ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, ДО МАНАСТИРА "СЕДЕМТЕ ПРЕСТОЛА" И ЛИМОНОВ КЕЙК - в стил "От всичко по малко"

Този пост си стоеше оформен и забравен от миналата седмица, а днес, когато сигурно навред е пълно с прекрасни предложения за първи март, когато блоговете изобилстват с мартенички и знайни и незнайни вкусотии, аз пазя кревата, да не се премести, а с компютъра сме във вражда. Той бълва мейли - всички спешни, как не, телефоните звънят едновременно, а на мен ми иде да ги хвърля всичките навън. А съм като страдаща тийн- очите ми потичат само при погледа на екрана...
Този февруари нещо не ми допадна особено, след лежерно започналата година, изведнъж се струпаха нови задачи, заваляха отвред, от известно време все ми беше хладно, втрисаше ме, но си повтарях, че нямам право да се разболявам. То добре да си повтаряш и вярваш, ама нещата се случват въпреки волята ни понякога, а и май идва момент, в който ти се заповядва да спреш. И въпреки протестите на душата към тялото и молбите и да удържи поне още малко, противно на всички заклинания и молби, днес се събудих с ужасно главоболие, болки навред и дори идеята за закичване с мартенички не успя да ме извади от отнесеното състояние. Но да спирам да мрънкам, все ще мине и това, стягам се, няма да се залежавам, я....
И преди да прочетете стария текст, да ви честитя и аз Баба Марта, да ви пожелая да сте бели и червени, румени и засмени!
А като вляза в релси и приключа със задачите, защото в неделя вече трябва да съм здрава и да поема на път, няма да пропусна да проверя какви чудесии сте сътворили и да ви поздравя!

          Отправяме се на път към манастира "Седемте престола". Изглежда близо до София, а толкова отдавна се каним да идем до там, че сега спонтанното ни решение ни кара светкавично да се натоварим в колата и да потеглим към него. Понякога мразя навигациите в колата, но този път поне до главния път беше перфектна, после из Искърското дефиле все се опитваше да ни прати по някакви странни и почти черни пътища, но нали с питане далеч се стига, намерихме правилния път.
Да ви предупредя, ако решите да потеглите в тази посока, не тръгвайте по пътя за Своге, пълен е с дупки, имам чувството, че от соцвремената или началото на века двадесет и първи не е пипан. Понякога във времето на преход от зимата към пролетта не ми се ходи никъде, защото всичко е сиво, мръсно и захабено. Слава Богу, поне на места пробива зелена тревичка, но все още не може да победи в битката с мрака и студа. Планината също беше леко враждебна, в унисон със сезоните, сякаш не искаше да разреши на слънцето да зарадва хората, да даде живот на набъбналите пъпки, а искаше да продължи страданието им от студ и зима. Може и да сме я поразсърдили нещо, но този път не пожела да разкаже...
Пътят е невероятно живописен, реката се вие в планинските пазви, пътят търси нейните извивки, минава се през селата, така поетично описани от Вазов, покрай скалата, на която Дядо Йоцо сядал "да гледа Новата България". Пътят обаче не дава възможност да се отплесваш в гледките, защото дупките гостоприемно са зяпнали и гладът им е доста свиреп, та лесно може да се попадне в капана им. А около Церово тъкмо видях фантастичното място за снимка, намерихме удачно място за автомобила, а то се оказа грандиозно сметище, от онези с дърветата, закичени с полиетиленови торбички и веещи се гордо от ветреца. Е, решихме, че лоши примери от действителността няма да колекционираме и затова се върнахме обратно в колата и с шеги и песни продължихме пътя.

Манастирът "Света Богородица" е по-популярен с името "Седемте престола", заради седемте параклиса на храма. Главният олтар е най-голям, намира се на традиционното си място, а около него има странични ниши, също с олтари.
Външният вид на самата църква, поправена според надписа над входа през 1868 г. не прилича на останалите кръстокуполни църкви, покривът някак крие страничните кръстни рамена, а заедно със съседните сгради създават един завършен ансамбъл.


Манастирът е вдъхновил Вазов да напише "Клепалото бие", а импровизираната музейна сбирка би накарала доста кулинарни блогъри да погледнат със завист към многобройните пропсове- то пешкири ли не щеш, то дървени неща.....




Долу вдясно можете да видите и прословутата сцена на Благовещението, а до завесата Зографът нарисувал мартеничка.



Разгледахме, поразходихме се мъничко, седнахме да хапнем в едно малко кръчме до манастира и поехме обратно към София, този път през Ботевград и магистрала Хемус, това всъщност е по-добрият избор на маршрут, но пък сега вече знам, нали опитът е най-добрият учител!
Е, ако си мислите, че само с гледки ще ви нахраня, сбъркахте, има и нещо сладичко, което още топличко понарязахме, но има и такива моменти, ароматът на кейка е виновен и Негово Величество Лимонът....., не ние.

