В събота на деня на Св. Екатерина трябваше да празнуваме с една приятелка, носеща името на светицата и решихме съвсем спонтанно да излезем от София и да потеглим в посока на юг. А привършващият у дома зехтин ни даде идея и за посоката - на юг, към Гърция. Пресякохме границата, стигнахме до Серес, разходихме се, обядвахме, купихме си зехтин в тенекиени кутии от по 5 литра и се отправихме обратно към България. А по пътя решихме, че всички не сме ходили скоро до Рилския манастир и бързо скроихме плана. Додето стигнахме, се стъмни, останахме в едно приятно хотелче, поетично наречено "Магията на Рила", вечеряхме и спахме там. Бих се върнала на това място през лятото, но не и през зимата, защото в планината си е доста хладно и климатикът не е предпочитаното от мен средство за отопление, а и банята си беше като фризер.
След лека закуска се отправихме към целта - Рилския манастир. Тъй като в Серес нямах настроение за снимки, в манастира пък щраках неудържимо. Още повече, че преди време ми трябваха няколко снимки от там, илюстриращи смъртните човешки грехове и митарствата на душата човешка, та молих колеги от Националната галерия за фотоси. Е, получих ги, но пък архивите трябва непрестанно да се поддържат и трупат...
И за всеки, който не е стъпвал отдавна там предлагам няколко снимки. Всъщност няма да мога да публикувам снимки, защото се оказа, че хранилището ми е запълнено и трябва да си закупя по-голям обем, но това е нещо, което трябва добре да проуча. Ще публикувам снимките скоро, а сега да споделя рецептата за тези питки от типово брашно, гарнирани с маслинки.
Идеята за тях дойде от купените преди няколко дни пшеничени зародиши, за които четох, че са много полезни и които се извличат и отделят от бялото брашно и това го прави не особено здравословно. И както винаги от добавката към самата идея - постни питки.
Продукти:
350 гр типово брашно
150 грама бяло брашно
5 лъжици пшеничен зародиш
2 пакетчета мая Доктор Йоткер
1 ч.лъж. кафява захар
1/2 суп.лъж. сол
1 каф. лъж. мед
280 мл хладка вода
2 суп. лъж. овесени ядки
шепа маслини, нарязани на дребно
Приготовление:
Маята се разтваря във водата заедно със солта, захарта и меда и се оставя да шупне за около петнадесет минути. Изсипва се в кладенче в пресятото брашно, добавят се зародишите, овесените ядки и се оформя меко тесто, а на финала се добавят маслините. Втасва още около 40 минути, поне при мен беше така, защото у дома беше топло, после се оформят малки питки, които при мен станаха 15 на брой, нареждат се върху наръсена с малко брашно хартия за печене, нарязват се по диагонал с остър нож, отново се наръсват с брашно, втасват около 30 минути и се пекат в предварително нагрята фурна на 200 градуса, на дъното на която се оставя съд с гореща вода. И след около 25-30 минути питките хващат златист загар, вадят се от фурната и се оставят да обиколят нивката, а после сладко могат да се похапнат!
Повече снимки като уредя проблема с хранилището!!!
Игличе, питките са прекрасни, скоро си мислих отново да си взема зародиш 0- благодаря ти за напомнянето. Прекрасна разходка сте си направили по женски.
ОтговорИзтриванеИ аз на скоро имах проблем с хранилището но от Валентина разбрах, че може да публикуваш снимки като се регистрираш ( ако не си ) в Гугъл плюс, там публикуваш снимки, подобно като във Фейсбук и те автоматично ти излизат в папката на Pikasa Yeb. така не се налага да плащаш! Ако имаш въпроси ми пиши на лични!
Поздрави!
Представям си колко са вкусни!
ОтговорИзтриванеПо принцип обичам типово брашно.
Ще разгледам и снимките , като ги пуснеш, с удоволствие!
Прегръдки Иги и успешен ден!
Вкусни бяха, а ще пробвам със снимките, но преди това да прочистя разни стари драфтове...Надявам се денят ти е бил успешен, приятна вечер!
ИзтриванеАз за пръв път чувам, че има лимит и тук, явно не съм го стигнала още. Но с нетърпение чакам да отстраниш проблема и да ни покажеш всичко нащракано, защото на Рилски манастир не съм ходила от години и бих попила пресни впечатления.
ОтговорИзтриванеА питките звучат много добре, дали да не се пробвам?;)