Напоследък често у дома приготвяме фалафели или нахутени кюфтета. Подходящи за обяд или вечеря, за леко похапване в офиса, независимо дали са топли или студени. А когато към нахута има и левурда, насладата е пълна .
И тъй като все още можете да я намерите по горите, а и в магазинната мрежа, можете да си направите кюфтенцата или да ползвате една от любимите ни рецепти за печен африкански сом, завит с одеялце от левурда.
Принципно най-добре е да се ползва сварен у дома нахут, но ще излъжа, ако кажа, че напоследък го правя. Така се стекоха нещата, че времето за подготвянето на ястието преди вечеря у дома е съкратено и се налага да се справям за по-кратко време и ползвам сварен нахут от консерви.
Ако сте човек, който не може да изхвърля, можете да ползвате и течността от консервата и да си направите веган целувки . За рецептата посетете блога на Бети и се заемете с тази задачка.
За тахановия сос:
Смесваме 3 суп.лъж. сусамов тахан с пасирана левурда (около връзка), добавяме сока на половин лимон, сол, зехтин, половин лъжичка кориандър.
За млечния сос:
Смесваме домашно кисело мляко (просто имах налично) с нарязана дребно левурда, сол и малко сумак.
Поднасяме със свежа зелена салата или пълним по една арабска питка с фалафелчета и сосчета....
И е наистина много вкусно, направо няма спиране.... А и не изисква застояване в кухнята, приготвят се бързо и можем да отделим време за разговори с близките...
И тъй като все още можете да я намерите по горите, а и в магазинната мрежа, можете да си направите кюфтенцата или да ползвате една от любимите ни рецепти за печен африкански сом, завит с одеялце от левурда.
Принципно най-добре е да се ползва сварен у дома нахут, но ще излъжа, ако кажа, че напоследък го правя. Така се стекоха нещата, че времето за подготвянето на ястието преди вечеря у дома е съкратено и се налага да се справям за по-кратко време и ползвам сварен нахут от консерви.
Ако сте човек, който не може да изхвърля, можете да ползвате и течността от консервата и да си направите веган целувки . За рецептата посетете блога на Бети и се заемете с тази задачка.
Фалафели с млечен сос и сос от тахан и левурда
Пасираме един буркан с нахутени зърна,
към тях добавяме
половин връзка нарязан магданоз,
1 чаена лъжичка кимион,
1 чаена лъжичка кориандър,
една голяма глава лук, нарязан на ситно
сол на вкус,
смлян чер пипер
нарязани на ситно 4-5 листа левурда
1 ч.лъж. бакпулвер
1 яйце (може и без него)
2-3 суп. лъж. типово брашно (но може и друго, по ваш избор).
Правим гъста смес и с мокри ръце оформяме кюфтенцата.
Пържим в загрята растителна мазнина, отцеждаме върху кухненска хартия.
За тахановия сос:
Смесваме 3 суп.лъж. сусамов тахан с пасирана левурда (около връзка), добавяме сока на половин лимон, сол, зехтин, половин лъжичка кориандър.
За млечния сос:
Смесваме домашно кисело мляко (просто имах налично) с нарязана дребно левурда, сол и малко сумак.
Поднасяме със свежа зелена салата или пълним по една арабска питка с фалафелчета и сосчета....
И е наистина много вкусно, направо няма спиране.... А и не изисква застояване в кухнята, приготвят се бързо и можем да отделим време за разговори с близките...
Бравоооо!Прекрасноооо!Фелафелчето ли първо да взема или залъче в соса да топна ?!
ОтговорИзтриванеПоздравления за рецепта,поднасяне и снимка,Иг!
Иг!!! Прекрасни снимки! Толкова пролетни, толкова уютни и вкусни!:) Чудни фалафели, сос, всичко! ПоздравИ!
ОтговорИзтриванеМиленка, решението е твое!
ОтговорИзтриванеКатенце, това е част от предвеликденската постна серия...
Момичета, не мога да пиша отговори към коментарите, някой да може да помогне с решение?
Здрасти,
ОтговорИзтриванеЧудни фалафелчета! И аз нямам възможност да отгорарям на коментари в твоя блог, мога обаче в другите, така че е от твоя. Ще препоръчам да пипнеш настройките на блога за коментарите, пробвай с махане на някой настройки и после връщането им обратно. Може и да проработи :)