Жегите вече започнаха, но все пак ни се прищява нещо сладичко. Вярно, че вече по пазарите има толкова много плодове, но понякога имаме нужда и от нещо тестеничко (поне у дома е така).
Сега ще ви представя един кейк, подходящ за сезона. Правих го точно преди година, тъй като тогава в градината ни произвеждахме главно тиквички и краставици. Доматите бяха почти под бройка, но за сметка на това, тиквичките - в изобилие. Та след всички солени варианти, им дойде ред и за употреба в нещо сладичко. Във фризера и тогава, както и сега имаше останали замразени боровинки и комбинацията се получи определено вкусна. Собствено производство тиквички нямам все още, нали сме височко във Витоша, но пазарите изобилстват от тях. И преди отново да дойде ред на тази рецепта, да я споделя:
Кейк с тиквички и боровинки
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. олио
3 ч.лъж. ванилов екстракт
2 1/4 ч.ч. захар (може да се смесят бяла и кафява, както и да се намали количеството)
2 ч.ч. настъргани и отцедени тиквички
3 ч.ч. брашно
1 ч.лъж. сол
1 ч.лъж. бакпулвер
1/4 ч.лъж. сода бикарбонат
1 ч.лъж. канела
2 ч.ч. замразени боровинки
Приготовление:
Загряваме фурната до 175 градуса. В купа смесваме течните съставки, които разбиваме с миксер за кратко, добавяме изцедените тиквички, сухите съставки - брашно, сол, бакпулвер, сода и канела и на финала оваляните в брашно боровинки. Готовата смес изсипваме в намаслени малки формички (при мен формата с четири гнезда). Печем 35 минути, а ако се приготвя в един съд, времето би трябвало да се увеличи до 45 минути.
Ароматът на канела и ванилия чудесно хармонира с боровинките, а тиквичките трудно се разконспирират дори от най-предубедените. А лекото разхлаждане след жаркия понеделник предизвиква да включим фурната.
Добър апетит!
Сега ще ви представя един кейк, подходящ за сезона. Правих го точно преди година, тъй като тогава в градината ни произвеждахме главно тиквички и краставици. Доматите бяха почти под бройка, но за сметка на това, тиквичките - в изобилие. Та след всички солени варианти, им дойде ред и за употреба в нещо сладичко. Във фризера и тогава, както и сега имаше останали замразени боровинки и комбинацията се получи определено вкусна. Собствено производство тиквички нямам все още, нали сме височко във Витоша, но пазарите изобилстват от тях. И преди отново да дойде ред на тази рецепта, да я споделя:
Кейк с тиквички и боровинки
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. олио
3 ч.лъж. ванилов екстракт
2 1/4 ч.ч. захар (може да се смесят бяла и кафява, както и да се намали количеството)
2 ч.ч. настъргани и отцедени тиквички
3 ч.ч. брашно
1 ч.лъж. сол
1 ч.лъж. бакпулвер
1/4 ч.лъж. сода бикарбонат
1 ч.лъж. канела
2 ч.ч. замразени боровинки
Приготовление:
Загряваме фурната до 175 градуса. В купа смесваме течните съставки, които разбиваме с миксер за кратко, добавяме изцедените тиквички, сухите съставки - брашно, сол, бакпулвер, сода и канела и на финала оваляните в брашно боровинки. Готовата смес изсипваме в намаслени малки формички (при мен формата с четири гнезда). Печем 35 минути, а ако се приготвя в един съд, времето би трябвало да се увеличи до 45 минути.
Ароматът на канела и ванилия чудесно хармонира с боровинките, а тиквичките трудно се разконспирират дори от най-предубедените. А лекото разхлаждане след жаркия понеделник предизвиква да включим фурната.
Добър апетит!
Странна комбинация, но изглежда много красиво, не съм пробвала тиквички в сладкиш! Радвам се, че се появявате отново и дано скоро видя новата Ви публикация! С поздрав, Даниела
ОтговорИзтриванеДаниела, не е добре би било да се пробва с тиквички в сладкиш, придават приятна влажност!
ИзтриванеИгличе, ето те и теб на хоризонта, така се радвам! :) И веднага грабвам парче - ние без сладко не можем, дори и през лятото. ;) Тъкмо днес пекох кекс.
ОтговорИзтриванеНо твоят е чуден, представям си каква сочност ще да е бил (правила съм кекс с тиквички). Вкусотия!
Прегръдки!
Гери, привет, знаех си аз, че сме от една кръвна група с теб!
ИзтриванеПрегръдки и до скоро виждане!
О, в никакъв случай няма да пропусна и да опитам едно парче от него! страхотен и на вид, сигурна съм и на вкус! Голяма прегръдка, Иг! :)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Ев!
ИзтриванеГолямо гуш!
Оо, Игликич, интересно ми е да науча как е тази година реколтата. Тук едни охлюви добре се почерпиха с това-онова;)
ОтговорИзтриванеКейкът е чудесен!
Мартич, има един препарат, който се поръсва на известно разстояние около насажденията и охлювите не припарват до тях. Действа, тези дни ще ходя да пазарувам нов, тъй че ако искаш, мога да взема и за теб.
Изтриване