Кейк с моркови и крем-сирене

Това е една от рецептите, която представих в третия брой на българското кулинарно онлайн списание SO into FOOD. Благодаря специално на Гери, Мария и Катето за любезната покана.
В броя има за всекиго по свежа идея, настроение и кулинарно вдъхновение за предстоящия Великден. Но каквото и да направим за празниците, най-важно си остава тяхното споделяне с близки и приятели. И като резултат от лека ( а може би и по-тежка) професионална деформация малко повече се разприказвах за традициите за Великден. Дано не съм ви отегчила....
В нашата традиция няма великденски заек, въпреки че през последните години той често се появява във великденската декорация. Ама нали е плодовито животинче, нека помага да донася пъстрите яйца....  А като кажем заек, често се сещаме за основната му храна- морковите. Знаете вица за морковената торта, но знаете, че и вкусът и е превъзходен. Тук предлагам един вариант за великденски десерт -  Морковен чийз-кейк.





Продукти
За чийз слоя:
220 гр крема сирене
50 гр масло
80 гр захар
1 яйце
2 суп. лъж. брашно
Ванилия
За морковения слой:
220 гр моркови
Кора лимон, настъргана и 1 суп.лъж. сок от лимон
Щипка сол
4 яйца
170 гр захар
1 ч.лъж. ванилия
1 ч.лъж. канела
Щипка джинджифил
200 гр смлени бадеми
100 гр брашно
1 пак.бакпулвер
Глазура :
пудра захар, лимонов сок
или
 бял шоколад
бадемови люспи, запечени на тиган



Приготовление:
Фурната се загрява до  150 градуса, формата за кейк обилно е намазана с масло и поръсена с брашно.

Белтъците разбиваме на сняг  с  щипка сол. Жълтъците разбиваме със захарта, добавяме ванилия, 1 суп.лъж. лимонов сок, бадемите, морковите, брашното, бакпулвера, канелата и джинджифила. На няколко пъти сипваме от белтъчния сняг и го смесваме с тестото с шпатула. Половината смес  сипваме във формата, после чийз сместта  и останалата морковена. Печем 50-55 минути, оставяме във формата около 10 минути, после изваждаме и оставяме да се охлади. Заливаме с глазура по избор и поръсваме с бадемови люспи, запечени на тиган, за да разгърнат аромата си.
Кейкът може да се приготви поне два дни предварително, защото и от идеята за правене на козунаци няма как да се избяга, а е добре за празника да се подготвим предварително и да не бъдем скапани от умора....
А всъщност този кейк си е подходящ и за всекидневна употреба и прави чудна компания на чаша ароматно кафе или капучино. Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Чудесно представяне, Игличе!
    Обичам чийз, а с моркови ще е още по-хубав!
    И празничен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Торта с моркови ни е любима, така че и кейкът ще ни допадне, изглежда чудесно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Уникално съблазнителен кейк,мила,грабна ми погледа още в списанието!Много ми харесва съчетанието,и багрите греят празнично и толкова е свежа украсата!Щастливи и светли празници на семейството!

    ОтговорИзтриване
  4. Твоята публикация в списанието ме омагьоса. Много обичам да разказваш за празниците и традициите, става ми уютно и приятно! Поздравявам те, Игличе! И ти благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.