ЧИЙЗ ТАРТ С ЯГОДИ

След поредното ми изчезване от блогосферата заради купища ангажименти се появявам отново с едно малко странно предложение - нещо средно между тарт и чийз кейк, всъщност две в едно.
А поводът - че той си е почти закономерен. Имаше у дома налични ягоди, които бяха безкрайно привлекателни на вид и невероятно уханни, но вкусът им далеч не беше очаквания. Не че смятам, че по това време може да има вкусни ягоди, ама просто ми се дощя да ги купя, а след хапнатите няколко започнах да се чудя как да ги оползотворя. Прегледах наличните продукти, грабнах якето и хукнах до магазина уж само за лимон, а като видях крема сиренето, идеята дойде сама. Набързо грабнах от щанда 7 опаковки  и се отправих спокойна към дома. Бързо струпах продуктите и стартирах със смесването им..... Напоследък произвеждам набързо по малките часове рекордни количества сладкиши, които разнасям насам-натам, раздавам ги с удоволствие.  Реших да поизпиша малко яйца, а се оказа, че наличното количество не е достатъчно и се започна едно бясно изпразване, а ми е жал да ги изхвърлям, домашните нещо се ослушват за сладкишите, цупят се на омлетите, но и това има решение - от готов сладкиш, домашно направен, не се отказва никой, определен да го получи!



Необходими продукти за основата:
225 гр обикновени бисквити с масло
80 гр смлени лешници
2 лъж. какао
120 гр масло
Това всъщност е почти копие на рецептата за шоколадовия тарт на Ирка, която експлоатирам в най-различни комбинации и винаги е била успешна.
Всичко се смила в блендера до консистенция мокър пясък, после се разстила в съда за печене, намазан с масло. Този път ползвах тортения ринг с диаметър 28 см, като го облицовах с хартия за печене, която си пое от мазнината на масълцето. Насипах в центъра всичко и после го оформих като втора форма, в която трябваше да се сипе сиреновата смес.
Продукти за чийз-сместта:
7 пакетчета крема сирене /всяко по 125 гр/
1 ч.ч.  захар
1/2 ч.ч. течна сметана
кората на един лимон
1 суп.лъж. ванилов екстракт
6 яйца
Всички продукти се смесват с миксера до оформяне на гладка маса. Сместта се изсипва върху основата и после се слага в загрята фурна до 180 градуса, пече се около 50 минути. Централната част остава  леко клатеща се, така си трябва, да не е опечена до твърдост и да се усеща като бучка сирене. Охлажда се и се оставя цяла нощ в хладилника.  На заранта се освобождава от ринга, маже се със затоплено сладко от ягоди/просто бурканчето си седеше забравено върху радиатора на парното/, а върху него се редят нарязаните ягоди. А когато домашните се появят в кухнята, привлечени от аромата на кафето, с усмивка се сервира и ги карам да се чудят в колко точно съм станала, за да направя това сладко изкушение. Следва рязане, сервиране на парчета за закуска в компанията на кафе и усмихнати лица, отправящи се на работа...
Какво повече му трябва на човек за едно добро начало на деня?

32 коментара:

  1. Как ми напомня това за чийзкейка, който правих за рождения си ден... И съответно как ми се хапва отново. Прекрасно предложение, Игличе, все такива хрумки ти пожелавам.
    Хубава и вдъхновена вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, сигурно съм мечтала за подобно нещо след твоята публикация, тази основа я пробвам напоследък с десетки разновидности пълнеж, но тази е по-лека и ми допада доста! Лека нощ!

      Изтриване
  2. О, началото на деня винаги е добър с подобна закуска, Иглика! А ако и някой ми я сервира, така, на готово съм готова цял ден да му пиша любовни съобщения! :))) Ама, в повечето случаи аз сервирам, пък колко ми се иска скоро да се обърнат нещата... Е, кафето ми го носят в кревата понякога, но друго си е парче уханен, ягодов чийзкейк. Страхотен е станал, мила! Усещам му аромата и ми е щеше да е сега наблизо! :))
    Лека нощ от мен и още по-хубаво утро ти желая, съблазнителке! :*

