Денят на благодарността и чийз кейк с тиква

   Днес, последния четвъртък на ноември, както всяка година от 1621 г. насам,  американците празнуват своя ден на благодарността. За тях това е любим празник, а като всеки празник един от най-важните  елементи е трапезата.
   Години, преди да започнат тези празненства,  един голям кораб, пълен с английски преселници, преминал Атлантика и спрял в Новия свят. Установили се в региона на днешния щат Масачузетс. Зимата, която изкарали в новите земи била трудна, нямали време да обработят земята, не познавали новите култури, които виреели в тези земи и да си осигурят достатъчно храна, което довело до много болести и смърт. И в този труден за пилигримите момент на помощ им се притекли индианците от племето ирокези, които през пролетта ги обучили как да отглеждат царевица и други растения, как да ловят дивеч и риба в Новия свят. А през есента се радвали на богата реколта от царевица и тиква и организирали специален празник, за да благодарят на ирокезите. Спретнали пребогата трапеза и така отбелязали Първия ден на благодарността.
   Не съм била никога в Америка, пътуването до там не е в плановете ми, но в толкова филми съм гледала за този ден, в толкова книги е споменаван,  че все едно съм присъствала на подобен празник.
   Замислих се обаче защо ние не отбелязваме благодарността си към нещо, към някого в своето историческо развитие. Все сме недоволни, все някой ни е прецакал в годините - я византийци, я османци, а на нас всичко си ни е наред, ние сме велики, ама другите се съюзяват срещу нас....
   Всъщност у нас не е прието да се благодари, случва се рядко, толкова рядко, че понякога като го направиш, околните те гледат с огромно недоверие и дори леко застават нащрек.
А истината е, че за да получаваш и да се радваш на нещата около себе си, трябва да благодариш - за светлината, за усмивката, за здравето, за хората около теб, за плодовете на земята, за насъщния, за малките жестове и добрите думи. А това би ни направило по-добри....Наближава Коледа и нейният дух започва да шества навред, не само в празничните декорации и подготовка за празника, суетенето около избора на подаръци и плановете за пътувания и сбирки. Улисани в собствените си планове, понякога забравяме да благодарим, забравяме да се усмихваме....
   И след толкова много приказки, време е и за една рецепта:

Чийз-кейк с тиква






За основата
1/2 пак. какаови бисквити на "Победа"
1/2 пак. бисквити с джинджифил и канела
шепа лешници
50 гр масло
Всички продукти се слагат в блендера и трохите се сипват във форма с откопчаващи се стени, постлана с хартия за печене. Тъй като маслото е малко и сместа си остава на трохи, понатиснете тук-там с издадената част на една лъжица и  включете фурната на 170 градуса.

През това време пригответе крема:
5 пак. сирене Крема
3 суп.лъж. кленов сироп
6 суп.лъж. равни кафява захар
1/2 ч.лъж. канела
1/2 ч.лъж. настъргана кора от портокал
1/2 шушулка ванилия - семенцата
3 яйца
2 ч.ч. сварена и охладена тиква цигулка
Противно на всички правила, просто сипах всички съставки, разбърках добре с миксера, за да е хомогенна сместта, сипах върху основата и пекох 40 минути. Централната част беше леко клатеща се, но след охлаждането вече е наред. Да, а преди да изпека, насипах мъничко шоколадови капчици.
След престоя в хладилника през нощта, дойде ред на сервирането за закуска - полят със сока от пошираните дюли, за чиято рецепта благодаря на Йоана и разбира се гарниран с парченце ароматна дюля, завита на цветче! 


Драги блого-приятели, благодаря, че ме научихте на много неща, че споделяте с мен емоциите по приготвянето на храната, по пътешествията и света на хобитата и правите дните и празниците ми невероятни!

23 коментара:

  1. Много апетитно парче :)
    Докато не са минали други блогър-приятелчета ще си придърпам това парченце с чинийка :)
    Поздрави и хубав да е деня ти, Игличе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Пепи, нека и твоят остатък от деня е топъл и весел!

      Изтриване
  2. Игличе, блаженство! Обожавам и тиква, и чийзкейк, май трябва да опитам съчетаването им. :)
    А за благодарността си напълно права - трябва да сме благодарни за всичко, което имаме! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, съчетанието е наистина добро, а ароматите и вкусовете са много богати - тиква, ванилия, канела, джинджър и анасона от дюлите....пробвай, няма да съжаляваш!

