Кейк с тиквички и боровинки

Жегите вече започнаха, но все пак ни се прищява нещо сладичко. Вярно, че вече по пазарите има толкова много плодове, но понякога имаме нужда и от нещо тестеничко (поне у дома е така).
Сега ще ви представя един кейк, подходящ за сезона. Правих го точно преди година, тъй като тогава в градината ни произвеждахме главно тиквички и краставици. Доматите бяха почти под бройка, но за сметка на това, тиквичките - в изобилие. Та след всички солени варианти, им дойде ред и за употреба в нещо сладичко.  Във фризера и тогава, както и сега имаше останали замразени боровинки и комбинацията се получи определено вкусна. Собствено производство тиквички нямам все още, нали сме  височко във Витоша, но  пазарите изобилстват от тях. И преди отново да дойде ред на тази рецепта, да я споделя:

Кейк с тиквички и боровинки
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. олио
3 ч.лъж. ванилов екстракт
2 1/4 ч.ч. захар (може да се смесят бяла и кафява, както и да се намали количеството)
2 ч.ч. настъргани и отцедени тиквички
3 ч.ч. брашно
1 ч.лъж. сол
1 ч.лъж. бакпулвер
1/4 ч.лъж. сода бикарбонат
1 ч.лъж. канела
2 ч.ч. замразени боровинки
Приготовление:
Загряваме фурната до 175 градуса. В купа смесваме течните съставки, които разбиваме с миксер за кратко, добавяме изцедените тиквички, сухите съставки - брашно, сол, бакпулвер, сода и канела и на финала оваляните в брашно боровинки. Готовата смес изсипваме в намаслени малки формички (при мен формата с четири гнезда).  Печем 35 минути, а ако се приготвя в един съд, времето би трябвало да се увеличи до  45 минути.
Ароматът на канела и ванилия чудесно хармонира с боровинките, а тиквичките трудно се разконспирират дори от най-предубедените. А лекото разхлаждане след жаркия понеделник предизвиква да включим фурната.
Добър апетит!

8 коментара:

  1. Странна комбинация, но изглежда много красиво, не съм пробвала тиквички в сладкиш! Радвам се, че се появявате отново и дано скоро видя новата Ви публикация! С поздрав, Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даниела, не е добре би било да се пробва с тиквички в сладкиш, придават приятна влажност!

      Изтриване
  2. Игличе, ето те и теб на хоризонта, така се радвам! :) И веднага грабвам парче - ние без сладко не можем, дори и през лятото. ;) Тъкмо днес пекох кекс.
    Но твоят е чуден, представям си каква сочност ще да е бил (правила съм кекс с тиквички). Вкусотия!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, привет, знаех си аз, че сме от една кръвна група с теб!
      Прегръдки и до скоро виждане!

      Изтриване
  3. О, в никакъв случай няма да пропусна и да опитам едно парче от него! страхотен и на вид, сигурна съм и на вкус! Голяма прегръдка, Иг! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Оо, Игликич, интересно ми е да науча как е тази година реколтата. Тук едни охлюви добре се почерпиха с това-онова;)
    Кейкът е чудесен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартич, има един препарат, който се поръсва на известно разстояние около насажденията и охлювите не припарват до тях. Действа, тези дни ще ходя да пазарувам нов, тъй че ако искаш, мога да взема и за теб.

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.