петък, 24 януари 2014 г.

Хумус от червено цвекло и бирено хлебче

   Тази рецепта е на принципа на хумуса, но липсва нахут. Е, другата основна съставка на един качествен хумус е налице - все пак има тахан.
Мернах някъде в нета подобна версия преди много време и ми се стори доста интригуващо. Тези дни изпекох доста солидно количество червено цвекло. Част от него ползвах за мариноване - за да има готова салата във всеки момент, а другото остана самотно в хладилника. Та до момента, в който се сетих за хумуса..


Продукти:
4 глави червено цвекло (опечено или сварено)
3 ч.лъж. тахан
сол на вкус
лимонов сок
зехтин- 2 суп.лъж.
половин ч.лъж. кимион
скилидка чесън
Приготовление:
Всички продукти се поставят в блендер и ....готово!
Много вкусен с хлебчета с бира, направени от 4 ч.ч. брашно, 1 суп.лъж. захар, 1 суп.лъж. сол, 1 бира (500 мл), 1 ч.лъж. ленено семе, риган, мащерка, 1 пак. бакпулвер Dr Oetker . Питките се пекат в нагрята до 220 градуса фурна за около 50 минути. Рецептата за хляба от Диани, имаше я и на друго място, но в тетрадката не съм записала източника. Предупреждавам, че в зависимост от брашното съм ползвала 4 или 5 чаши брашно, явно плътността е различна и това променя количеството.

27 коментара :

  1. Разкошни хлебчета! Колко мл. е бирата? От цвеклото ще откажа, макар че изглежда чудно розово:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, сега проверих бирата, 500 мл е, а цвеклото стана доста приятно, дори търпи повече кимион и чесън!

      Изтриване
  2. Открих и оригиналната рецепта -http://www.ezrapoundcake.com/archives/4527

    ОтговорИзтриване
  3. А сега де? Де тахан....? Тъкмо идвам от Катето и там една рецепта с цвекло, а аз имам цели 3 глави...и за салата и за хумус .....ама с какво да заменя тахана, Иглика? И рецептата за хлебчетата ми хареса...чудно жълтички и вкусни изглеждат!
    Поздрав и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За замяната на тахана нямам ясна идея, може би ако се смели сусам би се получило нещо подобно, но не мога да гарантирам, зависи от сусама, от начина на обработка.

      Изтриване
  4. Имам малко тахан и цвекло-ще се прави...
    Хубава вечер,Игличе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако ти допадне, у нас разновидностите на хумуса са много тачени.

      Изтриване
  5. Игликич, колкото и да обичам нахут, напоследък взех да се чудя дали е такъв, какъвто бих искала да купувам. Та затова този хумус пак ми харесва. А и хладилника ми е пълен с цвекло, ряпа и моркови за салатка. Ще заделя малко, че е неустоимо!
    А хлебчета и аз пекох днес, ма по рецепта на Ев от лимец- децата ги изядоха с проста чубрица и масълце;)) Прекрасен уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление хумусът не е с добро качество навсякъде. Купих скоро от био магазин за направа на квас, но не се получи, а с един от производител става перфектен. Явно има вторична обработка с нещо.

      Изтриване
    2. Съжалявам, става дума за нахута, а не за хумуса.

      Изтриване
  6. Игличе, много вкусни предложения! И хумусът и хлебчетата са неустоимо вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети, сигурно ще е интересна твоя вариация на рецептата.

      Изтриване
  7. Игличе, толкова хубаво приложение си му намерила и толкова уютно вкусно е при теб... Прекрасно! :)
    Желая ти двойно по-прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Игличе, обичам хумус и съм правила със всякакви добавки :)
    Твоето предложение е чудесно, защото червеното цвекло е сред любимите ми продукти!
    А бирените хлебчета ще опитам на всяка цена!
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, обичам хумус и червено цвекло, а цветовата комбинация бе първото, което ме плени, но и вкусът ми допадна.

      Изтриване
  9. Ах, че хубави питки и поднесени с този прекрасен и полезен хумус! Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудно дипче се е полчило, Иг, а в комбинация с тези питки хубавелки, си е разкош! Прекрасни почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Вкусни предложения и добра комбинация на хумуса и хлебчетата!
    Спокойна съботна вечер, Игличе!

    ОтговорИзтриване
  12. Тези дни правих чешки бирени хлебчета с мая, но не успях да ги снимам. Не съм опитвала с бакпулвер, заинтригува ме, Иг. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ев, това ме накара да ги пробвам, защото ми се стори странно, но ми допаднаха.

      Изтриване
  13. Чудесна комбинация, Игличе,
    много хубави рецепти, а резултатът - страхотен!
    Обичам червено цвекло и тахан, и питки също, изкушава ме...
    Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Ааа ... и аз нямам тахан :(
    Но всичко изглежда апетитно и красиво! Хлебчетата са страхотни !

    ОтговорИзтриване
  15. Лу, Кате, Инче, Дианка и Дани, благодаря, че наминахте и предложенията ми ви допадат. Ако сте почитатели на хумус и червено цвекло, това дипче със сигурност ще ви хареса. С пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Игличе,чудни пухкавелки са ти хлебчетата и ме подсещаш отлично,че май никога не съм месила с бира,добра идея да опитам някой път,благодаря ти!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Питките изглеждат чудесни! До сега не съм правила подобен хумус. Трябва да го пробвям някой път!
    http://thingamyjic.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  18. Две облизващи предложения в едно! Много ми допадат и двете, Иг!!! :) Правила съм червено цвекло на какво ли не, даже веднъж и на песто (с по-различни съставки от теб) и нямаше грешка. Та знам, че и ти си спретнала нещо много вкусно. Имам тахан, също и цвекло. Колко му е да си имаме хумус за вечеря :)

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.