петък, 9 август 2013 г.

Интервю №2, №3 и №4 - за всекиго по мъничко, но от сърце

Завърнах се от командировка из южните ни краища, понагрях се стабилно, но вече се поохладих у дома и додето пералнята бръмчи мързеливо, сядам да пусна обещаното продължение и да нагледам какво сте правили вие. Получих доста въпроси, а сега публикувам и техните отговори.
Започвам с въпросите на  Миленка http://vkusnouhanie.blogspot.com/2013/07/blog-post_25.html
1. Какъв е нравът ти? - За характера е добре другите да говорят, а не този, за когото става дума.
2. Любим тип кухня? - Винаги обичам да пробвам нова храна, нови рецепти, но като цяло  средиземноморската и балканската са ми на сърцето....
3. Стих или роман? - Май роман, но защо не и двете...
4. Сезонът, който те кара да летиш? - Всеки един...
5. Несбъдната мечта? - Ха, като дете мечтаех космонавт да стана, което си е доста комично, защото на разните въртенета и тем подобни хич не бих устояла, ама това ми беше мечтата...
6. Изпитвала ли си гордост? От какво? - Да, много пъти...Не зная всъщност това добро или лошо е... Гордея се с децата си, с близките си, с приятелите си. Гордостта пречи понякога да помолиш за помощ, понякога наранява,  ще ми се да съм горда, но не горделива.
7. Импровизация или дословност? - Зависи къде и в какво, но ако става дума за кухнята, често волно и неволно експериментирам. Е, понякога съжалявам за това. Напоследък голямата ми импровизация с хлебчета от тапиока завърши с катастрофа- изгоря ми пасатора и още се ядосвам. Не съм имала време да го нося на поправка, а може и нов да трябва.
8. Стил музика, който ти допада? - Обичам Клептън, Павароти, Стинг, о, няма как да напиша всички, зависи от настроението и мястото...
9. Пътеводна звезда в твоя живот? - Нали една от Божите заповеди беше да нямаме кумири:)
10. Приятелството? - Нещото, без което не можем...

Въпросите на Дани - http://gogolina-gogolina.blogspot.com.es/2013/07/blog-post_24.html
1. Кои са думичките, с които можете да опишете своя характер? - знам ли как изглеждам отстрани...
2. Обичате ли животни и цветя? - С животните имаме сложна любов, съчетана с доза инстинктивен страх към някои от тях. Още помня един нападащ петел от къщата на баба...А цветята - това си е истинска страст. Вече остана далеч времето, когато каквото и цвете да получех, умираше - я неполято, я загнило от преполиване. Сега трябва да ме пазят от тази страст. Вече се старая да не минавам покрай цветарската борса, защото винаги си вземам поне една саксийка. Големият проблем настъпва, когато пътувам и оставям бележки на домашните как да поливат. Когато пътувах из разни места миналия месец синът ми се обади възмутен и каза, че броил цветята на балкона на хола и те са повече от 45 и това на нищо не прилича, трябвало да полива непрестанно. Е, не бях казала да полива орхидеите в хола,но той ги позалял с водица. Добре, че веднъж ги полял...Невероятно ме зареждат, успокояват и въодушевяват цветята, каквито и да са.
3. Какво е блогът за вас? - Ха, започнах с него по настояване на дъщерята, която беше в чужбина и все питаше какво правя и какви сладки ще завари у дома за Коледа. А и молеше за виртуална тетрадка за рецепти. Та от писане ей тъй, на шега, сега си е едно сериозно занимание - да приготвиш нещо, да не забравиш да снимаш и да споделиш... Малко ме измъчваше в началото как да напиша точно количество на нещо, което съм сложила на око, но сега се старая да измервам внимателно продуктите, които ползвам, защото това е отговорност към читателите. После все ми идваше да правя снимки по тъмни доби, без светлина, ама пуст ентусиазъм на лаика... А  благодарение на него мога да общувам с толкова много виртуални приятели. Та носи и огромна наслада споделянето със сродни души.
4. Какво обичате да правите в свободното време? - О, какво ли не... Обичам да чета, да се разхождам, да готвя, да се занимавам с цветята си, да майсторя разни нещица, само не можете да ме накарате да бродирам....
5. Кое ви усмихва? - Всичко може да ме накара да се усмихна - слънцето, усмивките на близки и познати, на случайни хора, добра дума, шегичка, дъждовна капка, пеперуда, а защо не и провал в кухнята - това си е голяма веселба понякога...
6. Кое ви натъжава? - Злобата
7. Обичате ли да планирате деня си? - Пълна съм с бележки какво да направя през деня, с разни тефтерчета и лепящи листчета, звънящи напомнянки на телефона .
8. Мечтаете ли и за какво? - Мечтая да сме здрави и да се радваме на всеки миг заедно, да бъде цар доброто и да иде вдън земя злото!:) Ама не съм толкова скромна - мечтая си за много неща - малки, големи....
9. Вярвате ли в съдбата? - Май да, какво е писано на главата, няма другаде да иде, я! Но може и да и помагаме с хубави мисли, нали?!!!
10. Щастлив човек ли сте? - Да, щом дишам, вярвам, обичам, мечтая.

