Моите първи френски макарони

   Между Коледа и празненството за Новата година се оказах у дома, най-сетне в отпуск. Не мислете, че последните дни са били леки, напротив.... Бях доста уморена, но имах нужда от ново зареждане, от потапяне в света на ароматите, различните продукти, котлони и фурна, мина голямото печенe на разни коледни сладки, които изчезнаха в различни посоки.        Голямо криене на разните кутии падна, а днес видях, че една скрита кутия съм покрила и от себе си и не съм открила. Но това си беше доста приятна изненада, защото от този тип сладки само бях пробвала парченце от една счупена при нареждането им в различни торбички. Щеше ми се да снимам торбичките, но така и не сколасах, пакетирах ги в последния момент и трябваше да бъдат разнесени, нямаше как да се мотая със снимки при положение, че "Главният пощальон" вече крачеше нервно около мен.
Вчерашният ден мина под знаменателя на пълната почивка - доста чаши с чай и каталога от Музея на невинността на Орхан Памук.
   Вечерта естествено трябваше да поздравим приятеля ни Стефан за имения ден и неусетно в сладки приказки и отново с доста храна посрещнахме новия ден.    На заранта се събудих с лека температура и намерение да прекарам деня в леглото, ставайки само за чай и поредната доза Терафлу. Стана ми смешно, че голяма част от софийските булеварди са окичени с техни светещи реклами, които ни пожелават весели празници, та и аз да прекарам подготовка за празника в тяхна компания.
Полежах около два часа, ставайки само за поредната вряла напитка и ме налегнаха едни философски мисли....Започнах да си правя равносметка на годината - какво съм направила и какво не, за какво съм благодарна и какво ме е дразнило, какво бързо трябва а свърша преди да е дошла Новата 2013-та. Благодаря на Господ, че сме здрави, че деца и съпруг са тук, че родителите ми са здрави и живи, свекърва ми също,  сестра ми и нейното семейство, зълвата и нейното, приятелите, че по празниците се събираме и че се обичаме. Благодарна съм, че има хора, които ме обичат и подкрепят такава, каквато съм - понякога бързорека, друг път внимателно обмисляща какво да кажа, понякога прекомерно отдадена на работата си и хукваща на поредното проучване и зачезваща надалеч, после прибираща се и леко виновна се стремя да прекарвам повече време с близките. Имаше успехи, естествено и доста неуспехи, но така мога да си пожелая за Новата година  много стари пожелания с нов привкус, но е важно да сме здрави, другото ще се нареди все някак!