      Изтриване
  3. Не навсякъде по нашите ширини е така, Иглика. Аз съм расла в дом и род, в който винаги са ме учили да благодаря на всеки, дори за най-малката добрина и съм срещала топли хора, които най-чистосърдечно са казвали и показвали благодарност. От друга страна моята майка до такава степен беше усвоила "изкуството" да благодари, че понякога ми ставаше неудобно от старанието й. Та, нека всичко е с мярка, нека и ние си имаме ден на Благодарността, в който да благодариш на този, който заслужава, а не по сто пъти в годината да черпиш този и онзи, само защото са си свършили работата, че то така се получава в повечето случаи днес. Думичката "Благодаря" е ценна и не бива да губи смисъл. Така аз мисля и това е един от принципите ми.
    А чийза ти е адски апетитен и вярвам, е бил оценен по достойнство с голяма целувка и голямо Благодаря! :)
    Аз ти благодаря за приятелството и топлите чувства, Иглика! Целувка голяма имаш от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, разбира се, че думата не бива да губи смисъла си. Далеч съм от мисълта за казвам, че трябва да черпим някого, че си е свършил работата сто пъти, аз лично не я върша за да ме черпи някой, дори не ми е минало през ума...
      Вероятно не трябваше да генерализирам, у дома не пропускаме да си благодарим, повечето хора, с които комуникирам са такива, но като цяло не умеем да благодарим, а много се вайкаме и оплакваме, мисълта ми беше да се радваме на това, което имаме, да благодарим за него и да решаваме проблемите си сами, без да чакаме на другите и да обвиняваме някого за тях. А би било хубаво да имаме ден на думата благодаря, не мислиш ли?
      Аз се радвам на виртуалните си приятелства, надявам се някой ден да се видим и вярвам, че ще можем да говорим дълго и да имаме много общи теми, благодаря за приятелството и топлите чувства!
      Чийзът наистина има богат вкус, а колкото повече престоява, по-хубав става....

      Изтриване
  4. Аз ще започна - благодаря за удоволствието, Иглика!
    Много хубава публикация и рецепта, с богата комбинация на вкус и аромат,
    изглежда красиво, фино и апетитно. Чудесен чийзкейк!
    Сърдечни поздрави и усмихнат снежен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че намина насам, Дианка! Пожелавам ти хубав следобед!

      Изтриване
  5. Много хубаво и силно начало, Игличе! Сладкишът е страхотен и поводът ми хареса! Благодаря ти, че ме накара да се замисля за този ден, защо наистина нямаме подобен. Може би с времето, както навлезе Хелоуин, така ще се научим да казваме и по-често "благодаря". Това е един от любимите ми сладкиши с тиква :)
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря че сподели емоциите си и се радвам, че имаме едни и същи любими вкусове с тиква....

      Изтриване
  6. Хубаво е да ти благодарят за нещо, както и ти да благодариш ... и аз съм за идеята да има ден на благодарноста :)
    А сладкишът ти е чудесен Иглика ... и сега е ред, аз да ти благодаря за споделеното!
    Приятна и топла вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Затри ми се коментара :( Исках да кажа, че за да благодарим трябва да умеем да ценим, а на нас определено ни е трудно и в двете неща.
    Чийзът е страхотен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, съгласна съм с теб! Дано ти допада подобен вкус!

      Изтриване
  8. Добре си го казала! Наистина гледат нащрек! Благодаря ти за споделените мигове и прекрасни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз лично не изпитвам нужда от специален ден, на който да изкажа благодарността си. Това правя всеки ден и се опитам да науча и децата си на същото. Насладата за мен е многократно по-голяма от изречената, а не от получената дума. Понякога една усмивка, мил жест или внимание казват много повече от хиляди думи...
    На парче от десерта, не вярвам някой да може да откаже - за празник или делник, показва внимание, любов и майсторлък.
    Прегръдки Иг! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ще ми се повече хората да са благодарни и доволни от нещата, които имат, отколкото все да искат и да искат и да са недоволни. За съжаление, това зависи изцяло от тях. Дали с думи, дали с жестове, дела и т.н. е хубаво човек да показва благодарността си! Прекрасен чийзкейк, просто неустоим! Поздрави и хубава вечер, Иг!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, така е, но от всеки нас започва промяната....и дано позитивната ни комуникация в блоговете дава добър пример!

      Изтриване
  11. Някои ги възпитават да са благодарни, други се научаваме... само дето понякога е късно....
    Благодаря ти! За чийз-а, за споделените мисли, за всичко по малко;)
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  12. Иг,страхотно парче чийз ми се кокори от снимката!
    Великолепен е и точно както ми харесва-кремест!
    Благодаря ти,че си винаги толкова позитивна и внимателна към всеки!
    Прегръдка от мен с пожелание за щастливи декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за пожеланията, "тъпкано" да ти се връща - здраве и щастливи предколедни вълнения!

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.