Пълнени тиквички и крем-супа



Надали това е най-празничното ястие, което да се презентира, но пък наличните в хладилника тиквички трябваше да бъдат използвани по някакъв начин. Всъщност последните ми публикации са инспирирани от идеята да се прочистят хладилника и фризера и да се оползотворят продуктите в тях. Та започвам с тиквичките.....
 Измити, прерязани през средата по дължина, от тях издълбани ладийки. В тенджерка задушавам с малко зехтин два стръка лук, един пресен чесън, кайма, около половин чаша ориз, добавям вода, за да набъбне ориза. И иде ред на подправките - свеж риган, мащерка, магданоз, нарязани на ситно. Лодчиците се запълват със сместа, покриват се с резенчета доматки, а върху тях мъничко моцарела, пекат се около 30 минути на 180-200 градуса.
 А сега да представя част от балконската ми домашна градинка с подправки, част от която беше поунищожена от снегове и градушки, но има и оцелели видове:
Риган и мащерка

Поникващият босилек

Копър

Кориандър

Любимите ми тъмно зелени тиквички

Салвия

Мента

А с издълбаната вътрешност на тиквичките приготвих и една супичка, която доста ни се услади.
В нейната рецепта няма нищо ново - в тенджера с около 3 лъжици зехтин се задушават няколко стръка лук и чесън, сипват се тиквичките и два картофа, добавя се вода и се сварява за около 15 минути. Всичко се пасира, прибавят се нарязани на дребно магданоз и копър, чаша прясно мляко и две-три лъжици настърган пармезан. Преди сервиране можете да поръсите отново пармезан или просто да гарнирате с крутони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Това е мястото за въпроси, коментари.