Сетих се и за блога - стартирах го ей така, на един дъх, защото миналата есен дъщерята беше в Белград и все питаше по скайп какви сладки неща ще има у дома за Коледа и какво да очаква като се прибере за няколко дни по празниците. Та блогът беше отговор от моя страна. Не че преди това не поглеждах с интерес вашите местенца, но някак си приемах, че това не е сложно, нали така и така и си приготвям различни неща за похапване, колко пък е да се снимат и да се напише рецептата. До този миг храна не бях снимала, заснемала съм само природата, близките, хората по време на различните ми пътувания, предмети, а почетно място в снимките ми имат врати и прозорци. Привличат ме старите врати с онези ръждясали чукчета по тях, прозорците в различни страни, които разказват за обитателите си и пишат различни приказки в главата ми. Ама то с храната се оказа сложна задача и все още не мога да достигна до уменията, които бих искала да притежавам, но ще продължа  да се уча /задачка за следващата година/. Не зная как ще се преборя с два проблема - вечерите за мен са времето, в което се развихрям из кухнята, а на заранта рядко имам време и все не успявам да заснема на дневна светлина, а и нямам достатъчно място в настоящата си кухня, та да наместя допълнително осветление за нощните си подвизи. Но всъщност публикациите в блога следва да се случват тогава, когато човек е в мир със себе си, когато има какво да каже и сподели, не може да има план и график за това занятие, все пак нямаме социалистическо съревнование за публикации.
Докато лежах и размишлявах, сърбайки от  голямата чаша с чай, се сетих, че за тази година си бях обещала да направя френски макарони. Предишното им правене преди повече от година беше доста комично - толкова дълго време гласих всичко, нямах такъв пош с широк накрайник, та оформлението им беше грандиозна мъка, оставих ги да позасъхнат преди печенето, след което  изпуснах нещо върху тавата, белтъците се разлетяха, а аз уж да опазя другата тава, хванах и нея и се спънах. Беше голяма мъка, защото просто омазах цялата кухня, изхвърлих всичко и чистих дълго. След тази случка макароните останаха в списъка на нещата, които не правя и надали бих правила.
До днес, когато реших, че ако лежа продължително, ще се разболея истински и затова е по-добре да стана и да се захвана с някакви дела, че и то какви дела - да се направят френски макарони. Възхищавах се на   Ирина, Ина и Катя и техните предложения, гледала съм ги много пъти, но нещо все не идваше ред. До днес, когато реших, че достатъчно съм го раздавала лежерно и съм се лекувала и е време да се раздвижа. Извадих пакетчето с бадемово брашно на Др Йоткер, седящите кротко в хладилника белтъци, престояли вече доста дни, пудрата захар, ситото, поша и накрайника.
Включих и компютъра, изгледах видеото на Ирина и се заех със задачата. Да си призная, видях зор с бадемовото брашно, защото се оказа, че наличното пакетче съдържа 100 грама, та се наложи да смилам още малко бадеми, после видях, че в самото брашно има доста големи парченца, та всичко изсипах в блендера за досмилане. После ми беше трудно пак да го пресея, ама реших, че така ще го добавям и толкоз, пък "каквото сабя покаже".  Реших да наръся макароните с малко розов пипер и едно малко люто чушле, на което махнах семките и надробих, добре, че не беше силно люто, че сигурно съвсем странни макарони щяха да излязат... Спазих нейната рецепта за направата на макароните, оплесках всичко с печенето, защото печката ми е с изтъркани градуси и малко ги нагласям наизуст, стои само резката на 200 градуса и горе-долу по нея нагласям градусите. Е, по време на печенето разбрах, че не съм спазила инструкцията за 150-те градуса, та половината макарони станаха малко кафеникави, ама  все едно съм ги оцветявала с нещичко....Като за първи път  не изглеждат толкова зле, е моля майсторките да бъдат снизходителни към произведенията ми. Оказа се, че вече няма сметана в хладилника, та идеята за ганаша пропадна и на помощ ми се притече голямото бурканче Нутела - с нея слепих черупките. Похапнах два макарона противно на упътването да престоят поне една нощ, но нали трябваше да видя какво съм свършила - текстурата беше такава, каквато помня от Париж преди няколко години....


 Спазих много точно рецептата на Ирина , запомних я наизуст, прилагам съставките тук, а ако някой се вдъхнови и реши да пробва направата на макароните, все пак проверете отново при специалистките, нямам опит да споделям трикове за тях.
Продукти:
90 гр белтъци
щипка сол
40 грама захар кристал
200 грама пудра захар
110 грама бадемово брашно











22 коментара:

  1. Първият опит с макароните е перфектен, Иглика! Страхотни са се получили!

    Честита Коледа на теб и цялото ти семейство и весело посрещане на новата година! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирка, благодарение на видеоурока се справих криво-ляво,като трябва да отчета и доста грешки, които допуснах, но може и да се получи по-добър резултат след време. И на теб и близките ти весело посрещане на Новата 2013-та и да бъде пълна със здраве и сбъднати мечти!

      Изтриване
  2. Невероятни са макароните ти, Иг! След празниците съм решила да ги направя и се надявам да се получат. прекрасни празици на теб и семейството ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ев, далеч са от тези, които ми се щеше, но поне пробвах! Прекрасно посрещане на Новата година ти пожелавам на теб и семейството ти!

