Преди известно време получих един страхотен подарък - кафе-машина с капсули кафе. Малко трудно успях да я вместя и нея в настоящата ми кухня, но нямаше как да я оставя в кашона и. А тъй като беше късно вечерта, се отдадох на почистването на машината, разучаването на инструкциите и съвсем спонтанно се зароди идеята за нещо сладичко, което да направи заранта ни пълноценна с вкуса на новото кафе. Наличният у дома ананас ме провокира да направя видяната преди това рецепта в един от страхотните кулинарни блогове за мен- този на Ани и адаптирана спрямо наличните продукти и предпочитанията у дома.
Продукти за кейка :
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.лъж. бакпулвер
1 ч. лъж. сода
3/4 ч. лъж. сол
1/2 ч.лъж. канела
1/2 ч.ч. масло на стайна температура
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч. ч. кафява захар Демерара
4 суп. лъж. кленов сироп
2 яйца
1 ч.лъж. ванилов екстракт
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. намачкани банани
2/3 ч.ч. кокосови стърготини (ползвах прясно настърган кокосов орех)
1 ч.ч. ситно нарязан свеж ананас (ако нямате можете да ползвате и от компот, но добре отцеден)
Продукти за глазурата:
1 опаковка Филаделфия
2 суп. лъж. прясно мляко
1/2 ч.лъж. ванилов екстракт
За декорация:
настърган кокос и едри орехи
Продукти за кейка :
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.лъж. бакпулвер
1 ч. лъж. сода
3/4 ч. лъж. сол
1/2 ч.лъж. канела
1/2 ч.ч. масло на стайна температура
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч. ч. кафява захар Демерара
4 суп. лъж. кленов сироп
2 яйца
1 ч.лъж. ванилов екстракт
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. намачкани банани
2/3 ч.ч. кокосови стърготини (ползвах прясно настърган кокосов орех)
1 ч.ч. ситно нарязан свеж ананас (ако нямате можете да ползвате и от компот, но добре отцеден)
Продукти за глазурата:
1 опаковка Филаделфия
2 суп. лъж. прясно мляко
1/2 ч.лъж. ванилов екстракт
За декорация:
настърган кокос и едри орехи
Приготовление:В купа се смесват пресятите брашна, бакпулвера, содата, солта и канелата. Форма за кейк се намазва добре с масло и се наръсва с брашно. Маслото се разбива със захарта, добавят се яйцата едно по едно, ванилията, кокоса, киселото мляко, кленовия сироп и половината сухи съставки. Добавят се пюрираните банани, останалите сухи съставки, кокоса и ананаса. Пече се около 50 минути на 180 градусова фурна. Изстива за десетина минутки във формата, после се изважда от нея, оставя се върху решетка до окончателното охлаждане. Върху добре охладения кейк се сипва разбитата глазура, наръсва се с кокос и орехи, добре е ако може да престои поне час на хладно и след това може да се насладите на приятния вкус в компанията на кафе или капучино.
Иг, ти ли си правила тези снимки? Ако е така, невероятно добри са и първата, и последната, потекоха ми лигите, как не съм разбрала аз до момента за машината и за тортичката, та да дойда да похапна....Нещо напоследък не мога да те улуча, все си в движение някъде...чакам да разказваш за Албания
ОтговорИзтриванеИскаше ми се да направя нещо специално, свързано с изследването в Албания, но все още не съм успяла, надявам се след около седмица да направя нещото и тогава да публикувам всичко, свързано с пътуването, което беше невероятно....Намерих много интересна информация, срещнах се с невероятни хора и имам много да пиша по това....
ИзтриванеММ, прекрасно е!Нямам какво друго да кажа - кейк мечта, и ананас, и кокос, а пък и филаделфия отгоре....!Поздравления!
ОтговорИзтриванеЧудесен кейк,Иглика!Честита ти машинка,да си я ползваш с удоволствие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Соня и Роси, пожелавам ви слънчева нова седмица!
ОтговорИзтриване