Печен африкански сом в одеяло от левурда с гарнитура от картофи и гъби челядинки

       Преди около месец, а може и малко повече време, в Метро зърнах филета от африкански сом. Заедно с рибата, която бяхме набелязали, купихме три филета, ей така, за проба.       Продавачите разказаха, че е най-добра за скара или паниране, но реших да я пробвам печена, завита в одеяло от левурда. И този африкански сом се превърна в една от любимите риби у дома. Оттогава вече три пъти я приготвям по същия начин, все не сколасвам да я снимам, но днес, въпреки, че вече беше почти тъмно и нямаше начин да се включва осветление, реших най-сетне да я снимам и публикувам. 




Приготвянето му е изключително лесно, не отнема време, а и печената риба е особено полезна.
За приготвянето на сома са нужни:
 връзка - две левурда, 
сол, чер пипер, 
около лъжица зехтин
малко лимонова трева и 
лимонова мащерка. 
Лимоновата ми трева още не е поникнала, та затова ползвам от смляната от магазин Лидъл, закупена по време на азиатската им седмица, която ползваме толкова често за риби и меса, а понякога и за сладкиши. Идеална е, когато не разполагаме с пресен и екологичен лимон. 
Приготовление:
Измиваме филетата и ги подсушаваме. Застиламе тава за печене с хартия. Подреждаме върху нея стръковете левурда. Нареждаме филетата, поръсваме ги със сол, чер пипер и лимонова трева, нареждаме нарязаната с ножица мащерка и покриваме с одеялце от левурда, което напръскваме със зехтина. Печем около 30 минути на 250 градуса.

Гарнитура от картофи и гъби челядинки
Отново покриваме тава с хартия за печене. Нарязваме пресните картофи на големи парчета, а ако ползвате малки, просто ги измивате и сипвате в тавата. Добавяме добре измитите под струя вода челядинки. Мият се лесно, просто да се прочистят стръкчетата тревичка. Ползвахме килограм пресни картофи и 200 гр челядинки. Посоляваме, поръсваме с прясно смлян чер пипер, малко мащерка и зехтин и печем 20 минути. След изваждането им от фурната добавяме ситно нарязан копър и накълцана левурда.

Сервираме и да ни е сладко. Ще се радвам, ако пробвате и ви допадне.
По това време на годината май ползвам левурдата в почти всяко ястие, на което добавяме чесън, така го замествам. Имам си цяла полянка от нея и ми допада, а и не дразни стомаха като чесъна.
И тъй като тези дни дъждът често ни удостоява с присъствието си, понякога ни дразни, но небето е толкова красиво след дъжда, тревата е толкова красиво зелена, а цветята са окъпани и след неговата целувка са невероятно сияйни, да покажа малко снимки след поредната порция дъжд:
Това е първото цъфнало тъмно холандско лале- доста след прецъфтяването на останалите
 Цвете, чието име не помня, луковично, но загубих пакета и естествено не помня името

 Цъфналата арония




16 коментара:

  1. Игличе, как пък хубаво и по нашенски си го преобразила този африкански сом. Ама чудесно изглежда, сигурна съм, че е много вкусно! :)
    Определено оодкрепям твоя вариант пред пърженето...
    Поздрави сърдечни и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами няма как да не ползвам левурдата, първо ми е в изобилие, а и много ми допада. Успешни учебни дни, Гери!

      Изтриване
  2. Често приготвяме тази риба у дома, настина е много вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми хареса...,
    идея, рецепта, снимки - удоволствие за всички сетива, Игличе!
    Сърдечни поздрави и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, ще се радвам, ако тази риба допадне и на вас!

      Изтриване
  4. А откъде намирате тези гъби челядинки? Изглеждат много нежни, имат ли аромат или и с печурки може да стане? Като се приберем от пътуването, непременно ще потърся в Метро този африкански сом, много ме заинтригувахте с рецептата. Хубав остатък от почивните дни и нестихващо вдъхновение! Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, гъбите ги купих от пазара в "Младост" - идва един гъбар и ги продава- 100 гр- 1 лв., аз ползвах 200 грама за гарнитурата

      Изтриване
  5. И аз се заинтригувах от рецептата. Ака намеря левурда ще пробвам. Снимките на цветята са страхотни!
    А как си захванала левурдата? И аз много бих искала да си отглеждам, но не знам как да започна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия, ще се радвам, ако ви допадне този сом, филето му е наистина много вкусно. А с няколко коренчета левурда за 2-3 години става огромен килим - разпространява се и чрез разпиляването на семената на цветовете, освен от самите луковички. Ако изпратиш адрес на лично съобщение, мога да ги изпратя коренчета и следващата пролет ще имаш доста левурди.

      Изтриване
    2. Наталия, левурда има по всички пазари в изобилие. А като засадиш няколко коренчета, след година- две ще имаш такава полянка. Прати адрес на мейла и ще ти изпратя една саксийка, а ако я прехвърлиш в градина, луковичките се разпространяват, цветовете се разпръскват и също дават нови насаждения.

      Изтриване
  6. Цветята, след дъжд са много красиви, окъпани с капчици... Рецептата е страхотна, с това одеалце е разкошно! Страхотна публикация, много красота и вкусно ястие, а полянката с Левурда - мечта! Прегръдки и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, цветята след дъжд са особено красиви, а цветовете им са много наситени. Завих рибените филенца да не им е хладно и да ги предпазят от горещата печка....

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно ястие!!! Така пипнато и несъмнено много крехко и ароматно! :) Да ви е сладко, Иг! И честит празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Тики! Чуден празник беше днешният, а от утре вече трябва да се ходи на работа....край на купона...всичко хубаво си има край, ама и много почивка не бива....

      Изтриване
  9. Такава изкусителка си с тази рецепта, че карах до Метро за рибата, после до пазара за левурда и тъкмо приключихме с вечерята - облизахме си пръстите, със сигурност съвсем скоро ще тичам пак за продуктите, невероятно вкусно се получи. Благодаря ти много за споделената рецепта, Катя

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.