Когато заговорим за Италия и нейната храна, веднага се сещаме за две неща - пица и паста. --- - Хей, тя не е открита от италианците!
- Не е, но има ли човек, който да си представи град без италиански ресторант с пица и паста?!
Толкова често водим разговори кой е откривател на нещо, кое е типично за кухнята на една страна и не може да се види никъде другаде...
Пицата се е превърнала в синоним на бързо ястие, приготвено от заетата жена. Е, сигурно във всяка фамилия има рецепта за тестото и плънката. Днес ви представям една много проста пица, която у дома харесваме, нали в най-семплите неща се крие огромно очарование....Няма нищо по-хубаво от пълна къща с любимите хора, които очакват трепетно общата вечеря, а на масата всеки разказва какво е преживял през деня, смеем се заедно на случилите се неща и похапваме сладко. Всъщност очарованието на всяка храна е не нещо друго, а нейното споделяне.
Време е за рецептата:
Продукти за тестото:
750 гр брашно
350 мл вода
1 пакетче суха мая Dr Oetker
4 суп.лъж. зехтин
половин лъжичка сол
Приготовление:
Брашното се пресява, добавяме солта, зехтина и маята в кладенче и наливаме хладка вода. Омесва се тесто, покрива се с кърпа и се оставя да почине половин час.
Втасалото тесто се премесва и върху набрашнен плот и с набрашнена точилка се разточва на много тънко.
За хубавата пица е добре да имаме пещ, а в домашни условия - камък за печене на пица. Много пъти се каня да си закупя камък, но все го отлагам, защото му намерих майстора. Сетих се, че си имам глинен сач - ами него загрявам във фурната , а пицата оформям върху лист хартия за печене. А когато фурната е загрята на максимум, глиненият сач - също, мятам пицата и пека. През това време оформям следващата и така....до последната пица.....а домашните обикалят наоколо и се започва пазарлък кой какво предпочита и всеки започва да добавя по нещо за плънката....
От това количество тесто обикновено оформям доста пици, а тъй като ги обичаме, никога не остават!
Но да се върнем на плънката на тази - само моцарела, няколко пръски с хубав зехтин, чери доматчета, а след изпичането наръсваме рукола. Не я режем, за а не унищожаваме полезните и вещества, просто измиваме, отцеждаме и накъсваме малко ароматни и вкусни листенца.
Да ви е сладко!
- Не е, но има ли човек, който да си представи град без италиански ресторант с пица и паста?!
Толкова често водим разговори кой е откривател на нещо, кое е типично за кухнята на една страна и не може да се види никъде другаде...
Пицата се е превърнала в синоним на бързо ястие, приготвено от заетата жена. Е, сигурно във всяка фамилия има рецепта за тестото и плънката. Днес ви представям една много проста пица, която у дома харесваме, нали в най-семплите неща се крие огромно очарование....Няма нищо по-хубаво от пълна къща с любимите хора, които очакват трепетно общата вечеря, а на масата всеки разказва какво е преживял през деня, смеем се заедно на случилите се неща и похапваме сладко. Всъщност очарованието на всяка храна е не нещо друго, а нейното споделяне.
Време е за рецептата:
Продукти за тестото:
750 гр брашно
350 мл вода
1 пакетче суха мая Dr Oetker
4 суп.лъж. зехтин
половин лъжичка сол
Приготовление:
Брашното се пресява, добавяме солта, зехтина и маята в кладенче и наливаме хладка вода. Омесва се тесто, покрива се с кърпа и се оставя да почине половин час.
Втасалото тесто се премесва и върху набрашнен плот и с набрашнена точилка се разточва на много тънко.
За хубавата пица е добре да имаме пещ, а в домашни условия - камък за печене на пица. Много пъти се каня да си закупя камък, но все го отлагам, защото му намерих майстора. Сетих се, че си имам глинен сач - ами него загрявам във фурната , а пицата оформям върху лист хартия за печене. А когато фурната е загрята на максимум, глиненият сач - също, мятам пицата и пека. През това време оформям следващата и така....до последната пица.....а домашните обикалят наоколо и се започва пазарлък кой какво предпочита и всеки започва да добавя по нещо за плънката....
От това количество тесто обикновено оформям доста пици, а тъй като ги обичаме, никога не остават!
Но да се върнем на плънката на тази - само моцарела, няколко пръски с хубав зехтин, чери доматчета, а след изпичането наръсваме рукола. Не я режем, за а не унищожаваме полезните и вещества, просто измиваме, отцеждаме и накъсваме малко ароматни и вкусни листенца.
Да ви е сладко!
Игличе, чудесна пица!
ОтговорИзтриванеОбичам тази плънка :)
И благодаря за идеята за сач, макар че аз и сач нямам :)
Спокойна вечер!
Ти сама го каза, Игличе: "Всъщност очарованието на всяка храна е не нещо друго, а нейното споделяне." :)
ОтговорИзтриванеЧудне е пицата ти, никак не е проста, а е просто вкусотия! :)
Поздрави!
Чудесна е пицата, а фразите, които си написала ми допаднаха много. Не съм пекла пица на сач, а гледай ти каква брилянтна идея! *Имам същото "шишенце" за зехтин, голям кеф:) Прегръдки, Иг, и хубава сряда!
ОтговорИзтриванеОгладнях, много обичам пица, което ми напомня, че съм обещала днес да е в менюто. Прегръдка, Иг! :)
ОтговорИзтриванеЧудесна и вкусна е станала!
ОтговорИзтриванемммм... страхотна е :)
ОтговорИзтриванеКрасота! Толкова обичам пица и май с тези съставки ми е най-любима!
ОтговорИзтриванеХубав ден, Игличе!
Игличе, страхотно вкусно изглежда. Огладнях само като я гледам. Прекрасен ден ти желая!
ОтговорИзтриванеПовече от страхотна е пицата ти,Наталия,много ми харесва,а и толкова й подхождат цветовете бяло,зелено и червено!Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесна пица! Снимката е много красива! Благодаря за идеята за сача, Иглика:)..ще пробвам непременно!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубав утрешен празник!
Игликич, иде пролет и тази пица чудесно ми се връзва на настроение, на прогноза и на каквото още се сетиш;) И на мен би ми била любима, ако има кой да ми я спретва час по час;) Хубава вечер ти желая!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е, Игличе,
ОтговорИзтриванемного красива, свежа и изкушаващо апетитна...
Поздрави, хубав и усмихнат ден!
Дани,
ОтговорИзтриванеГери,
Кате,
Ев,
Траянка,
Зори,
Бети, Таня,
Роси,
Ив,
Марти,
Дианка,
благодаря, че наминахте и се радвам, че комбинацията ви допада и на вас! Прегръдки!
В момента се замислям дали има пица, която не е вкусна или поне не е вкусна за мен и може би ако е люта, само тогава не бих хапнала едно голямо парче.Благодаря ви за тази невероятна статия и се радвам че ни пишете.Ние българите макар и тук да не е родината на това ястие го обичаме и е на голяма почит .Има страшно много заведения където я сервират.Вчера си взех идеален зехтин и днес може да направя няколко малки пици за вечеря по тази рецепта само доматите няма да са ми пресни, имам сложени в буркан чери домати, предполагам, че пак ще се получи много вкусно и ароматно най вече.
ОтговорИзтриване