Тайните на виното

Скъпи приятели,
Изчезнах от виртуалното пространство, но сега ще можете да видите и причината, заради която не пиша активно- една нова изложба, наречена "Тайните на виното".Ще споделя с вас само част от прес-съобщението, но това, което не мога  да пресъздам в момента, можете да видите от понеделник - 13.02.2012 до 15.04.2012г.. В тази изложба няма да срещнете разказ от мен или някой от колегите ми, а само разказа на хора от различни епохи. Е, така ще разберете и нашата гледна точка към виното, ще хвърлим поглед към неговата история, която естествено е и история на хората, живели и живеещи по нашите земи, ще видите и стари архивни филми, непоказвани до сега  от Националната филмотека, архивни снимки от Държавния Архив, Нац. Селскостопански музей, Исторически музей- Асеновград, Археологически музей- Септември, ОП "Стара София със софийски исторически музей", НБКМ, Иститута за виното. И всичко това се случва благодарение на хората, които повярваха в нашата идея - Домейн Бояр и Винзавод- Асеновград, за което лично им благодаря!
А до понеделник има още работа в залите на музея, така че обещавам да публикувам активно през следващата седмица, до скоро!

На 13 февруари от 17:00 ч. в Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) ще се открие Изложбата за тайните на „Виното”.

Изложбата е посветена на традициите на лозарството, винопроизводството и културата на виното по българските земи от древността до наши дни. Показани са древни и традиционни съдове за обработка на грозде, за съхранение и пиене на вино, разказани са всекидневни и ритуални практики с вино, както и интересни сведения за историята на българското винопроизводство. Чрез автентични вещи, стари снимки, много документи и непоказвани филми се разкриват тайните на виното.

Изложбата се реализира под патронажа на Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова. И с партньори: Национална лозаро-винарска камара,  Национален земеделски музей, ОП „Стара София” със Софийски исторически музей, Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки, Национална филмотека, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Държавна агенция „Архиви”,  Исторически  музей Асеновград, Археологически музей Септември. С подкрепата на: Домен Бояр АД и Винзавод АД – Асеновград.

Изложбата ще остане в залите на музея до 15 април. Дотогава всеки уикенд в музея ще се организират дегустации на вино за възрастни и ателиета (за мартеници, кукерски маски и др.) за малките.

1 коментар:

  1. Това е много хубаво събитие, но за съжаление съм далеч и няма да мога да посетя, а съм голям почитател! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.