Ягодова лека и бърза торта


Някак неусетно се затопли и от разпукващата се пролет изведнъж дойде лятото. Сезоните се променят, но пък важното е да посрещаме промените с любимите ни хора. След дългото ми поредно отсъствие от дома трябваше да избера рецепта хем за нещо добре познато, хем да поднеса нещо, което не изисква особено дълго ползване на фурната, защото времето е достатъчно топло. След един бърз тур из пазара в "Младост-1", осъществен с първоначалната идея за набавяне на зеленчуци за салати, от повечето сергии ми се усмихваха ягоди, които сякаш ме молеха да си взема от тях. Когато видя ягоди по пазарите винаги си спомням за ученическите години, когато ходехме на бригади за брането им - то беше ранно ставане, пълзене по редовете, пълнене на щайгите, много ядене, замеряне с тях, после теглене и когато целият сезон приключеше, в джоба ми влизаха и някакви средства. Впрочем от една такава бригада си купих първото колело Балкан, което май вече не може да се ползва. И бях адски горда с факта, че сама съм спечелила парите за него, а не съм искала тази покупка от родителите ми. Това колело си беше цяла сага, но да не отплесвам, а да разкажа за тортата.......


Това всъщност е безкрайно проста и лесна рецепта, която не би могла да затрудни и тези, които правят своите първи опити в кулинарията. При нея също има възможности за доста импровизации. Ще разкажа и за тях сега.


Продукти за тъничкото блатче
(нали вече е лято и трябва да се борим с напълняването...):
2 яйца
4 равни лъжици захар
4 лъжици пресято брашно
1/2 ч. лъж. бакпулвер
Яйцата се разбиват със захарта на пяна, добавят се пресятото брашна заедно с бакпулвера, след което тестото се изсипва в намазнена с малко масло форма (ползвам керамична, която не изисква набрашняване на дъното и стените). Тестото е съвсем тъничко. Тавичката се слага в гореща фурна на 220 градуса и доста бързичко се изпича.  Трудно ми е да кажа време, това всеки трябва да съобрази сам - в зависимост от фурната, вида на съда, в който се пече и дебелината на тестото, моята форма е с диаметър 26 -28 см. Блатът се оставя да се охлади. През това време можете да подготвите крема. Обикновено за тази торта приготвям ягодов пудинг на Др Йоткер, но днес разполагах със заквасена сметана (200 гр опаковка), която смесих с 200 мл течна сметана и 2 лъжици захар, а към тази смес добавих нарязани на малки парченца 300 - 350 гр ягоди. Не се притеснявайте от този приблизителен размер - подготвих 350 грама, но в хода на рязането им доста от парченцата се озоваха в устата ми... 
След сипването на крема дойде ред и на нарязване на почистени и измити ягоди на половинки и подреждането им върху него. А за по-добър завършек на тортата отгоре се постави отново един продукт на Др. Йоткер, който ви показвам на снимка. Този червен желатин се сипва в малка тенджерка заедно с 250 мл студена вода и 2 суп. лъж. захар, поставя се на котлона и се бърка докато стане прозрачно червена течност. Изливате върху ягодите на малки струи така, както си е горещичко и след леко охлаждане поставяте тавичката в хладилник. Ако успее да удържи и престои поне 4-5 часа на студено, вкусът е невероятен..... Не че ако не престои толкова време, не става за ядене.......
Но когато престои, ягодите даряват сметановия крем с неустоим аромат, а и червеният желатин е  приятен на вкус и не наподобява на гума както онзи от предишните десетилетия....
И да не забравя, ето снимката на този червен желиращ компонент, който напоследък намирам почти редовно в супермаркети Хит ( на рафтовете с пудингите и бакпулвера), наистина е доста добър продукт, който препоръчвам на всички.







12 коментара:

  1. Много обичам подобни сладкиш!
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, това е нещо лесно, не изисква особено време, а същевременно лекичко и вкусничко!

      Изтриване
  2. Пробвах я, сутринта рано опекох блата, после ходих бързо да купя плодовете и това червеното желиращо, престоя в хладилника и току-що я нападнахме....Има грандиозен недостатък - бързо свършва, пазя парченце за закуска на детето за утре! Моля те пускай по-често подобни неща, имам доверие в рецептите ти, но нещо не публикуваш често напоследък, сигурно имаш много задачи, извинявай!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата ти е допаднала! Че имам задачи доста, имам, напоследък доста пътувам в командировка, но има и една много проста причина за отсъствието ми от мрежата - готварските ми вдъхновения идват вечер, а на сутринта рядко имам възможност да снимам, а после пак става късно и все така.....Просто нямам нужната организация, съжалявам!

      Изтриване
  3. Прекрасна рецепта и изпълнение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Рецептата е лесна, бърза, а тортичката е ефирна, въпреки че от снимките и много не личи, едва хванах светлата част на деня.

      Изтриване
  4. Направих я, страхотна рецепта, а това май беше първият ми сладкиш с ягоди, а понеже тази червена глазура за торти е в пакет от 3 броя, утре галопирам за нови ягоди....ще пробвам и с пудинг, купих си, но се колебая дали пудинг или отново сметана, какво ще препоръчате?

    ОтговорИзтриване
  5. И още нещо-понеже съм новак в системата с блогове, нещо не успявам да се запиша като член на Вашия сайт, нямам идея каква е причината- дали че пощата ми е в АБВ.БГ или нещо друго, нямам идея...Дано видите коментарите ми до утре към 9, че имам приятел с имен ден и сега ходих до ИКЕА да купя такава форма като Вашата (май е малко по-нисичка), та искам да му отнеса такава торта за подарък, а това ще бъде невероятна изненада за всички, тъй като кухнята не е на-силната ми страна, ох, забравих да Ви благодаря за рецептата, много, ама много ми помогнахте , мерси много!

    ОтговорИзтриване
  6. Що се касае до отговора на въпроса - с пудинг или сметанов крем, това е въпрос на Ваше решение - и двата варианта съм пробвала, пудингът е с лек и нежен вкус, но със сметаната е по-ефирно някак, това е въпрос на вкус. Моят съвет е да пробвате и двата варианта и сама да решите. Относно вписването в системата, не е възможно това да е причината, вижте долу в полето което излиза как става - просто трябва да напишете пощата си, има тям попълване на име и т.н., но не е нужно да сте член, за да го четете. Пожелавам успех с тортоправенето и хубав Гергьовден!

    ОтговорИзтриване
  7. Иглика, направих тортата с малини,стана превъзходна, трошица не остана от снощи, благодаря за рецептата - приготвих я лесно, а аз с кулинарни умения не блестя, та изумих гостите си. Благодаря за рецептата и да помоля за някакъв подобен ефектен и лесен за изпълнение сладкиш....правя няколко неща по блога и всичко се получи перфектно!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се е получила добре с малинки. Всичко се получава с добри продукти и много желание и обич, няма значение каква е рецептата.

      Изтриване
  8. Уникална торта, бърза, лесна и толкова ефектна на вид, няма подобна леснотия, а толкова ефектна! Благодаря за рецептата! Валя

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.