Великден 2016

Странни се оказаха последните седмици....  Човек си прави някакви планове, а после се случва нещо, сякаш за да ти напомни, че "Човек предполага, а Господ разполага".


Градих планове за Великден, за освещаването на къщата. Тя все още не е готова във всеки детайл, но нали е речено, че при влизане в нова къща хората трябва да я осветят, за да бъдат дарувани със здраве и да не се наложи къщата "сама да си взема курбан". И понеже решихме да се нанесем , въпреки че все още има и помещения без врати, взехме решение да направим курбана и освещаването за Великден.
Агнето бе запазено, подготвено, а когато стартирахме с пълненето му, майка ми  падна. Наложи се операция, поставяне на изкуствена става. Не желая да разказвам за ходенето по мъките и състоянието на болничната система, за финанси и здравни каси, защото мога книга да напиша. Срещнах се с безразличие и топлота, с човеци - медици и с медици-касички. Изчетох какво ли не в мрежата, нали ми бе дадена "опцията" да взема решение как да се процедира (като че разбирам нещо от медицина), прозвъних на сума ти познати доктори, получих обяснения и научих много неща.
Самата операция бе на Великден, а аз си казах, че трябва да мине и събитието по освещаването, все пак цяло агне бе напълнено и изпечено....
Преглъщах напиращите сълзи, усмихвах се, а вече не разбирах какво и защо го правя. Но издържах, нали уж съм силна....
Козунакът месих за първи път в самото навечерие на Великден, той тъкмо се опече и вече чувахме гълчавата около църквата наблизо. Все пак бе добре да ангажирам ръцете и мисълта си с нещо различно.
Прибегнах до старата фамилна рецепта, която вече сте видели в първото българско кулинарно блогосписание. До снимка не успях да стигна. Не успях да снимам каквото и да било, но здраве да е. Дано всичко вече се оправи и мама се възстанови бързо.
Преди време открих, че една от фамилните рецепти е взета от книжката на Ана Кръстева -  „Малка готварска енциклопедия”, издадена през 1940 г. А книжката вече е толкова оръфана, че я сканирах и резпечатах отново. Сега мога да я завещая в добър вид на децата си, а и да я имат в електронен вариант.  А това е рецептата за козунака:
Козунак
Нужни продукти:
1 кг бяло бршно
15 жълтъка
2 белтъка
200 гр захар
½ прах ванилия(днес ние ползваме 1 суп.лъж. ванилов екстракт)
150 гр сухо грозде без семе (стафиди)
200 гр чисто масло
Малко сол
200 гр мляко
1 суп.лъж. каймак (днес ползваме заквасена сметана)
Мая 6 кв.см. (тук бабината мярка е като локум)
Настъргана лимонова кора на 2 лимона
Мас за намазване на формите


Попарваме нужното количество брашно във врящо мляко и го оставяме да изстине малко. Маята се разтваря в малко топло мляко, добавяме и мъничко захар и брашно и оставяме на топличко да шупне. Разбиваме жълтъците със захарта на пухкава смес. Белтъците разбиваме с щипка сол на сняг. В попареното и още топло топло брашно се прави дупка в средата и се слагат жълтъците, белтъците, маята, лимоновата кора и сметаната. Месим и добавяме по малко от разтопеното масло, докато поеме. Когато тестото започне да прави шупли, го слагаме в намазнена купа и покриваме с кърпа. Оставя се да втасва на топло място. Когато втаса двойно, отново премесваме, добавяме стафидите (накиснати предварително с ром, а после отцедени и оваляни в брашно). Разземваме и оформяме фитили, редим във форми, намазани обилно с мас. Мажем с белтък или жълтък, ръсим филирани бадеми, захар и печем около 35-40 минути в предварително нагрята до 180 градуса фурна.





И малко писани яйчица, ами те се подаряват до 40 дни след Великден, тъй че все още са си актуални.




И след като ми бе напомнено отгоре, че здравето е най-важното нещо, да пожелая на всички здраве, радост и благодат!
И нали по-добре късно да направим нещо, отколкото никога, та да отдам заслуженото и на празника!

4 коментара:

  1. Игличе, да сме живи и здрави!
    Съжалявам за случилото се, но смятам, че нещата са
    минали добре.
    Рецептата за козунака е много богата и съм сигурна, че е
    много вкусен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Съжалявам, че нещата са се стекли по подобен начин. Мислете с позитивни мисли за бъдещето, за живота в новата къща и бъдете здрави и да се случват повече весели неща!За съжаление минаваме през подобни моменти в живота, няма как. Поздравления, че сет издържали и не сте се отказали! Явно сте силен дух! Поздрави, Венета

    ОтговорИзтриване
  3. Ох ... какво да кажа Игличе?
    По някога живота ни изправя пред големи изпитания, за да провери колко сме силни и да ни даде урок може би някакъв ... знам ли ... Господ ли е или нещо друго? ... но определено ни прави по-силни!
    Съжалявам за преживяната болка! Дано мама се възстанови бързо!
    Убедена съм че козунакът ти е бил вкусен, но яйцата ти са толкова красиви ... като покрити с дантела са!
    Поздрави с пожелание за здраве в новият ви дом!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни яйчица, чудесни нови рецепти, много красиви снимки ...
    Със закъснение, но от сърце, Игличе -
    бързо възстановяване на майка ти, здраве, благоденствие и много щастие в новия ти дом!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.