      Изтриване
  3. Иглика, така като гледам това което правиш, май няма нещо, което да ти се опре, сигурно са много вкусни, гледах и видеото, аа аз подобно сложно нещо не се захващам да правя.Ама ще се радвам, ако имаш повече време и публикуваш повече неща, пробвам някои от рецептите ти и се получава твърде добре като за новак в кухнята като мен. Дори успях да направя постната питка за Бъдни вечер, е, декорацията стана малко калпава, ама на вкус беше уникално добра.А идеята да се поднесат макароните върху тази салфетка и с толкова елхи ме побърка, много е готина! А такива чинии откъде може да се купят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, радвам се, че някой е успял да си направи нещо вкусно с рецепта, която съм пробвала, всяка декорация е хубава, нали е направена от сърце и с обич. Радвам се, че темата за елхите ти е допаднала. А чинията купих от едно магазинче на ул."Раковски", близо до площад "Славейков", като се тръгне в посока Френската гимназия, от лявата страна, но името му не си спомням, съжалявам!

      Изтриване
  4. Невероятни са станали макароните! Имам същата златна елхичка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Имам я от миналата година и е една от украсите, които си харесвам много!

      Изтриване
  5. Много увлекателно си написала публикацията,Игличе,така те опознах по-отблизо :) .
    Пожелавам ти скорошно оздравяване ( тези реклами на Терафлу и при нас ги има-малко зловещо ми изглеждат и твърде не на място,ама нейсе),а макароните въреки многото премеждия с опит първи и втори са чудесни!Аз така и не се реших на тях,но опитах домашни-не се оказа моят десерт де,но пък не мога да не ти аплодирам твоите,имат си и полички,супер са!
    Пожелавам много весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, вече съм добре, да чукна на дърво, просто ако лежах, наистина щях да грохна, така че трябваше да си намеря някакво занимание и да реша да изпълня намеренията си...Харесвам френските макарони, но най-любими са ми ванилените кифлички и бисквитките с портокал и шоколад, всъщност от мерак да пробвам много неща май леко се уморих от сладкото и започвам да търся нещо соленко или само клементинки!

      Изтриване
  6. :) Изчетох всичко с интерес! Благодаря ти, че съм била едно от вдъхновенията ти, въпреки, че аз самата все още смятам, че макароните ми се получават на късмет:). Много хубави са станали твоите, а като добавим факта че са първият ти опит направо получаваш заслужени комплименти. Слепила си ги с нутела, което ги прави и много вкусни! Пожелавам ти и следващите макарони да са все така успешни! Бадемовото брашно по принцип си е едро смляно и трудно се пресява, затова използвам едра цедка. Справила си се перфектно, комплименти! Бързо оздравяване и весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бонбонче! Настина всички вие, които правите толкова красиви и вкусни френски макарони бяхте мое вдъхновение, а мен си ме споходи късметът на начинаещия, като изключим попрегарянето им, а и малко различните големини на черупките, защото в първата тава си нарисувах кръгчетата, а после доста самоуверено започнах без контури, направо, говорех по телефона и действах и разбира се това си даде резултата. Всяка дейност си иска пълно отдаване, а не половинчати работи. Но евентуално при следващия опит след време ще спазя упътванията ви по-точно!

      Изтриване
  7. Игличе :) страхотен първи опит!!! Като го гледам това видео на Ирина и мен ме засърбяват ръцете да "забъркам" едни макарони, но още явно ме отбягва макаронената муза :))
    Весело посрещане на Новата Година ти желая!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, сигурна съм, че ще ги "забъркаш" перфектни като кацне музата. Весело посрещане и на теб!

      Изтриване
  8. Перфектни изглеждат :)
    Прекрасна 2013-та ти пожелавам, Иглика!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни са!
    Иглика, весело посрещане на Новата година!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Нова година, Иглика!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!

    ОтговорИзтриване
  11. ЧЕСТИТА НОВАТА 2013 ГОДИНА, Иглика!
    ЗДРАВЕ И БЕРЕКЕТ!
    И МНОГО ЛЮБОВ И ВДЪХНОВЕНИЯ....

    ОтговорИзтриване
  12. Честита Нова Годита Иглика! Да е пълна със сбъднати мечти, здраве, усмивки и хубави моменти с любими хора! А за френските макарони поздравления! Според мен са станали идеални!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.