Трифон Зарезан vs Свети Валентин - с Gâteau Ferrini



-Сбогом - каза лисицата. - Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.
- Същественото е невидимо за очите - повтори малкият принц, за да го запомни.
- Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.
- Времето, което съм изгубил за моята роза... - каза малкият принц, за да го запомни.
- Хората са забравили тази истина - рече лисицата. - Но ти не трябва да я забравяш. Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил. Ти си отговорен за твоята роза...
- Аз съм отговорен за моята роза... - повтори малкият принц, за да го запомни.



 „ - Какво значи „да опитомиш“?... ... ако ме опитомиш, ние ще изпитваме необходимост един от друг. За мен ти ще бъдеш единствен на света. За теб аз ще бъда единствена на света... ...в живота ми ще грейне слънце, погледни! Виждаш ли житните ниви ей там? Житните ниви не ми напомнят нищо. И това е тъжно! Но твоята коса е с цвят на злато. И когато ме опитомиш, ще бъде прекрасно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб. И ще обичам шума на вятъра в житата.“

Какво е виното?
Божествен дар, лек за душата и тялото, напитка на боговете?
Гроздето се радва на високо религиозно уважение като пшеницата (Димитър Маринов), виноделието е един от основните поминъци на българите от времето на траките до днес, а виното съпровожда човека от раждането му до смъртта. Виното е вълнуващо, опияняващо, силно, желано като здравето и любовта, като въздуха и слънцето.


Толкова ми допадна външния вид на този сладкиш, че отдавна планувах да го направя. От вкусовия резултат съм доволна, но не и от визията му. Ще споделя и къде според мен са грешките, които допуснах.

Блат "Джокондата"
Продукти:
3 яйца
5 белтъка
щипка сол
40 гр масло
50 гр брашно
50 гр захар кристали
170 гр пудра захар
175 гр бадемово брашно.
Приготовление:
Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол и кристалната захар до твърд сняг. Трите яйца се бият с пудра захар, добавяме брашно и бадеми, на финала разтопеното масло. С шпатула смесваме двете смеси и разстиламе върху хартия в голяма тава - от печката. Сместта следва да се разстели с височина около 1 см.
Разполагах с тази рецепта в тефтера си, правила съм торта с нея, но сега мога да заявя, че за тази рецепта е удачно да се намали количеството на белтъците и яйцата - би било добре 2 яйца и 3 белтъка, така ще се избегне наличието на дебел блат. Пече се 10-15 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Охлажда се и се наряза на 4 равни части.
Всяка част намазвам с портокалов сок. Първия блат намазвам обилно с портокалов конфитюр, върху следващия сипвам шоколадов ганаш, после отново портокалов конфитюр и на финала.. ганаш.
Рецептата за ганаша:
400 мл течна сметана се загряват заедно с 3 лъж. захар, добавяме 500 гр натурален шоколад и 40 гр масло, след размесването на съставките до хомогенна смес охлаждаме.
Бадемите за декорация:
половин белтък, 4 съп.лъж. захар, остъргани семенца от половин шушулка ванилия се разбиват с тел и после в сместта се сипва пакетче филирани бадеми. Изпичат се на около 150 градусова фурна до златисто - върху хартия.
При тази рецепта се оказа, че ганашът е доста в повече, остана ми почти половината, останаха и от бадемите за декорация, та при следващата порция ще намаля количествата. Намерих му приложение и за друг сладкиш, не е страшно, а бадемите прибрах за следващата порция ново сладко изкушение.

 За любителите на комбинацията шоколад и портокал това е истинско изкушение, радост за небцето.  Имах уж специални идеи за двата празника, но така и не сколасах, а тази рецепта и снимки стояха нещастни несподелени, хайде да съм добра и към тях....
И каквото и да смятате за двата повода, просто направете този петък празник, пийте  по чаша вино, кажете "обичам те", опитомете някого като Малкия принц и се радвайте на шума на вятъра и лъчите на слънцето! Наздраве!
Използвани са текстовете на Екзюпери - "Малкият принц", а рецептата е вдъхновена от тук., разбира се доста неугледен вид съм докарала в сравнение с оригинала, но пък е вкусно.

36 коментара:

  1. Не знам къде и кусура на тази торта, за мен е върховна домашна торта. Обожаваме портокал и шоколад, значи ще ни допадне, а всъщност колко е голяма тавата за печене? А тези прибори с розовите дръжки с бели точки са ми абсолютен фаворит, откъде могат да се намерят? Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тавата е около 35/ 35 см., но като се прибера у дома ще проверя точно.Сега няма как да отговоря със сигурност. А приборите са лесни за изработване. В много магазини има сетове от бамбукови прибори - лесно се боядисват и стават ефектни. Моите са готови, подарък, но наистина стават лесно с обикновена боя на водна основа.

      Изтриване
    2. Ани, дъното е 32-33 см. - квадрат. Почти съм уцелила.