ЛИМОНОВ КЕЙК
Необходими продукти:
2 малки яйца
4 белтъка /останали нещастни в хладилника/
100 мл олио от гроздови семки
сока и кората на 1 лимон
100 мл прясно мляко
1 1/2 ч. лъж. бакпулвер
1 3/4 ч.ч. захар
щипка сол
2 1/2 ч.ч. брашно
малко масло за намазване на формата и брашно за напудрянето и
И един поздрав от разцъфналата камелия на майка ми, така, за вдъхновения преди да започнете приготовлението....

Приготовление:
Белтъците се разбиват с миксер заедно с 1 чаша от захарта и щипката сол. Двете яйца разбивам с останалата захар в друг съд, добавям олиото, млякото, сока и кората на лимона, на финала пресятото брашно и бакпулвера, с шпатула разбърквам леко с белтъците сипвам във формата и пека в предварително загрята до 180 градуса фурна около 45 минути, проверявам с клечка, това вече си зависи от фурната, от големината на формата и много други фактори. Ако ви се харесва напудрете с пудра захар, може и с лимонова глазура, но ние нямахме търпение да чакаме дълго охлаждане и решихме да го срежем. Но пък беше толкова вкусен и ароматен, ненатрапчив със сладост, а с леко киселко усещане, а от повечето белтъци и приятно сочен и крехък.....


38 коментара:

  1. Честита Баба Марта! С пожелания за здраве и щастие! Много ми беше приятна разходката, не съм го посещавала още Манастира, отдавна се каня:). Кекса е чуден и свеж, а от публикацията струи много енергия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, непременно го посетете, ще останете очаровани от манастира и от природата около него!

      Изтриване
  2. Честита Баба Марта Иглика!
    Здраве и дълголетие за теб и за тези които обичаш!
    Разходката е чудесна,а кейка вкусен без никакво съмнение:)
    Беше удоволствие за мен да те чета и разгледам снимките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероятно защото досегът, макар и виртуален, до различни места от България ти е нужен, честит национален празник, макар и далеч!

      Изтриване
  3. Честита Баба Марта ,Иглика ! Жива и здрава ! И ти пожелавам бързо оздравяване !
    С удоволствие се разходих заедно с вас до манастира ,чудесно място (даже не знаех ,че го има ) ! Черпя се с парче лимонов кейк(лимоновите сладкиши са ми любими :) , наистина изглежда много сочен и крехък !
    Хубав нов месец и до неделя да си на крака :) ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче, непременно го посети! Вече съм на крак, дори поемам задачите, няма да се мотая в леглото, я! Хубав март и на теб!

      Изтриване
  4. Честит празник, Иглика. Безспорно кексът е чудесен - все пак е плодов, как няма.
    Но и един съвет - изстискай си едно лимонче, сложи 1-2 лъжички мед, малко водичка и си пийни. Все ще ти помогне.
    Скорошно оздравяване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, честит празник и на теб! Честно казано, изпих солидно количество лимон с мед, съчетан с прополис, сиропа на Димков от бъз, както и купища аспирини и разните топли загряващи лекарства, действат всичките комбинации май!

      Изтриване
  5. Честита Баба Марта, Иглика! Много радост, здраве и късмет!
    Бързо оздравяване и весело неделно пътешествие! Хубави кадри от манастира ни показваш. Не съм ходила там. А и кексчето е неустоимо ароматно - обожавам свежестта на лимоните. Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много са свежи лимоните и дават много сила и енергия, а за манастира както вече казах многократно, непременно си струва да се посети! Хубава седмица, Снежи!

      Изтриване
  6. Честита Баба Марта! Много красиво място и уханен кейк!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Траянче, лимонът дава невероятен вкус и аромат!

      Изтриване
  7. Честита Баба Марта, Иг! Здраве, безброй усмивки и успехи ти желая! Кейкът е невероятен! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ев! Прегръдки и на теб и хубава седмица!

      Изтриване
  8. Честита Баба Марта, Иглика! Забравила си си мартеничката, затова си се разболяла. Връзвам ти веднага една за здраве;)
    И този манастир , и пътят по него, и местността около него, са много любими и красиви. Ше идем пак тази година.Дано!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси за мартеничката, Марти, зарадва ме с това обяснение и изпратеното лечебно средство! Пожелавам ти скорошно пътешествие до там!

      Изтриване
  9. Честита Баба Марта! Бъди жива и здрава, весела и засмяна, румена и бяла като мартеничка :) Чудесна разходка и кейк!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит Национален празник,Иглика!
    Прекрасна публикация отново!!!
    Хубав празничен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник, Вили! Хубавият празничен ден беше наполовина работен, но след болежките това е прекрасно!

      Изтриване
  11. Честит празник, Иглика! Надявам се, че вече си здрава и си отишла днес на някое ново пътешествие и ще ни заведеш на интересно място! Марина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марина, благодаря, вече съм по-добре, почти бях на пътешествие до Перник, но по работа, а този път няма нищо за споделяне от пътуването, но имам доста минали пътувания с интересни хора и места, които скоро ще оформя и пусна!