И последните въпроси от Роси http://kulinarenelixir.blogspot.com/2013/07/blog-post_31.html
1. Какъв кулинар сте - педантичен ,подреден и последователен или когато готвите настава лек хаос,който разчиствате в последствие?А може да има и трети вариант,споделете!
Когато ме обхване кулинарен ентусиазъм и се захващам с няколко неща едновременно, настава тотален хаос в кухнята. Но пък няма нищо фатално, давам "храна" на домашната помощница - миялната и после с благодарност я чакам да завърши и тя.
2. Планирате ли предварително какво ще сготвите или действате според момента,настроението,наличностите?
Зависи дали има повод, дали ще очакваме гости, колко ще бъдат - в такъв случай внимателно планирам всеки детайл. А в ежедневието понякога планирам, друг път додето се прибера ми идва настроение за друга храна или някой от домашните е изявил предпочитание за нещо.  А понякога имам нощни хрумки и тогава .....експериментите са гарантирани, в зависимост от продуктите. Често действам и на принципа "почисти хладилника" и оползотвори продуктите.
3. Какво питие харесвате ?
Комай всичко безалкохолно. А за компания на маса предпочитам чаша хубаво вино, с която и до края на вечерта мога да остана. А междувременно ще съм изпила всичко поднесено -  сок, вода, кока кола - много обичана от мен напитка, признавам си. Спестете си приказките за пирона, дето се разлага в колата....Оправдавам се с ниското кръвно налягане и нуждата от колата.
4. С какво най-много обичате да си поглезите небцето,кое ви е много любимо ?
Срам ме е да кажа, ама почти няма нещо, което да не обичам да похапвам, но за глезотийка - нещо сладичко, може шоколадово, може плодово...
5. Всички в дома ви ли харесвате еднакви неща или имате разногласия?Съобразявате ли се с тях и лишавате ли се от нещо само защото останалите не го обичат?
У дома имаме доста сходни вкусове. Е, без различия не може. Понякога мъжката половина има претенции за месо, а дамската половина настоява за нещо постно. Децата ми не обичат някои храни от детската градина - не можеш да ги накараш да хапнат грис-халва и качамак, синът намрази лещата, че като малък се поля с вряла....Пробвам да ги замаскирам, но май не се получава успешно.
6. Ограничавате ли се в избора на продукти или рецепта от здравословна гледна точка ?
Все си мисля, че е важна умереността и баланса, това е най-важното за здравословната храна.
7. До колко сте фенове на еко и био  кулинарията?Има ли нещо,което преди сте приготвяли и обичали,но вече сте променили предпочитанията и възгледите си и не го консумирате?
Старая се да използвам качествени продукти, но не съм роб на идеята за еко и био готвене. Нищо не може да се сравни с пресните плодове и зеленчуци, току-що откъснати от градината, които сам си огледал. Но към тези от био-щандовете изпитвам двойнствено чувство, купувала съм отвратително био-сирене. Адмирирам обаче хлябовете с квас.
8. Кой продукт или няколко изобщо не присъстват в кошницата ви?
Сигурно този, който не съм видяла или не мога да си позволя по една или друга причина.
9. Коя е рецептата,която постоянно отлагате ?
Постоянно се каня и постоянно отлагам направата на торта с фондан - от онези с красивите декорации. Не съм пробвала просто и не зная дали бих могла да направя или не.
10. Следите ли често кулинарните блогове,пишете ли коментари или просто разглеждате?
Много обичам да разглеждам кулинарни блогове, възхищавам се на хората, които публикуват често и разказват интересно за храната, ползват умело думите и се докосвам до емоция, а не намирам просто рецепти. В някои блогове ми е особено уютно и съм щастлива да кажа  добра дума и изкажа възхищението си от нещо.  За съжаление понякога нямам време да оставя коментар, друг път онези молби да покажа, че не съм робот и да въведа разни цифри и букви ме отказват. Но не съм в състояние да обиколя навред всеки ден и да кажа по нещо, все пак има и други задачи. А и напук на амбицията да не пропускам нещо, все не успявам да видя всичко.
              И след толкова въпроси и отговори да ви почерпя виртуално с един сладкиш- отново с тиквички и шоколад, но този път с любимите зелени тиквички, малини и бял шоколад. Рецептата вече съм публикувала - Кейк с шоколад, тиквички и малини - с бял шоколад -  по-голямо количество сложих от написаното в оригиналната рецепта, малко малини и сушени червени боровинки - в търсене на цветови контраст, който така и не се получи...

