В НАВЕЧЕРИЕТО НА БЛАГОВЕЦ

На 25 март Св.Архангел Гаврил съобщил на Пресветата Дева Мария благата вест, че тя е жената, която е удостоена да зачене от Св.Дух и да роди Спасителя на света.
Този ден народът ни нарича Благовец, Благовещене. Вярва се, че на този ден долитат лястовиците и кукувиците и носят благата вест, че лятото е дошло, а зимата си е отишла. На този ден всички се стремят да пипнат парче хляб или пари, та да са сити и имотни през цялата година.
Разпространено е вярването, че на този ден змиите и гущерите излизат от леговищата си. Рано заранта стопаните премитат къщи и дворове, обикалят ги три пъти и чукат с машата или огрибката върху тенекия и викат: "Бягайте змии и гущери, че Благовец иде!". После палят сметта, а не я заменят срещу сливи, а децата прескачат по три пъти огъня. Ами как другояче да е, като от отколешни времена се вярва, че огънят прочиства и предпазва дома от вредни животни и несекоми. Е, в днешните апартаменти няма как да стъкнем огньове и да ги прескачаме, ама поне можем да преметем и запалим свещица...
В някои села бабите слагали малки кравайчета под праговете на къщите - като дар за змията-покровителка на дома.
Другаде вярвали, че ако на Благовец човек убие змия, трябва да и откъсне главата, да сложи в нея семена босилек и после да зарови главата. Вярвали, че поникналият босилек е особено лековит и с него се правят магии за любов. Та ако китка от този босилек се подари някому, той/тя ще "полудее" от любов към даряващия.
На Благовец заровените иманета се появявали във вид на син пламък, та затуй иманярите бродели, а сигурно и още бродят да дирят знаците на заровените съкровища.
На Благовец всяка рана зараства много бързо, та на този ден се пробиват ушичките на момиченцата и се слагат първите обеци.
И естествено като на всеки празник се приготвя празнична трапеза. На този ден се хапва риба, в някои региони хапват варени раци. И на този ден за първи път трябва да се похапне нещо зелено - коприва, лапад, киселец - все за да потече в тялото на човека "новата кръв".
Някога децата от ранна възраст били ангажирани в домакинството, момичетата от десетгодишна възраст вече плетяли и шиели, предели, че понякога и вече сядали пред стана, за да изтъкат по някоя черга.
А на Благовец се научавали на изкуството да се прави хляб, тогава месели първата си питка, та да е сладък хляба, който правят. И преди да ви представя разказа на няколко възрастни жени, които са известни с майсторлъка си да правят хлябове и различни пити за празници, ще ви представя днешното ни меню, постно /за съжаление на мъжката половина от семейството/



Хляб с бира и дип от авокадо и картофи    

Продукти:
450 гр бяло брашно
1 каф.лъж. зхар
2 каф. лъж- сол
12 гр суха мая
280 мл бира - ползвах тъмна
4 лъжици зехтин
Приготовление:
Заредих цялата смес в машината за хляб - първо мокрите съставки, отгоре пресятото брашно и маята и я оставих да замеси тестото и да втасва. Програмата е с продължителност час и половина.
После премесих, оформих хляба и отново оставих да втасва в тава, покрита с хартия за печене. След около 40 минути направих няколко разреза, наръсих бяло брашно и сложих хляба да се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна за 30 минути. На дъното на фурната сложих съд с вряла вода. Извадих хляба, оставих го да се охлажда, ама така и не успя до край да се охлади, а започнахме хапването. Бързах да го снимам, докато е още светло и поне да представя що-годе добра снимка....

Хапвахме го заедно със сърмички и дип от авокадо и картофи. Намачкват се добре 3 средни сварени  картофа, едно авокадо, добавя се сол, сок от лимон и лайм, зехтин. Ако не постите, можете да добавите малко прясно мляко. Сервира се с резенчета лимонче, маслинки и няколко стръкчета рукола.
И на финала реших да пробвам да засадя авокадо, та заредих семката, за да видя ще пусне ли корени и въобще ще тръгне ли по нашите ширини - да видим ще ли доживеем собствена реколта да похапваме или да продължим да залагаме на магазинната мрежа???
Семката така прилича на яйчице, че може да се ползва и за Великденска декорация......

28 коментара:

  1. Хлябът е като картинка, как не ви е жал да го хапвате, а и това пюре изглежда апетитно, ще пробвам, само се чудя дали ще подхожда и малко чесън или не?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо да не се сложи и мъничко чесън, въпрос на вкус, у дома едната порция сервирах наръсена с дребно нарязан див лук и беше много приятно, може да се добавят и варени яйца, поне преди сме пробвали с тях и дават добър вкус.

      Изтриване
  2. Много вкусен хляб, няма съмнение. Но днес ли е Благовещение, май се бъркам нещо?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На 25 март, но това е първата ми публикация, посветена на празника, следва продължение по темата....това е просто за подготовка, Гери!

