Наградата от Блоговодител и един мус от кестени с райска ябълка

     
     Много време ми беше необходимо, докато подготвя тази публикация. Вероятно всички вече са решили, че тя ще остане в полето на неизпълнените обещания. Няма да се оправдавам....
      И така, преди доста време гласувахме за Годишните награди за кулинарни блогове за 2014. Гласувах и аз, при това, да си призная два пъти, от два различни адреса. Да не мислите, че съм познала наградените във всички категории? Не, моето мнение не е съвпаднало с мнението на журито, но по време на церемонията в Метро Академия имах възможността да се срещна на живо с много хора, с които комуникираме виртуално.
      Дни по-късно мернах информация, че има определени двама победители от гласувалите във всички категории и тези двама души получават Пасатор HB804QR на Gorenje . Не направих връзка, че мога дори да бъда аз. После пристигна писмото от Блоговодител и така се сдобих с един нов пасатор с всички екстри.
Вече няколко пъти го използвам в кухнята,  безспорно е един необходим уред за всяко домакинство. Допада ми, че е по-безшумен от стария ми уред, който е с друга марка.                         Благодаря на Блоговодител за подаръка, ей, толкова отдавна не съм получавала нещо, без да съм го платила, невиждан късмет!

   
Но сега да продължа с  днешното ми предложение. В този мус съм влюбена от много години. В италианските Алпи, в едно малко селце, попаднах на фестивал на кестените. Какво ли не вкусих от тях, но този мус определено стана мой фаворит. Готвачът на ресторанта ми писа рецептата на листче, което после загубих. Но отново я намерих случайно от друг професионалист. Е, малко я адаптирах, защото нямах време да варя и пасирам кестени, та ползвах готово пюре от кестени от Френската седмица на Лидл. Оказа се малко по-сладко за нашия вкус, но и на това му се намира майстора....



Мус от кестени и райска ябълка

1 бурканче пюре от кестени- 350 гр
1 малка сметана 30% - 200 мл
3 добре узрели райски ябълки
30 гр настърган черен шоколад
1 лъж. кафява захар
1 лист желатин

    Накисваме желатина в малко вода и изчакваме да се разтвори около 5-10 минутки. Слагаме съдчето за около 15 секунди в микровълновата.  Сипваме го в сместа от разбитата сметана и кестеновото пюре. Добавяме малко настърган черен шоколад. Оставяме в хладилника.


Почистваме райските ябълки от обелките и средната ципа (в тези нямаше никакви семки), пасираме ги. Първо пасирах две ябълки, добавих им лъжица кафява захар и лъжица вода, оставих ги в хладилника и се наложи да свърша друга работа.


Оказа се, че те много бързо са се желирали. Затова ги оставих на дъното на чашките, върху тях сипах кестеновия мус. А последната ябълка просто пасирах и изсипах като сос върху муса.


Предишния път, в който правих муса, ползвах домашно направено пюре от кестени и вкусът беше по-плътен и наситен. Кестените чудесно си подхождат със соса от райската ябълка.


Благодаря още веднъж за неочакваната печалба, имам огромна нужда от цяла плеяда уреди за кухнята в новата къща, която вече се попълва и този пасатор пристигна точно навреме!

9 коментара:

  1. Честита награда, Игличе и със здраве да си я ползваш!
    Интересен крем, който съм сигурна, че е много вкусен.
    И домашният мус от кестени със сигурност е по-добър!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления, Игличе! Да ти е честита наградата, мила!
    Много е приятно да получаваш подаръци, дано късметът ти повлече крак за още подобни изненади! :)
    Мусът ти е много интригуващ, а снимките вълшебни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита награда, Игличе! Коментирайки снимката във фейсбук не очаквах, че има такава приятна история! :)
    Да си джуркаш с кеф и хапваш с наслада всичко приготвено с пасатора!
    Прегръдка! Спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления, Игличе! Имам съшия уред и съм много доволна от него :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честита награда, Игличе и с вдъхновение да я използваш,
    а мусът изглежда вълшебно - фин, нежен и много интересен.
    Поздравления за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Ама какви са ти красиви снимките, ама все по-добра ставаш! Игличе, идвам на уроци, толкова да ти е вкусно и добре показано. :)
    Честита ти награда, нова къща, нови нещица и всичко ново - най-вече усещане. :)
    Прегръдки!

    П.П. Забравих най-важното - кремчето! Не е моето, признавам. Не обичам този плод и... Както и да е. Ама грее така при теб, че бих опитала от някоя малка чашка. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Момичета, благодаря, че се отбихте тук и отправихте пожеланията си, като приказни феи-орисници сте!!!
    Дани, със сигурност ще е по-наситен и ярък вкуса на сварените у дома кестени, ама бързах!
    Ирма, благодаря ти, Амин, Дай Боже!
    Ванче, Зори, благодаря, ще си го ползвам, живот и здраве, че къщата още не е постоянно за живеене и поддържам две кухни:)
    Дианка, ако ти допадат вкусовете на кестен и райска ябълка, ще изпиташ наслада!
    Гери, какви уроци, мило момиче, мен от доста време ме е срам да публикувам заради нескопосни снимки...Ако ме хване ентусиазъм да сваря и обеля стабилно количество кестени, ще ти направя чашка, ще се изненадаш!
    Момичета, Блогспот не ме допуска да пиша отговори на коментарите, уж в настройките всичко е наред, но не се получава! Някакви идеи и съвети?

    ОтговорИзтриване
  8. Е, Игликич, късметлийка си голяма, ама защото стоя до мен на събитието и аз съм ти била за кадем, да знаеш и да почерпиш!
    А иначе толкова обожавам кестени и такива ябълки....че това мусче със сигурност ще ми хареса и очарова дори! Ще пробвам, като излязат райските ябълки, на пазара все още ги няма.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  9. Марийче, със сигурност е така, трябва заедно с теб и едно тото да пусна, пък да видиш каква черпавка ще тресна - направо някое пътуване! Проспиваш райските ябълки - в Лидл е пълно с тях и то добре узрели, но не кашави. А за срещата - винаги готова!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.