лежерното състояние действа изнервящо.
И когато се прибереш късно и тепърва се започне с някаква подготовка на аламинут си е малко изтощително и дразнещо, защото всички се прибират озверели от глад, а и самата аз съм в същото положение /защото почти никога не обядвам/ и бързо се захващам за различни продукти, подрънквам леко забързано нервно с тенджерките и тиганчетата. Домашните също са ангажирани я с направата на салата, я нещо друго около вечерята, питайки само кога всичко ще е готово...От задачи дотолкова съм превъртяла, че даже съм забравила, че имам незаменим помощник.
Вчера най-сетне проумях какво е решението, извадих устройството, наречено Крок-пот, купих охладено пиле, за което се сетих, виждайки в магазина пресен естрагон, който бързо метнах в количката с покупки.
На заранта пиейки кафенце, бързичко запържих измитото и подсушено пиле от всички страни в лъжица зехтин и го оставих в глиненото гърне. Вечерта бях нарязала естрагона на дребно, към него добавих настъргана лимонова кора, лимонов сок, масло и две-три нарязани на дребно стръкчета левурда. Това ароматно масълце оставих във фризера, а на заранта нарязах на парченца.
 Парчетата ароматно масло се нареждат върху пилето, вътрешността му се намазва с него, около пилето се нареждат морковчета и се оставя на бавно готвене за 7 часа. Ако не се лъжа това беше рецепта на невероятната Джулия Чайлд.
А след прибирането у дома от вратата ни посреща един приятен аромат на готова вкусна храна, бързо приготвяме една салатка от пресен спанак, левурда, белени слънчогледови семки и козе сиренце. Всички са доволни, можем да седнем и да похапнем, да поговорим как е минал денят и с усмивка да продължим заниманията си, а аз да понагледам какво ново сте приготвили и да покомуникирам виртуално, неспирайки и диалога с домашните, отново на принципа "от всичко по малко"....
Това си е перфектна рецепта за онези, които обичат аромата и вкуса на естрагона, защото имам приятели, на които не им допада. Но ако го харесвате, това е и вашата рецепта.....

20 коментара:

  1. Естрагон употребяваме от известно време в съчетание с картофи, но сух. Иглика, много ме заинтригува с употребата на пресен /видях и една гъбена супа/. От три години в лехата имам два грамадни гръма и есента ги бера и суша /като че ли ще употребя цялото количество :)/ Ще опитам с удоволствие предложението ти!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, ако ти допада естрагона, ще ти хареса и рецептата, а с гъби и телешко месо е доста вкусно, ще се радвам да споделиш...

      Изтриване
  2. Игличе, прекрасно ястие си сготвила. Направо и аз усетих аромата му... И по никое време ми отваря апетит. Наистина е много хубава идеята ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ароматно е, а на мен ароматът много ми допада, у дома добре се посреща тароса!

      Изтриване
  3. Луда съм за естрагон :), по моя край му казват и тарос ! Ех , Иглика как ми навя сладки спомени , баба ми готвеше много с естрагон ! А зелен боб и пресни картофки да сготвиш е върха :) ! И рецепта за пиле си я бива !
    Прегръдки ,мила и благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, преди години го купувах от бабите на пазара в Габрово пресен и всички ме занасяха, че мъкна разни подправки, много от колегите така и не го приеха, но на мен ми допада много, а в Италия не може да липсва...Коренчета още не съм си намерила, за съжаление!

      Изтриване
  4. И сега, Игликич, остава да метнеш чудото, наречено крок-пот за един тест, та да видя може ли вечер след работа да не се тича, да има вечеря преди на децата да им се е доспало, а аз да си лентяйствам лежерно на двора;)
    И започни да обядваш- помага за Неогладняването преди да има какво-поне на мен;)
    Жестоко естрагонено пиленце, а ако опишеш още веднъж салатката, няма да мога да мигна;)
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласна съм, давай координати на лични или определяме среща някъде и го получаваш за тест! Хубав ден!

      Изтриване
    2. Верно ли?;) Не бе, шегувам се, наистина , но някой ден мисля да си купя, за да си улесня и овкуся живота;)
      Благодаря, Игликич, все пак за офертата!

      Изтриване
    3. Имай предвид, че аз не се шегувам, офертата е сериозна, все пак аз дълго мъдрувах, преди да пристъпя към покупка, а ако бях пробвала, нямаше да се терзая, така че решението остава за теб! На линия съм!

      Изтриване
  5. Това ми звучи все едно имаш в къщи вълшебница помощничка:) като в приказките. Представям си колко е приятно да се прибереш в къщи след работа и да ухае на вкусна храна! Пиленцето е разкошно, а масълцето - вкусотия! Страхотна си, Иглика! Хубаво е да имаш отмяна в къщи! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Кате, влизаш у дома и забравяш за проблемите, ухае вкусно и без припряност се сяда около масата. Само дето ще се наложи да направя коренна промяна на собствения си режим - аз вечер съм бодра и мога да върша чудеса от храброст, а заран ходя замаяна и сподиряна от излишни движения и се мотая!

      Изтриване
  6. Всичко приготвено от теб бих изяла със затворени очи, но на това пиленце искам да му любувам цяла вечер, Иг! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Отговори
    1. Много ароматно, съпругът одобри аромата и вкуса, но заключи, че не е зле и със свинско да се пробва подправката...

      Изтриване
  8. Подправката много ходи на картофки, а сушен, естрагонът има по- силен аромат, който аз предпочитам.Според децата идеално пасва на пилешкото, наистина.
    А тези твои колеги, хич не се чудят, когато те самите са в почивка, вярвам! ;)
    Нямам крок пот, но ми се струва, че това упражнение с бавното готвене може да стане и в глинен гювеч на ниска температура или с отложен старт на фурната. Аз така съм правила, особено, като бяха малки децата и непрекъснато бяхме на вън, трябваше като се върнем да се хранят:)
    Но ти вероятно си опитвала. Обясни ми, моля те, с какво крок-пота превъзхожда глинения гювеч.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че съм пробвала този вариант - поддържам колекция от различни по размер глинени гювечи и ги ползвам често, както и тенджерата под налягане за по-бързо варене. А че Крок-потът си е едно глинено гърне, със стъклен прозрачен капак, който се слага в едно електрическо легло - там включва, изключва, като голямото достойнство за мен е в това, че не нагрявам цялата фурна. Освен икономията на електричество има и нещо друго- в горещите летни дни няма да се нагрява кухнята. Май през лятото това ме изнервя- печенето и загряването на помещението. Мразя климатиците и поради тази причина все търся варианти кога да готвя през лятото, за да може да се охлади помещението. Нищо ново под слънцето, просто олекотена и мобилна версия- устройството може да се мести лесно навсякъде...

      Изтриване
  9. изглежда много вкусно, мерси за тази рецепта, задължително ще я приготвя - продължавайте да постирате интересни рецепти и да си споделяте с всички нас тук - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  10. Много изкусително пиленце, Иглика, за вкуса не се и съмнявам, макар да не съм опитвала (мисля) естрагон! Моята любима подправка е мащерката, а на пиле и картофки много харесвам майорана. Ще пробвам и естрагона - щом казваш ти, ще се доверя!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.