понеделник, 17 август 2015 г.

Баунти

     Няма друг десерт, който толкова силно да ми навява мисли за море, палми, кокосови палми и вълни.
А когато е и домашно приготвен, можем да експериментираме и да достигнем мечтания от нас самите вкус. Кокосови стърготини и кондензирано мляко, облечени в шоколад по наш избор и се пренасяме далеч...



Преди време видях рецептата в един немски сайт, записах съставките на едно листче, а после съм го пъхнала в чантата си и бях забравила за него.
Но преди няколко дни открих малкото листче и светкавично се заех с направата на нежните блокчета.


Десерт Баунти

Необходимите продукти:

  • Подсладено кондензирано мляко - 395 гр (ползвах Pilos, от Lidl)
  • 2 ч.лъж. ванилов екстракт
  • 245 гр настърган кокос  
  • 150 гр черен шоколад
  • 150 гр млечен шоколад
  • 25 гр кокосово масло
  • хартия за печене


Приготвяне на кокосово-шоколадовите блокчета:

Смесваме кокоса, кондензираното мляко, ваниловия екстракт и половината кокосово масло с лъжица. Разстиламе в пластмасова кутия с размери 23/15 см., заравняваме добре и леко утъпкваме с помощта на лъжица. Затваряме кутията и я оставяме в хладилника за около 4 -5 часа. После нарязваме на блокчета по наш избор. При нас се получиха около 40 броя.
Разтапяме шоколада с останалото кокосово масло на водна баня, потапяме в него блокчетата и оставяме върху тавичка, облечена с хартия за печене. С помощта на вилица или клечка за зъби правим декорация отгоре. Охлаждаме и  вече можем да се насладим на вкуса.

Забележка - Първата половина от кокосовите блокчета потопих в смес от 200 гр натурален шоколад, тъй като разполагах само с такъв. Втората част вече окъпах в смес от натурален и млечен. В интерес на истината, първата комбинация бе по-добра за нас, а втората повече се доближава до традиционния вкус, познат от фабричните опаковки.
Разбира се, всеки сам може да избере формите, както и шоколадовата баня.

При варианта с млечния шоколад леко се цапат ръцете при докосване на блокчетата. Ползвах млечен шоколад Милка. А при този с черния шоколад блокчетата бяха по-хрупкави.
С пожелания за успешна нова седмица!

11 коментара :

  1. Иги, чудесно е! Аз правя такова нещо със сметана, но мисля, че твоят вариант е по-добър. Непременно ще опинам с кондензирано мляко. Благодаря ти сладурке.

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, ще се радвам, ако пробваш и ти допадне! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Пробвах ги, при мен се получиха повече бройки, а шоколадът не стигна, но резултатът е отличен! Благодаря за споделената рецепта! Венета

    ОтговорИзтриване
  4. Любимо :) правила съм по рецептата на Йоли, ще направя и по твоята :)

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам кокос и шоколад... Е, ти по съвършен начин си ги съчетала. :) Сладка любов е!
    Прегръдки, Игличе!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз на палми край морето не държа, но за Баунти убивам;) Чудесно е, Игликич! Да не кажа пре-чудесно!

    ОтговорИзтриване
  7. Иг,от купешките не си взимам никога,но от твоите с черната шоколадова фланелка бих си взела с удоволствие!Розичките са супер нежни!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Венета, радвам се, че вариантът Ви е допаднал.
    Зори, ще се радвам, ако ти хареса.
    Гери, сладка любов са тези две съставки! Прегръдки!
    Миленка, по вида на тези от снимките има какво да се желае.
    Мартич, чак пък убийство за едно Баунти....немой с лошо!
    И за мен, Живе!
    Роси, от тези с черната ще пробвам скоро отново, те са ми фаворит!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, толкова да го обичам, че няма повече накъде. Чудни снимки, Иг!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.