Времето е адски променливо и знойните дни се редуват вече с прохладни нощи. Слънцето няма вече толкова силни лъчи, а когато усещаме приближаването на края на лятото, ни се иска да запазим цветовете и ароматите му. По пазарите е пълно с цветни сергии, в градината ми все още броя узрелите зеленчуци....Ама как другояче да е....все пак сме си на 900 метра надморска височина....Но и това си има своеобразно очарование!
Имах зверски шантава седмица, уж първата от отпуск, а пък се навървиха разни работи, някакви служебни срещи, успях да се надуя след целувка от един комар, та да ми държи влага два-три дни...Приготвих доста неща, нито едно не сколасах да снимам, защото винаги имаше чакащи озверели от глад домашни или гости. Ама значи така е трябвало....Ама пък успях да видя метеоритни дъждове и падаща звезда, пожелах си нещо, а дано, ама надали....бабини деветини, ама да не съм и аз назад....
Но време е за рецептите, ако вече не сте се отказали да четете....
Продукти:
1 кг домати
голяма глава лук, нарязана на ситно
3-4 скилидки чесън, нарязан
малко зехтин
магданоз
риган
босилек
1 кг патлажани
сол на вкус
щипка захар
Приготовление:
Обелваме патладжаните, нарязваме ги на филии, посоляваме и оставяме да си пуснат горчивия сок.
Нарязваме лука и чесъна, задушаваме за кратко в зехтина, докато усетим приятен аромат, сипваме обелените и нарязани домати, посоляваме и пускаме малко захар, за да смекчи киселината на неузрелите до край домати. Варим на слаб огън 10-15 минутки, пасираме и сипваме нарязаните билки. Отстраняваме от огъня.
Патладжаните топваме леко в мазнина (зехтин или олио), гриловаме върху тигана и от двете страни.
Нареждаме в чиниите грилованите патладжани, заливаме със сосчето и се нареждаме около трапезата....Доста хлебче може да се потопи в сосчето....
И като ще да пазя ароматите на лятото, няма как да не покажа и малиновото оцетче на Пепчо - правих го миналата година, но не намирам снимката. Не съм правила промени, можете да научите от нейното местенце как става, само добавих и шепичка ягодки, които дадоха още по-богат букет от аромати...
Имах зверски шантава седмица, уж първата от отпуск, а пък се навървиха разни работи, някакви служебни срещи, успях да се надуя след целувка от един комар, та да ми държи влага два-три дни...Приготвих доста неща, нито едно не сколасах да снимам, защото винаги имаше чакащи озверели от глад домашни или гости. Ама значи така е трябвало....Ама пък успях да видя метеоритни дъждове и падаща звезда, пожелах си нещо, а дано, ама надали....бабини деветини, ама да не съм и аз назад....
Но време е за рецептите, ако вече не сте се отказали да четете....
Гриловани патладжани с доматен сос
Продукти:
1 кг домати
голяма глава лук, нарязана на ситно
3-4 скилидки чесън, нарязан
малко зехтин
магданоз
риган
босилек
1 кг патлажани
сол на вкус
щипка захар
Приготовление:
Обелваме патладжаните, нарязваме ги на филии, посоляваме и оставяме да си пуснат горчивия сок.
Нарязваме лука и чесъна, задушаваме за кратко в зехтина, докато усетим приятен аромат, сипваме обелените и нарязани домати, посоляваме и пускаме малко захар, за да смекчи киселината на неузрелите до край домати. Варим на слаб огън 10-15 минутки, пасираме и сипваме нарязаните билки. Отстраняваме от огъня.
Патладжаните топваме леко в мазнина (зехтин или олио), гриловаме върху тигана и от двете страни.
Нареждаме в чиниите грилованите патладжани, заливаме със сосчето и се нареждаме около трапезата....Доста хлебче може да се потопи в сосчето....
И като ще да пазя ароматите на лятото, няма как да не покажа и малиновото оцетче на Пепчо - правих го миналата година, но не намирам снимката. Не съм правила промени, можете да научите от нейното местенце как става, само добавих и шепичка ягодки, които дадоха още по-богат букет от аромати...
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Това е мястото за въпроси, коментари.