Уловени лъчи на слънцето

Това лято ще остане запомнящо се с жегата - с парещото слънце и липсата на въздух в големите градове. Но когато позахладня през последните дни и си припомнихме, че идат есен и зима, ни се иска да уловим последните лъчи на слънцето и да ги запазим за по-дълго време. А лятото винаги свързвам с изобилието на зеленчуци и прекрасните червени домати, расли в градината на мама, толкова различни от предлаганите през останалата част на годината.


Сушени чери домати с подправки и зехтин



Вкусът им е незабравим и понякога дори не ми се ще да хапвам каквото и да било друго, защото са плътни и притежават вкус. А как да ги запазим за по-дълго? Единият начин е чрез изсушаване. Пробвала съм варианта да ги суша на силно слънце (миналото лято), единият път се радвах на огромен успех, вторият опит беше незадоволителен - част от доматите помухлясаха....
Скоро набрахме доста чери доматки, които реших за най-сигурно да изсуша във фурната на печката. Не че е нещо невиждано до момента, просто ми се ще да презентирам резултата.
Доматите се подреждат нарязани на половинки в тава върху хартия за печене, наръсват се със стръкчета мащерка, риган, босилек и розмарин, скилидки чесън, нарязани на филийки, сол и мъничко зехтин и се оставят във фурната на много слаба температура да се изсушат. След около 4 часа са готови , охлаждат се и се нареждат в сух буркан с чесън, босилек и мащерка, като на финала се заливат със студено пресован зехтин. Този тип домати май не могат да издържат твърде дълго, но у дома това е невъзможно да се случи.....Вероятно в хладилник могат да се съхранят поне за 2 месеца!?!





































6 коментара:

  1. Игличе,супер са ти станали черитата,и трябва и аз така да си мариновам,верно ли издържат 2 месеца?
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ако са така сушени във фурна трябва да се съхраняват в хладилник, съхранявала съм до 2 месеца и малко повечко...А тези, които са сушени на слънце, могат да се съхраняват поне година, че и повече, даже няма нужда от хладилник. Миналата година изсуших на слънце върху една решетка около 10 кг домати сорт рома/определено е добре точно тях да избереш, защото са месести и нямат много вода/, които мариновах със зехтин, чесън и босилек, а за да се съхранят по-дълго просто ги кипнах леко на водна баня, обърнах и преди броени дни свърши последното бурканче.

      Изтриване
  2. Чудни са станали, хубава реколта! майка ми тия дни се чудеше какво да прави своите, благодаря ти за насоките:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надали има нещо ново в тази публикация, но пък си е подсещанка, защото сега му е времето да се изсушат доматите, особено тези дни, в които е горещо и ще изсъхнат на слънце, а така наистина ще уловят енергията му за зимата....

      Изтриване
  3. От по-миналото лято се глася да си суша и аз домати - и дори това лято баба ми ме изуми с реколтата от уникални "бутикови" сортове, които успя да отгледа - но аз и това лято не "сколасах" да си изсуша - срам и резил!!! Но пък твоите изглеждат приказно :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мина, аз вече успях да намеря точния начин за сушене, защото когато излязоха доматите сорт "рома", слънцето вече не печеше толкова силно. Слагах големи количества домати, срязани на две, посолени със сол и билки във фурната след различни други печива или с тях на вентилатор, но за кратко, колкото леко да се сбръчкат и изпарят малко водата, а после ги нареждах на една голяма рамка на слънце. Така на слънце оставаха около 5 дни и някои доста позасуших, но тези, в които имаше още влажност затворих със зехтин и подправки. Та така на майтап изсуших малко над 15 кг, ама финалното количество не е огромно, твърде много доматки влизат в едно бурканче....Но нали и в магазините вече се намират, няма нужда да се поръчват от Италия...

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.