Нови въпроси няма да задавам, за да не стане досадно, а ако ме загложди любопитство за нещо, директно ще попитам.
С пожелания за хубаво лято на всички!

16 коментара :

 1. Иг,надуй до дупка Стинг...подай ми едно скромно парченце от кейка и ще ти говоря за твоя характер(до колкото съм хванала няколко бримки от него:)))...Благодаря за отговорите и чудната рецепта!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Миленка, пуснах Стинг, пращам виртуално парченце от кейка, че друго не остана! Хубав уикенд!

   Изтриване
 2. :) Иг, забавна си, интересна, много откровена и истинска, затова те и харесвам! Кейка е чуден, цветови контраст има, а парченцата са просто неустоими! Така, че се присъединявам към компанията! Прекрасен уикенд!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Кате, искаше ми се зеленото от тиквичките да е по-силно, ама късно се сетих, че можеше да добавя и малко сладко от зелени смокини...Хубав уикенд и на теб!

   Изтриване
 3. Да ти кажа, Игличе, никак няма да ми е досадно. И как ми е познато това с бележките... Постоянно имам подобни напомняния в телефона, ужас... :)
  А кексчето ти е прекрасно, уханно и несъмнено вкусно. Благодаря и аз, че се включи, много приятно ми беше.
  Сърдечни поздрави! :)

  ОтговорИзтриване
 4. Ей ... този кекс с тиквички ... от кога му се каня :) Виждам че изглежда чудесно и е крайно време да го забъркам :)
  Благодаря ти Иглика за отговорите на моите въпросчета ... сега вече се познаваме по-добре :)
  Бъди здрава , щастлива и винаги с добри приятели !

  ОтговорИзтриване
 5. Приятно четиво за началото на деня ми, а за кекса какво да кажа, такъв прекрасен човек като теб какво да приготви, прекрасен кекс! Прегръдка!

  ОтговорИзтриване
 6. Игликич, като ти казвам, че много те бива, да знаеш, много те бива;)
  Забавно, ненатоварващо четиво- такива харесвам в неделя вечер;)
  И понеже една тиквичка все още чака да бъде откъсната, а ти непрестанно ми напомняш за това, може пък и утре да и се получи един кекс;)
  Хубава седмица!

  ОтговорИзтриване
 7. Някак неусетно, на един дъх прочетох споделеното от теб и ми се прииска да науча още, и още, Сладкодумке! Прекрасно да е и твоето лято! :)

  ОтговорИзтриване
 8. Игличе,много лежерно споделяш,някак неусетно стигнах до края,благодаря ти!Парче от кейка бих споделила с теб с удоволствие-изглежда страхотно!Прегръдка и хубава нова седмица!

  ОтговорИзтриване
 9. This was such an interesting interview and the cake looks terrific!

  ОтговорИзтриване
 10. О, този кейк трябва обезателно да се опита!!! Преди години пробвах шоколадов кейк с тиквички, вкусен беше, сочен, по мой вкус, но на твоя визията му е доста интересна.

  Слънчево и много усмихнато лято :)

  ОтговорИзтриване
 11. Игличе, беше ми интересно да прочета споделеното от теб! Ти си един прекрасен събеседник и много слънчев човек!
  Много усмивки и хубави летни дни!

  ОтговорИзтриване
 12. И аз с удоволствие прочетох твоите споделени откровения -
  беше ми интересно и приятно. Благодаря!
  Малиновата ти феерия във вариантите за кейк е страхотна - харесват ми,
  изглеждат много апетитно, фини и ароматни.
  Поздрави, с пожелания за още много хубави и усмихнати летни дни, Диана

  ОтговорИзтриване
 13. Момичета, благодаря за това, че се отбихте насам. Нямам възможност да отговарям всекиму, защото до средата на септември ще отсъствам от страната, но ако се сдобия с нет, а не вися из кафенетата, за да се включвам, може и да успея да публикувам нещо....Пожелавам на всички вас прекрасни летни дни и колекции от прекрасни емоции! Прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 14. Интересно и приятно ми бе да прочета споделеното от теб, Иглика! Сякаш бяхме поседнали една срещу друга на по чаша горещ шоколад! Благодаря ти! Повечето ти отговори съвпадат с тези, които аз бих дала, което ме кара да те чувствам с още една идея по-близка! И кейка е толкова апетитен, нищо, че ти не си доволна, аз бих се почерпила с него доволно, без да мисля за диети :)
  Хубави августовски дни и на тебе, мила!

  ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.