      Изтриване
  12. Честит национален празник и на теб, Иглика! Хубава вечер и прекрасна нова седмица!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Е, ама завърши разходката убийствено вкусно с този свеж и много пухкав кейк, Иглика!
    Не съм ходила никога до този манастир, малко съвременно изглежда, което ще рече, че не страдат откъм липса на финанси :)
    Видях и пиленцето, прекрасно е :)

    Хубава нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някога манастира е бил опожарен, възстановен е през 19 в., поддържан прекрасно, надали са пълни с финанси, понякога просто малко е нужно на едно подобно място, за да бъде живо и поддържано. Благодаря, че намина насам и хубав край на седмицата!

      Изтриване
  14. Игличе,честити отминали празници!
    Дано вече си по-добре и да се подобряваш!
    Благодаря за виртуалната разходка,ти не се ли изкуши от пропсовете,аз не бих се удържала?
    Пухкаво кексче наднича при теб,чудничко и уханно,а камелията на майка ти е прекрасна!
    От две години все се колебая да си купя,но ти окончателно ме нави.Лятно време майка ти изкарва ли я навън?Знам,че може,даже ми се искаше да я засадя в градината,но ще измръзне,не е подходяща за тукашния климат.Ще я гледам и аз в саксия,но лете ще я изкарвам в двора.
    Сърдечни поздрави и леко пътуване!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, честити да са и на теб празниците, малко на патерица, ама все пак! Те пропсовете ме изкушават, ама са декорация на манастирския двор, гледах ги със завист, признавам си. Ама по битаците е пълно с такива неща, просто трябва време да се съберат...
      Относно камелията - гледа я в саксия, а корена го взех от Метро миналата година, това цвете цъфти като лудо, зимата го гледа в помещение, което не се отоплява никак, а лятото стои навън. Моя приятелка я гледа в градина, зимата я засипва с някакви дървеса, а храстчето го завива с найлон, но аз не се осмелявам на подобен ход.
      Мерси, ще пиша другата седмица, като се прибера у дома! С пожелания за слънчеви дни!

      Изтриване
    2. Роси, извинявай, уж бях написала отговора, но явно нещо съм объркала и чак сега виждам, че го няма тук! Тези пропсове- всичките месалчета, пешкирчета и дървенийки си бяха част от декорацията на манастира, та освен възхита и лека завист, друго не може да се изпита, няма как да се купят.А камелията вирее през зимата в едно светло, но неотоплявано помещение, а през лятото си стои навън, на двора, на много слънчево място. Струва ми се, че може да издържи в градина, ако се затрупва около корена с дървени кори, ама по-добре да не се рискува и да си остане в саксия.

      Изтриване
  15. Прекрасен празник, страхотно пътуване и вълшебен сладкиш! Браво на теб! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили, препоръчвам горещо мястото!

      Изтриване
  16. Честит празник,Игличе!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!

    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси, и на теб здраве и обич, усмивки и радост!

      Изтриване
  17. оуу, че хубаво звучи този лимонов кейк!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беше много ароматен и лек, струва си да се пробва!

      Изтриване
  18. Толкова красива и топла публикация си направила! Благодаря ти сърдечно за нея! Беше голямо удоволствие за мен! А и снимките ти са.... прекрасни! Прегръщам те сърдечно и ти желая незабравимо щастливи почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Срам голям - не съм ти гостувала отдавна, Иглика и сега на патеричка, доста закъсняла, но от сърце те поздравявам за всички минали мартенски празници, мила! Тъжно ми бе да науча за здравословния ти проблем, но искрено се надявам да се чувстваш вече в кондиция и да сновеш все така с пълни с цветя ръце! :)
    Кейка е толкова дъхав и нежен, дощя ми се посред нощ!
    А сега и да компенсирам дългото си отсъствие от страничката ти, ще допълня още нещо - много обичам да посещавам манастири, Иглика, успокоявам се на такива места и се зареждам с много енергия. Но до Седемте престола не съм ходила и някой хубав ден ще се засиля да го видя и този. Силно ме впечатли мен Соколският манастир и вкопаната му черква. Много дух и енергия пази това местенце. А пътят от който ти се жалваш, аз много харесвам, въпреки дупките, но с уговорката да е поне разлистена пролет, ако не лято. Последно минавах от там миналият май, продължихме нагоре до Вършец и мога да ти кажа, че си струва мъката. Неземна красота е! И какви самобитни селца има...
    Хубав уикенд и много усмивки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, добре си дошла,аз също поздравявам с голямо закъснение за част от празниците, защото доста пътувах и не ми оставаше време за мрежата. Тази зима на няколко пъти -комай три пъти, се тръшвах я с температура, я с тотална отпадналост и невъзможност да се движа, но все за по ден, имах толкова работа, че не можех да си позволя дори този тип "мързел", но така е по-добре че иначе човек се отдава на болката и носи по течението някак, или поне аз съм така. И аз обичам да обикалям по манастирите, да разпитвам монаси и монахини, поклонници и посетители, да снимам, кога явно, кога тайно,защото все някое изображение после ми трябва. Аз пък до Соколския не съм ходила, ще запомня този евентуален маршрут,здрави да сме...ще успеем да отидем. Горещо ти препоръчвам "Седемте престола", ще ти допадне!



      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.