Това лято ще остане запомнящо се с жегата - с парещото слънце и липсата на въздух в големите градове. Но когато позахладня през последните дни и си припомнихме, че идат есен и зима, ни се иска да уловим последните лъчи на слънцето и да ги запазим за по-дълго време. А лятото винаги свързвам с изобилието на зеленчуци и прекрасните червени домати, расли в градината на мама, толкова различни от предлаганите през останалата част на годината.
Вкусът им е незабравим и понякога дори не ми се ще да хапвам каквото и да било друго, защото са плътни и притежават вкус. А как да ги запазим за по-дълго? Единият начин е чрез изсушаване. Пробвала съм варианта да ги суша на силно слънце (миналото лято), единият път се радвах на огромен успех, вторият опит беше незадоволителен - част от доматите помухлясаха....
Скоро набрахме доста чери доматки, които реших за най-сигурно да изсуша във фурната на печката. Не че е нещо невиждано до момента, просто ми се ще да презентирам резултата.
Сушени чери домати с подправки и зехтин |
Вкусът им е незабравим и понякога дори не ми се ще да хапвам каквото и да било друго, защото са плътни и притежават вкус. А как да ги запазим за по-дълго? Единият начин е чрез изсушаване. Пробвала съм варианта да ги суша на силно слънце (миналото лято), единият път се радвах на огромен успех, вторият опит беше незадоволителен - част от доматите помухлясаха....
Скоро набрахме доста чери доматки, които реших за най-сигурно да изсуша във фурната на печката. Не че е нещо невиждано до момента, просто ми се ще да презентирам резултата.
Игличе,супер са ти станали черитата,и трябва и аз така да си мариновам,верно ли издържат 2 месеца?
ОтговорИзтриванеХубав петък!
Роси, ако са така сушени във фурна трябва да се съхраняват в хладилник, съхранявала съм до 2 месеца и малко повечко...А тези, които са сушени на слънце, могат да се съхраняват поне година, че и повече, даже няма нужда от хладилник. Миналата година изсуших на слънце върху една решетка около 10 кг домати сорт рома/определено е добре точно тях да избереш, защото са месести и нямат много вода/, които мариновах със зехтин, чесън и босилек, а за да се съхранят по-дълго просто ги кипнах леко на водна баня, обърнах и преди броени дни свърши последното бурканче.
ИзтриванеЧудни са станали, хубава реколта! майка ми тия дни се чудеше какво да прави своите, благодаря ти за насоките:)
ОтговорИзтриванеНадали има нещо ново в тази публикация, но пък си е подсещанка, защото сега му е времето да се изсушат доматите, особено тези дни, в които е горещо и ще изсъхнат на слънце, а така наистина ще уловят енергията му за зимата....
ИзтриванеОт по-миналото лято се глася да си суша и аз домати - и дори това лято баба ми ме изуми с реколтата от уникални "бутикови" сортове, които успя да отгледа - но аз и това лято не "сколасах" да си изсуша - срам и резил!!! Но пък твоите изглеждат приказно :)
ОтговорИзтриванеМина, аз вече успях да намеря точния начин за сушене, защото когато излязоха доматите сорт "рома", слънцето вече не печеше толкова силно. Слагах големи количества домати, срязани на две, посолени със сол и билки във фурната след различни други печива или с тях на вентилатор, но за кратко, колкото леко да се сбръчкат и изпарят малко водата, а после ги нареждах на една голяма рамка на слънце. Така на слънце оставаха около 5 дни и някои доста позасуших, но тези, в които имаше още влажност затворих със зехтин и подправки. Та така на майтап изсуших малко над 15 кг, ама финалното количество не е огромно, твърде много доматки влизат в едно бурканче....Но нали и в магазините вече се намират, няма нужда да се поръчват от Италия...
ОтговорИзтриване