неделя, 24 април 2016 г.

Тарт с ревен и ягоди

     Какво става, когато човек се влюби в някакъв зеленчук и това е  ревенът? А тази пролет вече няколко пъти го срещам в Метро или в Хит и не пропускам да закупя поне една връзка. Но винаги го приготвям в някакъв сладък вариант, ами нали е зеленчук:)
     За днешната рецепта съм инспирирана от няколко места. Най-напред видях рецептата за подобен тарт в списание Good Food, после зърнах ефектно оформление в Pinterest.Е, има промени, разбира се. Четох, че ревенът става наситено червен само когато се отглежда на сенчесто място, а в друг източник мернах информация, че различните сортове имат различен цвят. До момента само веднъж съм разполагала с ревен, който след обелването на връхните жили да е останал с ярко червен цвят. Но и на това му се намира майстора.
Но да минем към рецептата:

Тарт с ревен и ягоди





вторник, 12 април 2016 г.

Кейк с моркови и крем-сирене

Това е една от рецептите, която представих в третия брой на българското кулинарно онлайн списание SO into FOOD. Благодаря специално на Гери, Мария и Катето за любезната покана.
В броя има за всекиго по свежа идея, настроение и кулинарно вдъхновение за предстоящия Великден. Но каквото и да направим за празниците, най-важно си остава тяхното споделяне с близки и приятели. И като резултат от лека ( а може би и по-тежка) професионална деформация малко повече се разприказвах за традициите за Великден. Дано не съм ви отегчила....
В нашата традиция няма великденски заек, въпреки че през последните години той често се появява във великденската декорация. Ама нали е плодовито животинче, нека помага да донася пъстрите яйца....  А като кажем заек, често се сещаме за основната му храна- морковите. Знаете вица за морковената торта, но знаете, че и вкусът и е превъзходен. Тук предлагам един вариант за великденски десерт -  Морковен чийз-кейк.




сряда, 6 април 2016 г.

Кейк с пияни вишни

     Пролетта вече се усмихва отвсякъде. Цъфналите плодни дръвчета подсещат, че е време да се прочисти замразеното количество от плодовете, което не е намерило своята употреба до момента. След производството на домашна вишновка бях забравила за част от замразените пияни вишни. Количеството им не бе голямо, но във фризера им правеха компания и почистени вишни в пакетчета. Мернах публикацията на Дейвид Лебовиц  за кейк със замразени череши и мак и реших, че ще ползвам вишните вместо череши.
Много бързо забърках тестото и го сложих за печене. Но тъй като правех няколко неща едновременно, забравих да сложа мака в тестото, та го наръсих отгоре, преди да наредя финалните плодове и да наръся топинга. После правих този кейк и за едни приятели, но вече бях внимателна и не пропуснах. Поне визуално изглеждаше по-добре. Но снимката е с първия вариант - където макът присъства главно около горната част.... Но вкусът е прекрасен, към който и вариант да се насочите...