Питки от типово брашно



В събота на деня на Св. Екатерина трябваше да празнуваме с една приятелка, носеща името на светицата и решихме съвсем спонтанно да излезем от София и да потеглим в посока на юг. А привършващият у дома зехтин ни даде идея и за посоката - на юг, към Гърция. Пресякохме границата, стигнахме до Серес, разходихме се, обядвахме, купихме си зехтин в тенекиени кутии от по 5 литра и се отправихме обратно към България. А по пътя решихме, че всички не сме ходили скоро до Рилския манастир и бързо скроихме плана. Додето стигнахме, се стъмни, останахме в едно приятно хотелче, поетично наречено "Магията на Рила", вечеряхме и спахме там. Бих се върнала на това място през лятото, но не и през зимата, защото в планината си е доста хладно и климатикът не е предпочитаното от мен средство за отопление, а и банята си беше като фризер.
След лека закуска се отправихме към целта - Рилския манастир. Тъй като в Серес нямах настроение за снимки, в манастира пък щраках неудържимо. Още повече, че преди време ми трябваха няколко снимки от там, илюстриращи смъртните човешки грехове и митарствата на душата човешка, та молих колеги от Националната галерия за фотоси. Е, получих ги, но пък архивите трябва непрестанно да се поддържат и трупат...
И за всеки, който не е стъпвал отдавна там предлагам няколко снимки. Всъщност няма да мога да публикувам снимки, защото се оказа, че хранилището ми е запълнено и трябва да си закупя по-голям обем, но това е  нещо, което трябва добре да проуча. Ще публикувам снимките скоро, а сега да споделя рецептата за тези питки от типово брашно, гарнирани с маслинки.
Идеята за тях дойде от купените преди няколко дни пшеничени зародиши, за които четох, че са много полезни и които се извличат и отделят от бялото брашно и това го прави не особено здравословно. И както винаги от добавката към самата идея - постни питки.
Продукти:
350 гр типово брашно
150 грама бяло брашно
5 лъжици пшеничен зародиш
2 пакетчета мая Доктор Йоткер
1 ч.лъж. кафява захар
1/2 суп.лъж. сол
1 каф. лъж. мед
280 мл хладка вода
2 суп. лъж. овесени ядки
шепа маслини, нарязани на дребно
Приготовление:
Маята се разтваря във водата заедно със солта, захарта и меда и се оставя да шупне за около петнадесет минути. Изсипва се в кладенче в пресятото брашно, добавят се зародишите, овесените ядки и се оформя меко тесто, а на финала се добавят маслините.  Втасва още около 40 минути, поне при мен беше така, защото у дома беше топло, после се оформят малки питки, които при мен станаха 15 на брой, нареждат се върху наръсена с малко брашно хартия за печене, нарязват се по диагонал с остър нож, отново се наръсват с брашно, втасват около 30 минути и се пекат в предварително нагрята фурна на 200 градуса, на дъното на която се оставя съд с гореща вода. И след около 25-30 минути питките хващат златист загар, вадят се от фурната и се оставят да обиколят нивката, а после сладко могат да се похапнат!
Повече снимки като уредя проблема с хранилището!!! 


4 коментара:

  1. Игличе, питките са прекрасни, скоро си мислих отново да си взема зародиш 0- благодаря ти за напомнянето. Прекрасна разходка сте си направили по женски.
    И аз на скоро имах проблем с хранилището но от Валентина разбрах, че може да публикуваш снимки като се регистрираш ( ако не си ) в Гугъл плюс, там публикуваш снимки, подобно като във Фейсбук и те автоматично ти излизат в папката на Pikasa Yeb. така не се налага да плащаш! Ако имаш въпроси ми пиши на лични!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Представям си колко са вкусни!
    По принцип обичам типово брашно.
    Ще разгледам и снимките , като ги пуснеш, с удоволствие!
    Прегръдки Иги и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусни бяха, а ще пробвам със снимките, но преди това да прочистя разни стари драфтове...Надявам се денят ти е бил успешен, приятна вечер!

      Изтриване
  3. Аз за пръв път чувам, че има лимит и тук, явно не съм го стигнала още. Но с нетърпение чакам да отстраниш проблема и да ни покажеш всичко нащракано, защото на Рилски манастир не съм ходила от години и бих попила пресни впечатления.
    А питките звучат много добре, дали да не се пробвам?;)

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.