Като започнах със зелениите, поне да продължа с най-обичаната лазаня у дома, тази, която никога не е в достатъчно количество. Май през последната година това е лазанята с главна буква. Дори месоядната мъжка половина на фамилията я предпочита. Така се случва, че обикновено я приготвям за вечеря, след работа, та поради тази причина до снимки не стигаме. А и част от приятелите винаги подушват кога се приготвя и съдържанието на тавичката бързо се изпразва.
Е, сега и дойде времето да бъде показана. Преди празниците я приготвяхме, успяхме да снимаме, а след трапезите с месо по празниците е особено подходяща. Приготвя се лесно, а вкусът винаги е гарантиран. Добре де, има и една трудност - измиването на килограм и половина спанак. Този път я приготвяхме заедно с дъщерята, тя изми цялото количество, а като наградка и връчих и около три връзки левурда за миене. След това се включих и аз с нарязването им. А после двете заедно приготвихме едно от любимите ни ястия.
Продукти:
Кори за лазаня - обикновено ползвам на Barilla
килограм и половина спанак
три връзки левурда
около 200 гр сирене
зехтин - около 2-3 лъжици
сол на вкус
чер пипер
За соса бешамел:
3 лъжици брашно
3 лъжици зехтин
Прясно мляко - около 600 мл
настъргано индийско орехче
Е, сега и дойде времето да бъде показана. Преди празниците я приготвяхме, успяхме да снимаме, а след трапезите с месо по празниците е особено подходяща. Приготвя се лесно, а вкусът винаги е гарантиран. Добре де, има и една трудност - измиването на килограм и половина спанак. Този път я приготвяхме заедно с дъщерята, тя изми цялото количество, а като наградка и връчих и около три връзки левурда за миене. След това се включих и аз с нарязването им. А после двете заедно приготвихме едно от любимите ни ястия.
Продукти:
Кори за лазаня - обикновено ползвам на Barilla
килограм и половина спанак
три връзки левурда
около 200 гр сирене
зехтин - около 2-3 лъжици
сол на вкус
чер пипер
За соса бешамел:
3 лъжици брашно
3 лъжици зехтин
Прясно мляко - около 600 мл
настъргано индийско орехче
Приготовление:
Задушаваме в зехтина ситно нарязаните спанак и левурда, до омекване, добавяме намачканото сирене, малко сол и чер пипер.
Приготвяме соса бешамел. Тук можете да ползвате своята рецепта, но ето я нашата. Запържваме леко брашното в мазнината и сипваме прясното мляко, бъркаме енергично до леко сгъстяване. Добавяме настъргано индийско орехче и малко сол.
Намазняваме тавичка, сипваме 2-3 черпачета сос бешамел, нареждаме слой кори за лазаня, върху тях редим пласт спаначена смес (в нея има и сокче от спанака и левурдата), отново бешамел, кори и до финала. Най-отгоре върху корите сипваме бешамел, наръсваме настърган пармезан и печем 30 минути на 220 градуса. Този път нямахме пармезан и ползвахме кашкавал, но това не промени вкуса на лазанята.. Оставяме я още 10-ина минутки в изключената фурна, нарязваме и ....бързо на масата. За компания може да сервираме по чаша изстудено бяло вино или розе, според вкуса.
А за декорация на всяко парче поставяме по едно цветче от цъфналата левурда и похапваме сладко.
Игличе, и у нас е любима рецепта!
ОтговорИзтриванеЕ, рядко имам левурда, но....
Прегръдка и хубав четвъртък!
Дани, става страхотна и без нея, но тя придава допълнителен аромат, ако нямам левурда слагам чесън и пак става.
ИзтриванеИзглежда чудесно и вкусно, но не съм правила само със зелении:) Даже си мисля, че и малко сиренце вътре ще дойде супер:)
ОтговорИзтриванеДа, Траянче, то има сиренце вътре - вместо нашето саламурено може и някакво друго да се сложи за разкош.
ИзтриванеИгличе, чудесна лазаня! Правя със спанак, но никога не съм слагала левруда, а толкова ни харесва ...
ОтговорИзтриванеСледващият път ще се възползвам от твоята идея, само дето цъфнала за декорация не знам откъде да намеря :)
Хубав ден! Поздрави!
Бени, цветето от цъфналата е само закачка, въпреки, че с кеф може да си го похапне човек. А като берат левурдата него го хвърлят, въпреки че аз си го дробя и него понякога.
ИзтриванеВинаги съм готова за нея, точно за зелената :) А твоята изглежда адски апетитно, толкова сочна и зелена!
ОтговорИзтриванеОбрах всичката левурда на село, правих лазаня, ама точно като твоята, Иглика. Е, при мен пак е по-калорична, че е с масло беамелът, но зелените само врътвам за минутка на тигана в лъжица зехтин. Ако намериш Пекорино, пробвай с него най-отгоре ;)
Приятна вечер и слънчево утре! Прегръдка от мен!
Ирма, то и аз врътвам за малко, ама количеството спанак си е голямо, но така го харесваме, та малко по-дълго врътване беше. Е, нарочно избегнахме маслото този път. А с Пекорино пробвах преди време, много обичам един сицилиански продукт, ама не са ми носили от него точно скоро. Прегръдки и хубав петък!
ИзтриванеИглика, толкова вкусно изглежда тази лазаня, че направо ми се прияде. Представям си колко е свежа на вкус. Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеНаистина е вкусна, Ани, явно и двете сме на италианска вълна...
ИзтриванеТова е предложение точно по мой вкус, Игличе-
ОтговорИзтриванеизглежда и звучи неустоимо апетитно, свежо и вкусно...
Благодаря за чудесната идея, сърдечни поздрави и хубави майски дни!
Дианка, ще се радвам да пробваш!
ИзтриванеПродължавай, продължавай:) тази зелена вълна определено много ме влече:))) фантазия е днешното ти предложение, мила! Прекрасна събота!
ОтговорИзтриванеЗанм за кого ще я приготвя, благодаря за рецептата и вдъхновението, Иг! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеЕв, ще ви хареса, сигурна съм!
ИзтриванеС твоя "Код зелено" не мога да се меря!
ОтговорИзтриванеТова е за теб, Кате, ама пак се размести всичко!
ИзтриванеИгличе, тази лазаня много ми допадна! Съвсем е по мой вкус! Сочна, ароматна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и прекрасен май!
Игличе,бих ти отмъкнала цялата тава,толкова да я харесвам тази лазаня,а и твоята както личи от снимките е безумно апетитна!Поздравления за теб и девойчето!Прегръдка и хубави пролетни дни!
ОтговорИзтриванеМного красиво снимана и фантастично поднесена лазаня, Игличе!!! Представям си само колко е вкусна :) и добре че преди малко съм обядвала - та още не съм изтичала за кори за лазаня :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат следобед от мен!!!
След предната ти зелена лазаня и успеха, който тя пожъна у дома, знам какво ще сготвя съвсем скоро.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игликич!
Иг,много примамлива и свежа лазаня...У дома много обичаме различните вариации на това ястие,но с левурда до сега не съм приготвяла и ще се поправя!
ОтговорИзтриванеСнимките са чудесни!
Иг, лазанява изглежда мнооого вкусна!!!
ОтговорИзтриванеЕто ме, идвам и тук да ти честитя коледните празници. И да ти пожелая здраве, обич и много топлинка! Прегръдки от мен. :)
ОтговорИзтриванеП.П. А ти къде се изгуби, Игличе? Да не се отдаде на научна дейност. :)