Съпругът ми като фен на месото е леко раздразнен, но аз приготвям за желаещите у дома месо, така че сърдити да няма. Да си призная, че не пропускам предложенията на всички в нета, с месо, без месо, като дори си набелязвам различни идеи за времето на празниците. До момента не е имало месо, което да ме накара да хукна да правя спешно нещо подобно и да похапна от него. Все още има доста пресни зеленчуци и като техен върл фен мога да ги похапвам сурови или сготвени в различни ястия.
Много хора ме питат защо го правя, не мислете, че съм религиозен фанатик, просто така съм решила, трябваше да проверя волята си, а и организмът ми се нуждае от леко прочистване. До момента имах една единствена забежка и изневяра на режима си - трябваше да направя една торта, та се наложи да пробвам сладостта, тъй като не спазвах точна рецепта и вкусих от крема.
Та поради тази причина до Коледа питките у дома ще бъдат постни, а хлябовете - ами те са си такива, но в тях има зехтин, ядки всякакви, семенца, маслини, сушени доматки, чушчици, предложения колкото щете.
Тази питка съм преписвала от голямата тетрадка с рецепти на майка ми, която е озаглавена "Постна питка от мама", а при мен е със заглавието "...от баба ". Преди години никак не ми се удаваше да направя хубава питка, комай онова напътствие за брашното, колкото поеме ме караше да сипвам, сипвам и накрая се сдобивах с една твърда топка, която на вкус особено не струваше. Ама това си беше предизвикателство и трябваше да зарадвам всички у дома с хубава питка... Е, гледах внимателно какво и как се прави, пробвах със собствените си ръце и разбрах, че като всяко живо нещо и тестото има своите си тайни и трябва да се научиш да го разбираш, трябва да усетиш душата му, да проговориш на неговия език.
Та вече знам какво значи "колкото поеме", важното е да се знае дали тестото трябва да е меко или по-твърдо.
Продукти:
1 суп. лъж. сол
1 суп. лъж. оцет
1 ч. лъж. захар
мая, колкото кибритена кутийка
1 буркан хладка водичка –това беше мярката на баба ми
3 суп. лъж. олио, а у дома се ползва зехтин
С около една чаена чаша от топличката водичка се разбърква всичко без мазнината, прибавя се малко брашно да стане като кашичка. Оставя се да втасва около 15 минути, прибавя се останалата хладка вода, пресято брашно и се оформя едно мекичко тесто. А понеже е все още лепкаво, сипвам мазнината и с нея оформям на топка, която оставям да втаса. По въпроса за количеството брашно - в зависимост от вида му - бяло, пълнозърнесто, типово, вие сами ще усетите. Миналата години получих един стабилен чувал с бяло брашно от Асеновград, което беше леко тъмно и дразнеше майка ми и леля ми, но на мен ми допадаше, защото имаше вкус и аромат, та мярката ми за него беше доста различна. Сега ползвах брашно на Софиямел, бяло, тип 500 и сипах около 850 грама, но на финала добавих няколко лъжици, на които загубих бройката лекичко - та дали бяха 2 или 3 не мога да кажа.
След като почти удвои обема си, се прави питка, която се поставя в намазнена висока тепсия или върху хартия за печене, мъничко от тестото се оставя за декорацията отгоре, намазва се с олио и се оставя да втасва. На финала се декорира с тестото, което се навива на фитили, оформени с брашно. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути, тъй като тавата ми за пити е дълбока - от стара електрическа тенджера. Но отново зависи от фурната, а за сигурен резултат не е зле с едно дървено шишче да се провери готовността.
След изпичането леко се напръсква с водичка, завива се с кърпа и се праща да обиколи нивката, а после се охлажда върху решетка.
Това е старата ни рецепта, която си мислех, че вече съм споделила, но май съм мислела и забравила...
Много е нежна питката ти,Игличе!
ОтговорИзтриванеЛеки да са постите ти и приятен уикенд,мила!
Мерси, Роси! Хубава снежна неделя и топла, ухаеща на Коледа къща ти пожелавам!
ИзтриванеИглика, можете ли да ми кажете какво символизира тази декорация и да обясните повече, защото явно ги знаете тези неща, а старите баби, които разказваха и помнеха традициите вече ги няма. Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеВеличка, тази питка се нарича "боговица" и се прави за Никулден и за Бъдни вечер. От името и става ясно, че е посветена на Бога, на Светеца. За Бъдни вечер се правят и хлябове, посветени на селскостопанските занятия на стопаните, но ще се опитам тези дни да разкажа повечко и да посоча примери, а ще направя всичко възможно и за публикуване на някакви снимки!
ИзтриванеСтрахотна е, Иг! Искам да си отчупя и опитам. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! Хубава неделя!
ИзтриванеНяма по-хубава от бабината пита....Прекрасно си се справила,Иглика!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, преди години все глетави или препечени и корави ги докарвах първите, а постната все не ставаше както трябва, додето усетих, че трябва спокойствие и тогава се получава!
ИзтриванеЧудна питка! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеТраянка, хубава неделя и на теб!
ИзтриванеАма каква красавица е самооо...
ОтговорИзтриванеЕ наистина няма нищопо велико от хляба!
Пожелавам ти чудесен неделен ден*)
О, така е Катенце, никой не е по-голям от хляба! Додето сколасам да отговоря, станало неделя почти и ти пожелавам славен ден!
ИзтриванеМного красива декорация, чудесна питка за Коледния пост!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Благодаря, поздрав най-сърдечен и от мен и хубава неделя!
ИзтриванеПривет, Иглика, най-сетне те открих - преди на профила ти не се отваряше нищо. Благодаря ти за милите коментари в моя блог. А питката ти е истинска красавица. Поздрави и вкусен уикенд!
ОтговорИзтриванеМария
Значи умело съм се маскирала....удоволствието е мое за разходката в света на Пепеляшка! Благодаря много и пожелавам прекрасен уикенд!
ИзтриванеИглика, освен с вкусна питка, ме нахрани и със знания. Почетох коментарите... Благодаря! прекрасна е !
ОтговорИзтриванеМарта, аз пък срещнах в коментари при Здравчето твоето опасение от срещата с тестото и ще си позволя да дам един съвет- не се приемам като майсторка, а просто споделям своя опит- първо слагай по-малко брашно, пресявай го и в центъра оставяй кладенче, в което да се сипят течните съставки и започвай бавно да си издърпваш от брашното. Като се оформи топка, ако е прекалено мека сложи още малко брашно, а ако целта е да имаме меко тесто, просто тогава сложи мазнината и с нейна помощ доомеси всичко и ще видиш, че не е проблемно. Ако ти се струва странно, пиши на лични и се уговаряме за среща и обмяна на опит! А и виж това видео, показва нещо подобно - http://www.youtube.com/watch?v=c8gGY__Wh8c
ИзтриванеМного е красива! И солничката е много красива, направо уникална! Винаги съм се впечатлявала от българските традиции, бит и култура, а този пост е именно такъв! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеБонбонче, солничката е дело на един майстор от Румъния, където владеят до съвършенство дърворезбата, но орнаментите на декорацията са общочовешки, същите са и при нас. Там видях и невероятни дървени резбовани лъжици, които се произвеждат сега, а у нас никой не се ангажира с направата им днес, то и комай купувачи няма за подобни неща...Тази публикация целеше да покаже рецептата за бабината постна пита, а декорацията не е типичната за моето семейство, просто гледам снимките в архивите и възпроизвеждам в зависимост от повода.
ИзтриванеBeautiful bread and so nicely decorated!
ОтговорИзтриванеThanks a lot, Katerina!
Изтриване