Никулден

И така, на днешния ден следва да подредим трапеза в чест на Св.Николай,  този на когото при подялбата на земята и небето между шестимата братя светци се паднали реките и моретата.
На този ден празнуват всички и всяка къща принася жертва. А според традицията това е риба шаран.
Легендите разказват, че Св.Никола е свръхестествен юнак с криле и той лети и бди над корабите да не бъдат потопени от някоя вълна.
За този ден във всяка къща се готви риба и естествено като за празник - специален обреден хляб. По някои краища се правят дори два хляба. Е, у дома вторият днес още не е наличен, но ако има време, може и да се поправим и да спазим тази традиция.
У дома след едно премеждие в детските години на сина ни на този ден винаги се прави курбан - шаран. Правили сме и друга риба, но веднъж след вземането на кардиналното решение просто да приготвим друга риба и толкоз, ме обхванаха едни странни чувства и суеверната ми изтерзана душа бързо изстреля съпруга да търси шаран. Някак ако това не съм спазила, все едно нещо важно обещано не съм изпълнила.
И докато шаранът кротува във фурната бързам да покажа постната питка, която се нарича боговица.
Рецептата и вече съм споделяла, това е старата рецепта на покойната ми баба, а и питката е увита в месал, който тя някога е тъкала и вече е попрокъсан от пранетата, но пък го пазя и за празник винаги с него увивам хляба.
А с шарана този следобед водихме почти неравна борба, на финала го победих. Вече не беше жив, но закупих такъв, който тежеше почти пет килограма и беше един дълъг процес на чистене, изтърбушване, едва се побираше в коритото на мивката.

Плънката му се състои от 3 глави лук, две купички с начукани орехи, около шепа булгур, малко стафиди, чер пипер, връзка магданоз и чер пипер. Не че ще науча някого как се прави пълнен шаран, та няма какво да разказвам сега и трябва да бягам да приготвя салатите, а не да разказвам приказки от хиляда и една нощ....
Ето го кротко полегнал в тавата преди да бъде поставен във фурната.
Това е най-голямата тава, едва се побра, наложи се опашката да се увие в алуминиево фолио и да се пъхне във фурната.
На всички пожелавам светъл празник, който да даде повод за събирането на близки и познати около масата, където да царят мир и любов, а на именниците честито и със здраве и късмет да носят името на Св.Никола!

6 коментара:

  1. Невероятна питка, свързана с много силна емоция Иги!
    И аз правих питка днес, обаче не знаех, че трябва да е постна.
    Ще се възползвам от рецептата на баба ти и ще докладвам!
    Хубав и светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна питка!Голям шаран!Хубав празник, бъдете здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна трапеза, весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Мили момичета, бъдете здрави и вие заедно със семействата и близките ви хора и се радвайте на прекрасни празници и делници, пълни с обич и топлота!

    ОтговорИзтриване
  5. Питката ме грабна от пръв поглед! И аз имам един такъв месал - завещана и пазена :) Много здраве и само хубави емоции пожелавам на цялото семейство! Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Мерси, Габи! И на теб сияен уикенд ти пожелавам! А този месал го пазя, защото има специални спомени, нищо, че от битака си закупих топове с кенарени и ленени платна, ама още не ми е останало свободно време да ги надробя и поръбя, дано по празниците остане време и за това...

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.