Кейк с ревен, ягоди и марципан

До миналата година не бях срещала ревен в нашите магазини. Първата ми среща с него бе в Германия преди доста години. Обичам да дегустирам нови неща. От предложените десерти този, който съдържаше ревен, беше за мен непознат. Спомням си, че имаше много приятен вкус, след това трябваше да видя какво е това нещо, което се ползва за направата. Дълго спорих с колегите дали това не са стебла на някакво червено цвекло, но на финала ме убедиха, че ревенът е различен. Миналата година за първи път видях ревен в супермаркет "ХИТ" и бързо грабнах няколко пръчици. Тази година го намирах отново по рафтовете на същия магазин, както и в Метро. Правих сироп, но той вече е в историята, толкова бързо свърши.
След сока дойде ред и на кейк - с наситен вкус - усеща се плодово-тръпчива нотка, много приятна влажност и пленителен вкус.
За полезността на ревена е писала Мария, можете да прочетете при нея. Само да напомня, че листата му не се консумират, а стеблото се бели с белачка (а лесно върви и без уреди - просто с издърпване от основата). Ако не го обелите, ще имате нещо влакнесто в сладкиша, което не е особено приятно.  Та не пропускайте старателното обелване от основата до върха на пръчката.

Кейк с ревен, ягоди и марципан


  Продукти:
2 пръчки ревен за тестото и една за декорация
100 гр захар
100 гр масло
1 ч.лъж. ванилов екстракт
1/2 пак. бакпулвер
3 яйца
70 мл течна животинска сметана
щипка сол
марципан - около 70 грама (ползвам този от ИКЕА)
около 10 средни ягодки
175-180 гр брашно

Приготовление:
Загряваме фурната до 180 градуса - горно и долно печене. Обеленият ревен (двете пръчки) се нарязва на малки кубчета, нарязваме на четвъртинки ягодите, а в съдинка натрошаваме а малки топчета марципана. Ревена и ягодите поръсваме с 1-2 суп.лъж. захар (кафява).
Маслото се бие със захарта, ванилията  и жълтъците, Белтъците се разбиват на сняг. Към сместта с жълтъците добавяме сметаната ,брашното с бакпулвера, после с шпатула присъединяваме белтъците. Добавяме ревена с ягодите и марципана. Понякога добавям настъргана кора от лимон и/или лайм. В правоъгълна форма, застлана с хартия, изсипваме сместа, в центъра слагаме пръчка ревен за декорация и печем около 55 минути. Ако имате сладко от ягоди, може да ползвате течната му част за намазване върху ревена, за да се подсили червения му цвят. За красота може и пудра захар да се наръси, но нарочно я спестихме.

Изваждаме от формата, охлаждаме, Ароматите се смесват и нежният вкус завладява небцето, а компанията на кейка - кафе или чай, изборът е ваш!
И да си призная, при втория кейк (тъй като в рамките на седмица правих два пъти)  не спазих реда на добавяне на продуктите - нещо бях разсеяна и събрах масло, захар, целите яйца и после всичко останало....Но никак не се отрази на вкуса, уверявам ви! Този - леко обърканият при приготовлението е на снимките!
Да ви е сладко!

17 коментара:

  1. Много, много прекрасен кейк! Страшно много ми хареса, благодаря ти. Със сигурност ще го направя.

    ОтговорИзтриване
  2. Игличе, ама ти наистина ни показваш нещо много интересно - че и с ревен, с ягоди, с марципан, с масло, яйца, сметана... То няма как да не е вкусно! Само трябва да се запознаем с ревена. А сторя ли го, ще му кажа какви хубави снимки си направила с негово участие. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, пожелавам ти скорошна среща с г-н Ревен, ще ти допадне, сигурна съм! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Преди години сложиш ревен в един сладкиш и го отписах този зеленчук ли, плод ли :) а то не го бях обелила, не знаех. Та се дърпаха тия фибри във всяка хапка, която ядяхме.
    Чудесен кекс, Игличе, много апетитен :) Ще си взема парченце за кафето утре :)
    Хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, Пепи, на времето и аз мъкнах в куфара от Германия, приготвих сладкиша, но се оказа, че трябвало да се бели цялата пръчка - а аз си бях решила, че се бели само основата. Където имаше парченце от нея, сладкишът беше превъзходен, а останалото трябваше да се бели допълнително. После прочетох, че се бели цялата пръчка, ама и ревен не намирах. До скоро, защото вече се познаваме с този растителен вид и станахме добри приятели.
      Хубави почивни дни на теб и семейството!

      Изтриване
  4. Игличе,най-после събуди това местенце от дълбока дрямка и то толкова апетитно,страхотен кейк!Много имам мерак да тествам ревен,но в Метро ходи половинката и няма да се справи със сигурност,ако му заръчам.Ще трябва да се разходя аз.Хубаво лято,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти, радвам се, че намина. Ще опитам да го реанимирам това местенце, пък дано успея! Прегръдки!

      Изтриване
  5. Игличе, радвам се, че се появи и на този хоризонт :)
    Много рецепти срещам с ревен, но не съм го опитвала!
    Усмихнато лято :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ето ме, дано всичко е наред и не се налага да минавам в нелегалност! Ако намеря ревен отново, ще набавя повече!

      Изтриване
  6. Така се радвам да те видя тук:) Кейка е вълшебен, ревен и аз ще търся:))). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успех, Катенце! Ще ти допадне със сигурност! Прегръдки!

      Изтриване
  7. А, появи се ти, мила и то как! И двата сладкиша изглеждат много апетитно!.
    Не съм опитвала ревен аз, Иглика - нещо не ме влече към него, макар и аз като теб да обичам дегустациите на нови вкусове, но с тези ягодки вътре, предусещам, че вкусът на кейка е бил впечатляващ.
    Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, да си призная, че първият кейк в Германия бе върховен за мен, после като го донесох у дома, чух коментари за цвекло или праз в кейка, та го гледах с недоверие, после го сложих недообелен в сладкиша, но се радвам, че отново го пробвах! Прегръдки!

      Изтриване
  8. Игличе, страхотно ми звучи кекса! Аз обичам ревен, но не се намира тук. Единствено от Германия съм си носила или ми носят. Изненадана съм, че си намерила. Аз го обичам най-много в комбинация с ягоди. Радвам се, че започна отново да публикуваш! Липсваше ми!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, магазините понякога поднасят и добри изненади! Наистина с ягодите се допълват превъзходно и се получава мек и кадифен вкус, а и ароматът е апетитен!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Интересна рецепта. Израснала съм в Русия, а там ревен е нещо обикновено, расте като някой бурен в градината на нашите. Свикнала съм със сладко от ревен и пирожки с ревен на мама :), тук за съжаление почти го забарвих. Ще се радвам, ако успея да го открия в Хита и да се поглезя :)

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.