Торта от кестени

Тази кестенова торта правих преди известно време, снимките са доста зле, оказа се трудна за заснемане, въпреки смяната на чинии, покривки, на финала ядосано ги оставих в архив. Додето открия варианта за снимки, при които да се покаже в приемлив вид, тортата свърши. Сега бързам да я пусна в този вид, докато все още има налични кестени на пазарите.
При последното ми пътуване до Италия в почивката за обяд не пропуснах да вляза в супермаркета и да прегледам щандовете за нещо интересно и открих брашно от кестени на безкрайно добра цена, платих го бързо и после разнасях в дамската си чанта през остатъка на деня. На летището си купих и едно  списание - Cucina moderna, в което имаше рецепта за тази торта. Е, когато и дойде ред, попромених малко рецептата заради наличните в момента у дома продукти, но за мен резултатът беше добър, просто защото аз обичам кестени. Това не важи за всичките ми близки, но поне пробваха, а аз май почти унищожих останалите няколко парченца.
Продукти:
150 гр брашно от кестени
100 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
100 гр меко масло
3 яйца
150 гр захар
200 гр тъмен шоколад за глазурата

Маслото се разбива със захарта, добавят се жълтъците един по един, кестеновото брашно, млякото и разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в намазнена форма -по рецептата е 18 см, а моята е с  24 см  диаметър. Пече се на 175 градуса около 50 минути.
След изпичането се оставя около 10 минути във формата, изважда се и се охлажда върху решетка, след което се разрязва на две.
В оригиналната рецепта от списанието трябваше да се смеси рикота с кестенов мед. За подобен мед не се бях огледала в супермаркета и се наложи да импровизирам. От вече сварени и обелени кестени направих пюре - поставих в блендера около 300 гр кестени, долях около 50 мл течна сметана и около шепа чипс от натурален шоколад, разбих и кремът беше готов.
С този крем се слепват двата блата, а  получената вече торта се залива с тъмен шоколад, смесен с 1 суп. лъж. масло и 3 суп.лъж. прясно мляко.
За декорацията разполагах само с няколко кестенчета, леко потопени в шоколадовата баня.
И ако нямате брашно от кестени, не се притеснявайте, тортата ще стане и с пюре от кестени, дори вероятно ще бъде по-влажна и сочна.





12 коментара:

  1. Игличе,блазе ти за командировките в Италия...и за тортичката,супер вкусна ми се струва,че е било!А снимките са си чудесни,напразно си ги крила толкова време,чудесно личи каква изкусителна сладост има на тях!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Роси, командировката в Италия беше малко напрегната- едни дълги заседания и изказвания, а в почивката естествено пробягах до супермаркета, за да намеря нещо интересно, а в случая това се оказа кестеновото брашно, което тук е доста скъпо, а там беше евтино. Може би защото в този регион се произвеждат много кестени, та даже имат фестивал на кестените. Но не се оплаквам, напротив, винаги всяко пътуване е докосване до нещо различно.

      Изтриване
  2. Мммм... много добре изглежда. Замислила съм и аз една кестеново-карамелена торта, пък ще видим :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, аз също имам един кестенов спомен от специален мус, чиято рецепта скоро разконспирирах и трябва да приготвя....

      Изтриване
  3. Интересноооо...
    Чудя се бух ли се осмелила да направя такава торта?
    Нестандартна за нашата кухня!
    Целувам те Иги*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, кремът е нестандартен, блатът не се усеща особено различен, но пък не е зле да се пробва, въпреки липсата на традиции у нас за готвене с кестени.

      Изтриване
  4. Много добре си оползотворила това брашно и честно казано, ще ми се аз да бях го купила;) Откакто чух за него, все ми се иска да се срещнем, ама тук не;) Затова ще се налсадя на тортата ти, преди години имаше една сладкарница "Афродита", дето правеха кестенова торта и мнооого я обичах.
    На мен снимките ми харесват;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, ако си наблизо, мога да дам количество брашно за една тортичка, няма проблем, защото аз купих половин килограм, а все пак няма да правя всеки ден такава торта, тя си изисква кестени за крема, а скоро те ще се изчерпят, нямам намерение да консервирам от тях.....

      Изтриване
  5. Може пък и да не е телкова вкусна. На снимките изглежда хубаво, но там нещата са напудрени
    ха
    ха
    ха


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпрос на вкус...на някои хора не им допада вкуса на кестените и не приемат подобни десерти, други не харесват неща, които не са хапвали никога. А снимките са доста зле, та не виждам за какво пудрене иде реч...Забавно е, че човекът, който добре си похапна от тази торта направи подобен коментар, ама приемам с голяма забава коментара, ще приема всичко като комплимент за "напудрената снимка".

      Изтриване
  6. Аз съм от хората, които не харесват кестени, но пък парчето от първата снимка е толкова съблазнително и апетитно, че мога да го хапна за секунди. И на мен ми се е случвала подобна "трудна" фото сесия, но пък резултатът си заслужава усилията. Прегръдки, Иг! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Ев! Аз лично харесвам кестени, но това не важи за цялото семейство, дори малко по-горе има един подобен коментар от съпругът ми, който похапна добре от нея, каза, че са странни тези кестенови комбинации, а по време на негова дълга командировка възкликна удивено, че тази торта я е похапвал преди да тръгне, а аз я публикувам след почти десет дни.

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.