HAPPY ST.PATRICK'S DAY

Не съм забравила, че днес е Сирна неделя, неделята на опрощението,  но ми се ще да отправя своя поздрав към всички мои ирландски приятели, които днес празнуват деня на Св. Патрик - покръстителят на Ирландия, този който обяснявал Светата Троица с трилистна детелина и прогонил зниите от острова.....
Днес ирландците навред празнуват, а тъй като цветовете на празника са бяло, зелено и оранж, поднасям своя сладък поздрав към тях с:

Мини матча кейкчета

Продукти:
80 гр брашно
1/2 ч.лъж. бакпулвер
1/4 ч.лъж. сол
1 ч.л. матча
40 гр краве масло
20 гр кокосово масло
1/2 лъж. настъргана кора от лимон
1 ч.лъж. лимонов сок
1 яйце
5 суп.лъж. вода
Приготовление:
Брашното се пресява в купа заедно с бакпулвера, солта и матчата.
Маслата се разбиват със захарта, добавя се яйцето, лимоновата кора, сока, водата и на финала сухата смес.
В предварително затоплена до 180 градуса фурна слагаме излятото тесто в намазнени формички и печем 12 минути.

 Източник:





23 коментара:

  1. Браво! Много идейни и апетитни кексчета. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Гери, че се отби насам, с пожелания за успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Зелени дребни кейкчета....като за малки джудженца!

      Изтриване
  3. Явно днес с теб сме били на една вълна, Игличе :), и аз не съм забравила за Сирна неделя, но някакси ми беше едно такова "ирландско" още от сутринта... Кейкчетата ти са невероятно симпатични и идейни - страхотно матча приложение!!!
    Хубава нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз да си призная, почти бях забравила за ирландския празник, улисана в правене на хлябове, ястия и куп други задачи, сетих се привечер и това беше бързото решение за нещо ирландско, стана светкавично, но вече се беше постъмнило за снимките, ама не е сефте!

      Изтриване
  4. Супер са кексчетата! Толкова мънички и сладки, като за Леприкончета:) Знаеш ли една година в къщи оформихме цяла трапеза за този празник, ей така, просто за да се докоснем до друга кулинария и традиции. Беше много забавно!:) И сега се върнах назад... И понеже днес е и Сирни Заговезни - Простено да ти е и Прости ми! С пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми допада идеята ти за докосване до други традиции и оформяне на различни тематични трапези, това е доста забавно и за децата и за възрастните! Хубава седмица!

      Изтриване
  5. Много идейни, красиви и несъмнено вкусни са кексчетата, Иг! На мен лично ми е малко чужд този празник и не го отбелязвам, но пък това не пречи да се пресегна за един от твоите красавци и да отбележа символично деня с чаша ирландско кафе. Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб пожелавам спорна седмица, Ев! Е, пресилено би било да кажа, че у дома честваме специално Св.Патрик, но тъй като обичам много Ирландия и имам много приятели там, реших да ги поздравя по този начин!

      Изтриване
  6. Отговори
    1. Да, харесвам аз този зелен чай и от време на време го ползвам, дано и на теб да ти допада!

      Изтриване
  7. Прекрасни са кейкчетата ти, Иглика, и с този наситен зелен цвят ми влизат тотално под кожата! :) За вкусът само мога да се надявам, че много ще ми хареса, защото не съм се пробвала още да добавям матча в десерт, въпреки приличното количество събрани рецепти с нея.
    Колкото до празника, много забавно отбелязахме Сирни Заговезни - на село винаги палят големи огньове и се играят хора, близки и приятели се срещат, опрощават и веселят до късни доби. А от ирландците, страната и празниците им винаги съм се вълнувала. Толкова са ми на сърце, че мисля, мога да поживея щастливо там дълго време :)
    Голяма прегръдка и усмихната, здрава и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, освен да стягаме куфарите, знам ли, като пък толкова ни допада...Прегръдки от мен!

      Изтриване
  8. Чудесни са ти десертчетата,Игличе!
    Прости и простено да ти е!
    Давам благодарствен отчет,че малините се хванаха и са пуснали пъпки,ураааа!
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, тъкмо гледах нашите корени и се чудех какво ли е станало с твоите, а те били добре...сега им се радвай, че много скоро ще излязат доста нови издънки и трябва да се разреждат...ама ако ти трябват още, скоро пак ще започна прочистването на новите корени. Хубава нова седмица, Роси!

      Изтриване
  9. Невероятни са!
    Много нежен и приятен зелен цвят и чудесно се съчетават с бялото на пудрата захар и жълтото на лимоновата кора!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази матча даде добър цвят, за разлика от предишната, а на вкус бяха леки и ефирни тези дребосъчета!

      Изтриване
  10. Игликич;)
    Аз съвсем не мисля, че точно ти би пропуснала да забележиш какъв ден е бил неделя, ма не виждам защо да не разнообразим трапезата с нещо зелено. Аз също бях позеленяла и мислех нещо в този цвят да докарам, но пусто време, така ме е стиснало, че освен за глупави битовизми, време не намирам напоследък. Нали може след като се пооплаках да се почерпя от тези красиви кексчета?;) Откъде я купуваш тази матча? Така съм и се навила от дълго време, но освен от някои сайтове или два-три магазина на супер централни и неудобни места, другаде не знам да се продава.Или и ти от неудобните пазаруваш?
    Хайде лека вечер и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартич, не знам защо си мислиш, че не съм в състояние да забравя кой ден е, ама нейсе....Е, прошката няма как да пропусна, ама понякога така прекрасно забравям, че после направо изпадам в шок...Тази матча получих като подарък от чужбина и дава по-наситен цвят, а преди съм купувала от магазинчето на "Иван Асен" - Бахара май се казваше - едно такова малко, ама пълно с доста нещица. Хубав ден!

      Изтриване
    2. Знаех си, че е в дълбокия недостъпен център, където не ходя;)Ще се поръчва, видяло се е;) Благодаря!

      Изтриване
    3. Застреля ме с думите дълбок, непристъпен, ще отида да взема и в онзи, централния за теб център правим среща за предаване на матчата!

      Изтриване
  11. Честита Първа Пролет:)! Нека слънцето, пролетта и усмивките са непрекъснато с нас!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.