Странни се оказаха последните седмици.... Човек си прави някакви планове, а после се случва нещо, сякаш за да ти напомни, че "Човек предполага, а Господ разполага".
Градих планове за Великден, за освещаването на къщата. Тя все още не е готова във всеки детайл, но нали е речено, че при влизане в нова къща хората трябва да я осветят, за да бъдат дарувани със здраве и да не се наложи къщата "сама да си взема курбан". И понеже решихме да се нанесем , въпреки че все още има и помещения без врати, взехме решение да направим курбана и освещаването за Великден.
Агнето бе запазено, подготвено, а когато стартирахме с пълненето му, майка ми падна. Наложи се операция, поставяне на изкуствена става. Не желая да разказвам за ходенето по мъките и състоянието на болничната система, за финанси и здравни каси, защото мога книга да напиша. Срещнах се с безразличие и топлота, с човеци - медици и с медици-касички. Изчетох какво ли не в мрежата, нали ми бе дадена "опцията" да взема решение как да се процедира (като че разбирам нещо от медицина), прозвъних на сума ти познати доктори, получих обяснения и научих много неща.
Самата операция бе на Великден, а аз си казах, че трябва да мине и събитието по освещаването, все пак цяло агне бе напълнено и изпечено....
Преглъщах напиращите сълзи, усмихвах се, а вече не разбирах какво и защо го правя. Но издържах, нали уж съм силна....
Козунакът месих за първи път в самото навечерие на Великден, той тъкмо се опече и вече чувахме гълчавата около църквата наблизо. Все пак бе добре да ангажирам ръцете и мисълта си с нещо различно.
Прибегнах до старата фамилна рецепта, която вече сте видели в първото българско кулинарно блогосписание. До снимка не успях да стигна. Не успях да снимам каквото и да било, но здраве да е. Дано всичко вече се оправи и мама се възстанови бързо.
Градих планове за Великден, за освещаването на къщата. Тя все още не е готова във всеки детайл, но нали е речено, че при влизане в нова къща хората трябва да я осветят, за да бъдат дарувани със здраве и да не се наложи къщата "сама да си взема курбан". И понеже решихме да се нанесем , въпреки че все още има и помещения без врати, взехме решение да направим курбана и освещаването за Великден.
Агнето бе запазено, подготвено, а когато стартирахме с пълненето му, майка ми падна. Наложи се операция, поставяне на изкуствена става. Не желая да разказвам за ходенето по мъките и състоянието на болничната система, за финанси и здравни каси, защото мога книга да напиша. Срещнах се с безразличие и топлота, с човеци - медици и с медици-касички. Изчетох какво ли не в мрежата, нали ми бе дадена "опцията" да взема решение как да се процедира (като че разбирам нещо от медицина), прозвъних на сума ти познати доктори, получих обяснения и научих много неща.
Самата операция бе на Великден, а аз си казах, че трябва да мине и събитието по освещаването, все пак цяло агне бе напълнено и изпечено....
Преглъщах напиращите сълзи, усмихвах се, а вече не разбирах какво и защо го правя. Но издържах, нали уж съм силна....
Козунакът месих за първи път в самото навечерие на Великден, той тъкмо се опече и вече чувахме гълчавата около църквата наблизо. Все пак бе добре да ангажирам ръцете и мисълта си с нещо различно.
Прибегнах до старата фамилна рецепта, която вече сте видели в първото българско кулинарно блогосписание. До снимка не успях да стигна. Не успях да снимам каквото и да било, но здраве да е. Дано всичко вече се оправи и мама се възстанови бързо.
Преди време открих, че една от
фамилните рецепти е взета от книжката на Ана Кръстева - „Малка готварска енциклопедия”, издадена през
1940 г. А книжката вече е толкова оръфана, че я сканирах и резпечатах отново.
Сега мога да я завещая в добър вид на децата си, а и да я имат в електронен
вариант. А това е рецептата за козунака:
Козунак
Нужни продукти:
1 кг бяло бршно
15 жълтъка
2 белтъка
200 гр захар
½ прах ванилия(днес ние ползваме 1 суп.лъж. ванилов
екстракт)
150 гр сухо грозде без семе (стафиди)
200 гр чисто масло
Малко сол
200 гр мляко
1 суп.лъж. каймак (днес ползваме заквасена сметана)
Мая 6 кв.см. (тук бабината мярка е като локум)
Настъргана лимонова кора на 2
лимона
Мас за намазване на формите
Попарваме нужното количество
брашно във врящо мляко и го оставяме да изстине малко. Маята се разтваря в
малко топло мляко, добавяме и мъничко захар и брашно и оставяме на топличко да
шупне. Разбиваме жълтъците със захарта на пухкава смес. Белтъците разбиваме с
щипка сол на сняг. В попареното и още топло топло брашно се прави дупка в
средата и се слагат жълтъците, белтъците, маята, лимоновата кора и сметаната.
Месим и добавяме по малко от разтопеното масло, докато поеме. Когато тестото
започне да прави шупли, го слагаме в намазнена купа и покриваме с кърпа. Оставя
се да втасва на топло място. Когато втаса двойно, отново премесваме, добавяме
стафидите (накиснати предварително с ром, а после отцедени и оваляни в брашно).
Разземваме и оформяме фитили, редим във форми, намазани обилно с мас. Мажем с
белтък или жълтък, ръсим филирани бадеми, захар и печем около 35-40 минути в
предварително нагрята до 180 градуса фурна.
И малко писани яйчица, ами те се подаряват до 40 дни след Великден, тъй че все още са си актуални.
И след като ми бе напомнено отгоре, че здравето е най-важното нещо, да пожелая на всички здраве, радост и благодат!
И нали по-добре късно да направим нещо, отколкото никога, та да отдам заслуженото и на празника!
Игличе, да сме живи и здрави!
ОтговорИзтриванеСъжалявам за случилото се, но смятам, че нещата са
минали добре.
Рецептата за козунака е много богата и съм сигурна, че е
много вкусен!
Прегръдки!
Съжалявам, че нещата са се стекли по подобен начин. Мислете с позитивни мисли за бъдещето, за живота в новата къща и бъдете здрави и да се случват повече весели неща!За съжаление минаваме през подобни моменти в живота, няма как. Поздравления, че сет издържали и не сте се отказали! Явно сте силен дух! Поздрави, Венета
ОтговорИзтриванеОх ... какво да кажа Игличе?
ОтговорИзтриванеПо някога живота ни изправя пред големи изпитания, за да провери колко сме силни и да ни даде урок може би някакъв ... знам ли ... Господ ли е или нещо друго? ... но определено ни прави по-силни!
Съжалявам за преживяната болка! Дано мама се възстанови бързо!
Убедена съм че козунакът ти е бил вкусен, но яйцата ти са толкова красиви ... като покрити с дантела са!
Поздрави с пожелание за здраве в новият ви дом!
Прекрасни яйчица, чудесни нови рецепти, много красиви снимки ...
ОтговорИзтриванеСъс закъснение, но от сърце, Игличе -
бързо възстановяване на майка ти, здраве, благоденствие и много щастие в новия ти дом!