ХЛЯБЪТ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

    На 24-ти декември се е родил младият бог  и в негова чест се принасят жертви.  Според традицията има три кадени вечери, които се наричат бъдни вечери. Най-важната е Бъднята вечер срещу Коледа. За тази вечер са потребни специална трапеза, на която присъства обреден хляб, кадилница с тамян, бъдник и коледари. Трапезата се подготвя във всеки български дом, вече няма фамилия или домакиня, която да не брои колко ястия са наредени на масата, преобладаващият брой от фамилиите спазват традицията на този ден да се сервира постна храна. В някогашните стаи с огнища поставяли миросания бъдник, нареждали се всички около богатата трапеза, стоят прави, докато най-възрастният мъж прикади с тамян от дясно на ляво три пъти трапезата, после обикаля да прикади всички стаи и стопански постройки. Някога, когато животът на хората е бил пряко свързан със земеделската дейност дедите ни ползвали вместо кадилница палешника на ралото. Днес няма как да търсим палешници, в магазините може да се намери керамична кадилница, в църковните магазини има специален въглен и тамян.
   Но...да се върнем на хляба... Без хляб няма Бъдни вечер, не може да се прикади трапезата и дома.  Хлябовете са три вида, според различните шарки.
    Първите са тези, посветени на празника, като един вид безкръвно жертвоприношение, а и имената им говорят за това - боговица, богова пита, светец.
   Вторите са хлябовете, посветени на занятията - а някога това са били земеделието и скотовъдството, имената им са много.
Рисунка на художника Борис Шаров и описание на хляба, дело на големия етнограф Христо Вакарелски
   Преди години, когато разказвах на децата си защо правим точно тази декорация на хляба и обяснявах за кошарите, кокошарниците и харманите, те мигновено ми обясниха, че ако хлябът трябва да е посветен на занятията не е зле да сложим отгоре декорация- компютър, кола, химикал, книга.....Та така украсявахме заедно хлябовете. Та и до днес, когато правим хляб, който разделяме с кръстен знак на четири части и почти винаги всеки поставя своята декорация, та така да отправи своите пожелания и въплъти своите мечти в хляба.
    За съжаление не съм снимала тези хлябове, та ще ви покажа нещо, което намерих в компютъра си  - рисунка на художник на  обреден хляб и снимка. Независимо дали някой изкарва прехраната си от земеделие и скотовъдство или живее в град и няма нищо общо с тези занятия, ако ви харесват шарките, можете да ги направите.
Бъднивечерски хляб от Търновско
   Аз самата още не съм решила към каква декорация на хляба ще се насоча, която да бъде основна и към нея всеки у дома да прибави по детайл, но ще опитам да снимам поне суровата питка, додето е светло и се получава някаква сносна снимка.
   И да не забравя за хлябовете за коледарите - вития-превит кравай. Не че в нощта ще срещнем коледарски дружини, но пък защо не да има кравайчета за идващи на гости дечица на Коледа.....
    И така, всеки може да направи хляб с украсата от тесто, която реши, понякога шарките може да не са особено отчетливи, но не това е най-важното- вкусът и щипката обич и преклонение към традицията!
Хубава Бъдни вечер на всички!

2 коментара:

  1. А колко хубаво би било да срещнем коледари :)
    Прекрасна публикация, благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не би било зле да ги срещнем и да ни благословят!

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.