      Изтриване
    2. Ясно. Значи имаш прекрасна подготовка! Не ми се мисли какво следва... Ще ми изтекат очите сигурно по твоите вкусотии, Игличе.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много хубава публикация, Иглика! Интересно ми беше да прочета всички поверия, вярвания и традиции за Благовец - някои за първи път чувам, други са ми познати, но ме подсети тъкмо навреме. Хлябът е станал разкошен! Точно като селските, от детските ми спомени. Сърдечни поздрави, с пожелание за хубави почивни дни и поне една блага вест на Благовещение :))

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошен хляб и дип, Иг! Много сладко разказваш, а аз обичам да се пренасям в минали години и да надниквам в ежедневието и бита на прадедите ми. Прекрасна неделя ти желая и спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова отговори на въпроси могат да се открият в традициите и затова ги обичам, а и създават уют и топлина! Хуава седмица и на теб, Ев!

      Изтриване
  5. Наистина разкошен е хлябът Иглика , дипа също !А за празника ми беше много интересно да прочета това което си написала :)
    Чудесна публикация! Дано семката ти пусне корени :)))
    Хубава и пролетна неделя ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, надявам се да пусне, но за всеки случай ще взема още няколко да заредя, все някой опит може и да успее!

      Изтриване
  6. Дали е останало нещо от тези вкусотии? :)

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни и двечките вкусотийки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хлябът беше много ароматен, а дипчето също си го биваше!

      Изтриване
  8. Стискам палци да ти пусне семката, щом обичаш авокадо :)
    Имаше някакъв чалъм на поставянето и да покълне, ама това ли беше, както ти си сложила? Или не? Замислих се сега. А дали може да вирее тук?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Харесвам го, откакто му хванах цаката с омекването, че първото, което бях сдробила в салата беше ужасно и почти го бях отхвърлила като продукт. Казват, че може да вирее тук, а упътването беше да е се потопи широката част във водата, ще видим докъде ще го докараме и дали ще тръгне. Е, ако поникне, поне някаква екзотична зеленилка в саксия ще имам...

      Изтриване
  9. Ето за това говоря! Знам, че като дойда насам, ще науча неща, които иначе не бих. И от това, което разбрах, трябва вече голяма да я впрегна да работи у дома, за да може догодина тя да замеси хляба;) Който много ми допада, ама много!
    Змия се надявам да не видя все пак. Нито сега, нито по-натам;)
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чак да я впрегнеш да работи у дома....не, ама да пробва да замеси хлебче, защо пък не!!!! Ох, аз също се надявам, изпитвам лек ужас от срещите с екземплярите. Вярва се, че е пазителка на домове, на храмове, ама това не ми дава никаква смелост на мен!

      Изтриване
  10. Интересни поверия и традиции научих! По нашият край пък на Благовец се садят и разсаждат цветя, посяват се семената за разсад и пр. Счита се че посаденото на този ден ще е "благо"! :)
    Хлябът и дипът са разкошни! Дано и опитът със семката от авокадото да е сполучлив!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно се вярва, че всичко, сътворено днес, ще е благо! ха дано се хване тази прословута семка!!!

      Изтриване
  11. Игличе,
    Чудесни неща си приготвила!За растение-ще си имаш екзотика в саксия, но чак да береш"мазни круши" както им казва съпругът едва ли...но е приятно когато видиш листенцата му, въобще като засее човек нещо му е приятно да гледа как се развива!
    РАзказа ти ми напомни детството, по точно дните, в които се криех с книга някъде, а майка ми като ме намери ми обясняваше как от 10 годишна меси питки в кухнята...
    Хубава пролети ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надали плодове ще бера, приказвам си аз, колкото да не заспя, ама обичам да отглеждам разни цветя и зеленини, та ми е интересно какво ще стане с това растенийце.

      Изтриване
  12. Честито Благовещение! Прекрасен хляб си направила! И аз не бих го оставила да изстине :) А аз вече имам едно поникнало авокадо - гледаме го в офиса вече 6 месеца, но поне за сега няма изгледи за реколта :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, значи поне вирее, а високо ли става или е мъничко още?

      Изтриване
    2. Стана много високо с тънко стъбло - като дръвче изглежда стъблото и отгоре има големи зелени листа :)Ние го посадихме директно в саксия като оставихме горната част от ядката открита - без пръст. Много поливане и стана :)

      Изтриване
  13. Честит ден на майката, Иглика! Предполагам, че сте добре и двете деца са в България, че нещата вървят! Не спираш да ме изненадваш, къде го намираш това време като все си на път, имаш толкова задачи и на финала не спираш с готвене на вкусна храна, сервиране, че и писане в мрежата по толкова много теми! Направо си машина, къде я намираш тая енергия?Прегръдки и дано скоро се видим за повече! Ваня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, децата са тук, да сме здрави, а както знаеш, обичам да готвя, мразя да гладя, а като стартирам с готвенето, след мен купища съдове за миене, но това ме разтоварва....а както виждаш тук не съм особено редовна в писането, та съм си мноооого далеч от машинката!

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.