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма, накара ме да се смея с глас, то и на мен май няма кой да ми спретне подобна закуска, освен ако не е готова в хладилника и да ми я сервират. Кафето в кревата си е класика, но у дома единствената изненада в кулинарно отношение от съпруга са палачинките, а аз тях не мога да ги правя, нека си остане единствен майстор! Ами като се прибираш от разни пътешествия с веявици и снегове и минаваш през София и не се обаждаш, друго си беше едно затопляне час преди дома, вземи си бележка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Ще си взема, мила, и бележка, и парче чийз ако има! :)
      Като спомена палачинки, да взема да се пооплача поне: Някога, още бяхме гаджета с милото, се прибирам веднъж от работа по-рано, а той ме чака с готова вечеря, пак класика - печено пиленце с картофки, но и палачинки. Направо се опулих. Хайде пиле може и да знае как се прави, но тез' палачинки дълги години не можах да повярвам, че той ги е спретнал. Знам, че е бил сам в къщи, но пак гледах, хапвах и недоумявах. Толкова е вързан в ръцете, а да ми ги направи идеални... още се чудя понякога. Но и не се повтори за жалост, заради което му натрисам и до днес, белким се реши да повтори, но не би! Мисля си, дали мама не е идвала да му помогне... ;)
      Усмивки много и от мен!

      Изтриване
    2. Ирма, ти кажи кога идваш, аз чийза бързо ще го спретна! А понякога стават чудеса, та не спирай да се надяваш...Хубава вечер и прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  4. Игликич, със 7 кутии крем сирене, ще правя сладкиши до припадък;) Не че ягодите по това време на годината са много хубави, но все пак са единствения "сезонен" плод сега, така че аз горещо приветствам всякакви слакдиши с тях.
    И не зачезвай за дълго;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартич, ама това са пакетчетата от българското крема-сирене, а ягодите са си такива вече, няма ги едновремешните сортове у нас. Та поради тази причина ще ги влагам в десерти по-често. Обещавам, поне утре се прибирам у дома и няма да шавам тези дни, имам яйца да рисувам и няма да се разнасям насам-натам!

      Изтриване
  5. Действително, по-хубаво начало на деня не бях имала от доста време ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно хрумване и изпълнение, в резултат - вкусен и ароматен сладкиш!
    Иглика, прекрасен старт на деня си направила!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Късно снощи видях рецептата и тези снимки ме влудиха, нямах търпение да съмне и да закупя крема-сиренето, вече се пече и ухае прекрасно, после го оставям в хладилника и хуквам на работа, а цял ден мислите ми ще се въртят около него - чийз кейк или тарт, няма значение! Мая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мая, надявам се, че резултатът ви допада! Лека нощ!

      Изтриване
  8. Игличе, чийза изглежда уникално вкусен, и аз вчера купих ягоди, които ухаят уникално не са много сладки, но са свежи :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маринка, такива са ягодите, но въпреки това ни привличат като магнит! Лека нощ!

      Изтриване
  9. Прекрасна импровизация! И аз се подлъгах с едни такива ягоди:) Добре, че децата ги омляха с пудра захар отгоре, иначе и аз щях да се чудя какво да спретна с тях:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, понякога импровизациите дават добър резултат! Прегръдки!

      Изтриване
  10. Несъмнено много вкусно и свежо предложение!
    Току-що прочетох впечатленията ти от пътуванията и се насладих на чудесните снимки. Поздравления за избора на модели - бабките са страхотни :))

    Слънчев ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, бабите са страхотни, тук синът ми вече ме взема на подбив, че геронтофилство съм била развила, ама пък са ми безценни за всякаква информация!

      Изтриване
  11. Де да можеше да се материализират снимките ти,Игличе,точно в този момент,кафето е на бюрото ми,само чийз си нямам,а ми е толкова любим!Мисля,че ягодите са намерили най-вкусното решение!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, просто не мога да повярвам, че кафето ти е било самотно и лишено от сладка компания, като те знаем каква си майсторка мераклийка!

      Изтриване
  12. Невероятен десерт, Иг! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  13. От доста време преглъщам пред тази твоя импровизация, Игличе - и не мога :) и не мога да й се наситя!!! Бих искала всяка сутрин за закуска парченце от нея :))
    Успешен и усмихнат ден от мен!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, ти прекрасно знаеш, че импровизациите понякога дават добър резултат, този чийз у дома беше буквално унищожен за рекордно време! Хубав петък!

      Изтриване
  14. This is a lovely combination two of my favorite sweets. Strawberries is the best spring fruit!

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятен десерт , който скоро ще направя :)
    А днес ти честитя празника , и ти желая здраве и цветно настроение!
    Честит имен ден Иглика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Ще се радвам да споделиш вида му с нас! Слънчев празник и на теб!

      Изтриване
  16. Игличе, честит имен ден! Желая ти много здраве, щастие, късмет и вдъхновение! Много топлинка и усмивки на празника да имаш. Весело изкарване!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.