Тарт с тиква и шоколад

Толкова ми се щеше да направя нещо много специално за Роси, собственичката на едно уютно и приятно местенце, изпълнено с вкусни емоции, което всички вие познавате, но все не сколасвах да изпълня намеренията си. Всички вие знаете, че блогът и е пълен с проверени рецепти, а  и познавате собственичката му като деликатен човек, който никога не се скъпи да произнесе добра дума и похвала, да окрили  всекиго. Днес съм в командировка в Габрово, но по късни доби снощи  трябваше да изпълня намеренията си, а преди тръгването да направя бързи снимки. И сега от хотела оформям публикацията...
Получих преди време от Роси един прекрасен порцеланов съд, декориран като дантела по краищата и това се превърна  в изходна точка на идеята за днешното кулинарно предложение. Благодаря много за подаръка, който винаги ще ми напомня за Роси и малко ще ме притеснява дали малините ще се прихванат.:) Но на този проблем има решение...
Обикновено ползвам  кръгла форма за тарт, но този път реших да ползвам правоъгълна дълбока форма, което комай ми изигра малка лоша шегичка, но поне пробвах и този вариант. По този начин малко се разваля визията на готовия десерт, но пък уверявам ви, вкусовите му качества не са променени. Тези дни Нейно величество Тиквата е господарка на всички кулинарни блогове и  съвсем закономерно се появява и тук.

За направата на тарта съм ползвала тиква "цигулка", сварена и намачкана с вилица.

Продукти за основата /адаптирана от http://sunshineskitchen.com/hazelnut-chocolate-tart/:
180 гр какаови бисквити- 1 опаковка, произведени от "Победа"
около 100 грама ядки - лешници и бразилски орех
2 супени лъжици кафява захар Демерара- тъмна
2 супени лъжици натурално какао
120 грама меко масло

Бисквитите и ядките се смилат, към тях се прибавят какаото и захарта и на финала се объркват с маслото. Формата за печене се намазва с масло и от бисквитената смес се разстила по дъното и стените. Оставя се в хладилник за около 30 минути, като през това време се подготвят кремовете.

Продукти за тиквения крем:
2 яйца
3 супени лъжици захар - светла кафява
около половин чаена чаша прясно мляко
2 и 1/2 чаени чаши намачкана сварена тиква
1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Яйцата се разбиват леко със захарта, добавя се млякото, тиквата и ванилията.

Продукти за шоколадовия крем:
1 малка кутийка течна готварска сметана- 180 мл
180 грама черен шоколад
2 яйца

Сметаната се кипва, сипва се върху парченцата натрошен шоколад, разбива се леко до разтапянето на шоколада, оставя се за кратко да се охлади и се добавят едно по едно яйцата.

Обърнете внимание на гъстотата на двата крема, нужно е да бъде еднаква, за да може да се откроят два цветни пласта, а за целта можете да добавите малко тиква или мляко в жълтия крем, а шоколадовия да служи за ориентир. Първо се сипва тиквения крем, а върху него шоколадовия.

Готовият тарт се пече на загрята предварително до 180 градуса фурна  за  35-40 минути. Това е времето за печене в дълбок съд, а ако печете в кръгла форма за тарт вероятно двайсетина минутки биха били достатъчни. Важно е централната част да остане леко движеща се, а страничните части на крема да бъдат по-твърди.

Охлажда се и след това може да се насладите на прекрасното съчетание на шоколад, ванилия, лешник и тиква.
Да ви е сладко!
А на теб  Роси, благодаря още веднъж за приятелството!

12 коментара:

  1. Честит да ти е красивия порцеланов съд ! Много е елегантен :)!
    И много вкусен тарт !
    Хубава неделя ,Иглика ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти е честит подаръкът - страхотен е! И сладкишът не пада по-долу!

    ОтговорИзтриване
  3. Пожелавам на всички хубава нова седмица! Тартът е наистина много вкусен, но просто трябва да бъде направен в кръглата форма за тарт, където пластовете щяха да останат отчетливи и щеше да се получи по-красив на външен вид. Но пък пробата и грешката са прекрасен учител!

    ОтговорИзтриване
  4. Стига с тая форма, какво си се вкопчила за нея, сигурна съм, че е адски вкусен този тарт, впечатли ме цвета на тиквата с цвета на шоколада, перфектно съчетание! И ако решиш да правиш пак, вземи да се обадиш и почерпиш, впрочем, кога се връщаш от Габрово????А, подносът е жесток, къде ги намирате тия съдове вие? Кога стартираш с коледните приготовления, та да дойда у вас да поработим заедно, че не знам откъде ги измисляш всичките си украси за къщата и у вас винаги е толкова уютно и топло, та му се отпуска на човек душата????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, прибрах се от Габрово, вече съм на линия.Не мога да ти помогна с информация за подноса, защото ми е подарък. Благодаря, а с коледните приготовления ще започна скоро, нали знаеш, че като вляза в сатурновата дупка, това ми е терапията за измъкване...

      Изтриване
  5. И малините ще се хванат, и подаръкът е сефтосан, и следкишът ухае от монитора, какво повече му трябва на човек? Шепа добри хора ( като нас), да го опитат, похвалят и да ти пожелаят хубава седмица!
    Поздравления, Иглика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, да е хубава седмицата и на теб! Благодаря много!

      Изтриване
  6. Ай,ай,Игличе,а аз последна се вясвам тук в този толкова прочувствен пост в моя чест!Хиляди благодарности за хубавите слова,мила!Много се радвам,че си се вдъхновила така и си направила чуден десерт!На мен продълговатата форма супер много ми харесва като идея и непременно ще взаимствам,защото е по-нестандартно!Пълнежът ми е много,много на сърце и бас държа,че е било страшен десерт!За малинките ще докладвам на пролет.Има място за още,така че ти само свиркай като има!
    Много,много прегръдки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Роси, искаше ми се да направя нещо по-изящно, ама не съм доволна от получения резултат. Хората са прави с поговорките за бързината, ама като си наумя нещо и мира нямам докато не го направя...Десертът на вкус беше страхотен, струва си да се пробва, наистина. За малинките ще чакам инфо, а за нови корени няма проблем през пролетта, да сме живи и здрави само! Благодаря още веднъж за всичко!

      Изтриване
  7. Невероятно вкусен десерт си приготвила, Иглика! В чинията от Роси е още по-неустоим. Заслужава си да се опита комбинацията от шоколад и тиква. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева! Комбинацията е твърде добра, прие се много радушно от всички у дома!

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.