Баунти

     Няма друг десерт, който толкова силно да ми навява мисли за море, палми, кокосови палми и вълни.
А когато е и домашно приготвен, можем да експериментираме и да достигнем мечтания от нас самите вкус. Кокосови стърготини и кондензирано мляко, облечени в шоколад по наш избор и се пренасяме далеч...Преди време видях рецептата в един немски сайт, записах съставките на едно листче, а после съм го пъхнала в чантата си и бях забравила за него.
Но преди няколко дни открих малкото листче и светкавично се заех с направата на нежните блокчета.


Десерт Баунти

Необходимите продукти:

 • Подсладено кондензирано мляко - 395 гр (ползвах Pilos, от Lidl)
 • 2 ч.лъж. ванилов екстракт
 • 245 гр настърган кокос  
 • 150 гр черен шоколад
 • 150 гр млечен шоколад
 • 25 гр кокосово масло
 • хартия за печене


Приготвяне на кокосово-шоколадовите блокчета:

Смесваме кокоса, кондензираното мляко, ваниловия екстракт и половината кокосово масло с лъжица. Разстиламе в пластмасова кутия с размери 23/15 см., заравняваме добре и леко утъпкваме с помощта на лъжица. Затваряме кутията и я оставяме в хладилника за около 4 -5 часа. После нарязваме на блокчета по наш избор. При нас се получиха около 40 броя.
Разтапяме шоколада с останалото кокосово масло на водна баня, потапяме в него блокчетата и оставяме върху тавичка, облечена с хартия за печене. С помощта на вилица или клечка за зъби правим декорация отгоре. Охлаждаме и  вече можем да се насладим на вкуса.

Забележка - Първата половина от кокосовите блокчета потопих в смес от 200 гр натурален шоколад, тъй като разполагах само с такъв. Втората част вече окъпах в смес от натурален и млечен. В интерес на истината, първата комбинация бе по-добра за нас, а втората повече се доближава до традиционния вкус, познат от фабричните опаковки.
Разбира се, всеки сам може да избере формите, както и шоколадовата баня.

При варианта с млечния шоколад леко се цапат ръцете при докосване на блокчетата. Ползвах млечен шоколад Милка. А при този с черния шоколад блокчетата бяха по-хрупкави.
С пожелания за успешна нова седмица!

12 коментара:

 1. Иги, чудесно е! Аз правя такова нещо със сметана, но мисля, че твоят вариант е по-добър. Непременно ще опинам с кондензирано мляко. Благодаря ти сладурке.

  ОтговорИзтриване
 2. Йоли, ще се радвам, ако пробваш и ти допадне! Прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 3. Пробвах ги, при мен се получиха повече бройки, а шоколадът не стигна, но резултатът е отличен! Благодаря за споделената рецепта! Венета

  ОтговорИзтриване
 4. Любимо :) правила съм по рецептата на Йоли, ще направя и по твоята :)

  ОтговорИзтриване
 5. Обожавам кокос и шоколад... Е, ти по съвършен начин си ги съчетала. :) Сладка любов е!
  Прегръдки, Игличе!

  ОтговорИзтриване
 6. Аз на палми край морето не държа, но за Баунти убивам;) Чудесно е, Игликич! Да не кажа пре-чудесно!

  ОтговорИзтриване
 7. Иг,от купешките не си взимам никога,но от твоите с черната шоколадова фланелка бих си взела с удоволствие!Розичките са супер нежни!Сърдечни поздрави!

  ОтговорИзтриване
 8. Венета, радвам се, че вариантът Ви е допаднал.
  Зори, ще се радвам, ако ти хареса.
  Гери, сладка любов са тези две съставки! Прегръдки!
  Миленка, по вида на тези от снимките има какво да се желае.
  Мартич, чак пък убийство за едно Баунти....немой с лошо!
  И за мен, Живе!
  Роси, от тези с черната ще пробвам скоро отново, те са ми фаворит!

  ОтговорИзтриване
 9. Ох, толкова да го обичам, че няма повече накъде. Чудни снимки, Иг!

  ОтговорИзтриване
 10. Опитах рецептата, като спазвах внимателно грамажа, но при мен се получи пълно фиаско. Кокосовите стърготини според мен са твърде много, защото, въпреки че оставих тавата в хладилника за 10 часа да стегне, на сутринта всичко се разпадаше сякаш изобщо не е имало слепващ агент. Отделно сложих 400 гр. шоколад и изобщо не стигна и за половината. Определено ще трябва да модифицирам пропорциите следващия път. Другото е, че не знам как са ви се получили 40 парчета в тава с подобни размери, каквато се оказа, че имам, но при мен повече от 15-17 изобщо не могат да станат, освен ако не са с големината на бонбони. Иначе благодаря за рецептата.

  ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.