      Изтриване
    3. Иглика, направих го този сладкиш, моите яйца бяха малки, та спазих рецептата, а тавата на фурната беше малко по-голяма. Снощи късно я завърших, оставих да се охлади и сега закусихме с нея, прекрасна е, забравих да намажа със сок блатовете, но въпреки това беше влажна, а не суха. А филираните бадеми изпечени с белтък и захар са уникално вкусни, благодаря за споделеното! Ани

      Изтриване
    4. Благодаря за доверието, Ани, радвам се, че ви допада! Хубав уикенд!

      Изтриване
  2. Иличе, не знам кое му е неугледното... Може би ти така го виждаш, ама аз да не ти казвам как го виждам... :)
    Прекрасен денсерт! :) И снимки, и поднасяне, и цветя, и кърпички... Ох, млъквам. :)
    Желая ти да носиш онази свободна опитоменст, преркасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, блатовете са доста тромави и дебели,желателно беше да са тънки, ама пък е вкусно десертчето. Прекрасен ден и приказна вечер!

      Изтриване
  3. Ох, забравих - а това са и моите любими откъси от Малкия принц, весел празник, който и да тачите! А.

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник и наздраве! Чуден сладкиш! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  5. Иглика, Честит празник. Страхотна публикация, много ми хареса, а тортата е невероятна, не знам защо ти се струва неугледна. Ще се почерпя с едно парче, макар и виртуално. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито и на теб, Таня! Не я одобрявам заради дебелите блатове и оттам дойде малко неугледна визията, на снимката това не личи, но блатът е много вкусен и стана сочен с портокаловия сок и конфитюра.

      Изтриване
  6. Една от най-хубавите публикации за празника, Игличе,
    и прекрасен акцент в нея е тортата ти - цялото въздействие е страхотно...
    Хубав, усмихнат и влюбен ден, с много любов, вино, шоколад и прекрасни емоции!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, всъщност тази нощ сънувах Малкия принц - разказваше ми приказка, затова се сетих и за него, Екзюпери е написал невероятен текст, а аз само го цитирах, а тортата добавих към него. Наздраве!

      Изтриване
  7. Ей, мълча за празниците, но накрая го направи фантастично, като се прибера от работа ще си взема да почета "Малкият принц", не съм я чела отдавна, а тортата е прелестна, на мен ми се виждат добре като дебелина блатовете, ще я пробвам, но ще видя какво количество ще излезе! Пожелавам ви хубава вечер и прелестен уикенд! Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди се съпротивлявах на Валентина, но днес ми стана толкова весело като виждах хора с цветя и сърца, защо да не казваме по-често "обичам те" и да почитаме любовта, било тя и към виното....Е, и аз получих букет и бутилка вино...

      Изтриване
  8. Игличе, прекрасна публикация. А на сладкиша честно казано не знам, какво не харесваш. Допада ми и външния му вид, убедена съм, че и вкусовите му качества са отлични.:-))) То и няма как да е друго при тези съставки: шоколад, портокал, бадеми.
    Желая ти една прекрасна вечер и много много любов!
    Наздраве!:-))

    ОтговорИзтриване
  9. Колко е красиво, Иг! Честит празник на виното и любовта! Прекрасна публикация - текст, подсилен от красиви снимки, подсладен допълнително с този разкошен сладкиш! Наздраве - за виното и любовта!

    ОтговорИзтриване
  10. Много точно използвани цитати, Иг! Честит празник и наздраве! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Иглика какъв хубав сладкиш !! Напомня ми на таралежчета хахахааа Честит Празник , да си прекараш добре и разбира се в добра компания . Лек ден Иви !!!

    ОтговорИзтриване
  12. Мони,
    Кате,
    Ев,
    Иви,
    Благодаря, че наминахте, надявам се, че сте имали страхотен празник в прекрасна компания! Пожелавам ви прекрасни събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Ах как с отнесох, толкова хубаво си го написала! А и сладкишът ти е чудесен :)
    Много е приятно при теб, вече те добавих към любимите ми блогове, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Жани, радвам се, че и ти вече се завърна!

      Изтриване
  14. Игликич, добре, че си , да ми напомниш какво забравям да свърша напоследък. И аз го обичам този принц;)
    И сладкишът- изглежда празничен и вкусен. Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартич, той принцът си седи и си чака като добро дете....спокойно!

      Изтриване
  15. Игличе,отмъквам ти голямо парче сладкиш,така щедро полят с шоколад и разбира се,фрезиите !
    Отново е много увлекателно,задушевно и уютно тук,благодаря ти за прекрасната атмосфера!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Роси, а фрезиите са подарък, но моите вече са напъпили и чакам с нетърпение да разцъфтят всичките!

      Изтриване
  16. Много ми допадат такива сладкиши, Игличе! И независимо какви планове си имала, обичта ти се вижда в това, което си приготвила и във всеки детайл на снимките ти! Бъди обичана и влюбена!

    ОтговорИзтриване
  17. Игличе,това шоколадово изкушение много ми харсва ,и тортата Рафаело...Да е здрава и щастлива вашата дъщеричка и много да ви радва!
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Наздраве Иглика. Много вкусен шоколадов десерт ни предлагаш! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Мерси, Ани, благодаря, че намина!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.