сряда, 7 май 2014 г.

Лазаня със спанак и левурда

Като започнах със зелениите, поне да продължа с най-обичаната лазаня у дома, тази, която никога не е в достатъчно количество. Май през последната година това е лазанята с главна буква. Дори месоядната мъжка половина на фамилията я предпочита. Така се случва, че обикновено я приготвям за вечеря, след работа, та поради тази причина до снимки не стигаме. А и част от приятелите винаги подушват кога се приготвя и съдържанието на тавичката бързо се изпразва. 
Е, сега и дойде времето да бъде показана. Преди празниците я приготвяхме, успяхме да снимаме, а след трапезите с месо по празниците е особено подходяща. Приготвя се лесно, а вкусът винаги е гарантиран. Добре де, има и една трудност - измиването на килограм и половина спанак. Този път я приготвяхме заедно с дъщерята, тя изми цялото количество, а като наградка и връчих и около три връзки левурда за миене. След това се включих и аз с нарязването им. А после двете заедно приготвихме едно от любимите ни ястия.




Продукти:
Кори за лазаня - обикновено ползвам на Barilla
килограм и половина спанак
три връзки левурда
около 200 гр сирене
зехтин - около 2-3 лъжици 
сол на вкус
чер пипер
За соса бешамел:
3 лъжици брашно
3 лъжици зехтин
Прясно мляко - около 600 мл
настъргано индийско орехче


Приготовление:
Задушаваме в зехтина ситно нарязаните спанак и левурда, до омекване, добавяме намачканото сирене, малко сол и чер пипер.
Приготвяме соса бешамел. Тук можете да ползвате своята рецепта, но ето я  нашата. Запържваме леко брашното в мазнината и сипваме прясното мляко, бъркаме енергично до леко сгъстяване. Добавяме настъргано индийско орехче и малко сол.
Намазняваме тавичка, сипваме 2-3 черпачета сос бешамел, нареждаме слой кори за лазаня, върху тях редим пласт спаначена смес (в нея има и сокче от спанака и левурдата), отново бешамел, кори и до финала. Най-отгоре върху корите сипваме бешамел, наръсваме настърган пармезан и печем 30 минути на 220 градуса. Този път нямахме пармезан и ползвахме кашкавал, но това не промени вкуса на лазанята.. Оставяме я още 10-ина минутки в изключената фурна, нарязваме и ....бързо на масата. За компания може да сервираме по чаша изстудено бяло вино или розе, според вкуса.
А за декорация на всяко парче поставяме по едно цветче от цъфналата левурда и похапваме сладко.



25 коментара :

  1. Игличе, и у нас е любима рецепта!
    Е, рядко имам левурда, но....
    Прегръдка и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, става страхотна и без нея, но тя придава допълнителен аромат, ако нямам левурда слагам чесън и пак става.

      Изтриване
  2. Изглежда чудесно и вкусно, но не съм правила само със зелении:) Даже си мисля, че и малко сиренце вътре ще дойде супер:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Траянче, то има сиренце вътре - вместо нашето саламурено може и някакво друго да се сложи за разкош.

      Изтриване
  3. Игличе, чудесна лазаня! Правя със спанак, но никога не съм слагала левруда, а толкова ни харесва ...
    Следващият път ще се възползвам от твоята идея, само дето цъфнала за декорация не знам откъде да намеря :)
    Хубав ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, цветето от цъфналата е само закачка, въпреки, че с кеф може да си го похапне човек. А като берат левурдата него го хвърлят, въпреки че аз си го дробя и него понякога.

      Изтриване
  4. Винаги съм готова за нея, точно за зелената :) А твоята изглежда адски апетитно, толкова сочна и зелена!
    Обрах всичката левурда на село, правих лазаня, ама точно като твоята, Иглика. Е, при мен пак е по-калорична, че е с масло беамелът, но зелените само врътвам за минутка на тигана в лъжица зехтин. Ако намериш Пекорино, пробвай с него най-отгоре ;)
    Приятна вечер и слънчево утре! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, то и аз врътвам за малко, ама количеството спанак си е голямо, но така го харесваме, та малко по-дълго врътване беше. Е, нарочно избегнахме маслото този път. А с Пекорино пробвах преди време, много обичам един сицилиански продукт, ама не са ми носили от него точно скоро. Прегръдки и хубав петък!

      Изтриване
  5. Иглика, толкова вкусно изглежда тази лазаня, че направо ми се прияде. Представям си колко е свежа на вкус. Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е вкусна, Ани, явно и двете сме на италианска вълна...

      Изтриване
  6. Това е предложение точно по мой вкус, Игличе-
    изглежда и звучи неустоимо апетитно, свежо и вкусно...
    Благодаря за чудесната идея, сърдечни поздрави и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, ще се радвам да пробваш!

      Изтриване
  7. Продължавай, продължавай:) тази зелена вълна определено много ме влече:))) фантазия е днешното ти предложение, мила! Прекрасна събота!

    ОтговорИзтриване
  8. Занм за кого ще я приготвя, благодаря за рецептата и вдъхновението, Иг! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  9. С твоя "Код зелено" не мога да се меря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е за теб, Кате, ама пак се размести всичко!

      Изтриване
  10. Игличе, тази лазаня много ми допадна! Съвсем е по мой вкус! Сочна, ароматна!
    Прегръдки и прекрасен май!

    ОтговорИзтриване
  11. Игличе,бих ти отмъкнала цялата тава,толкова да я харесвам тази лазаня,а и твоята както личи от снимките е безумно апетитна!Поздравления за теб и девойчето!Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Много красиво снимана и фантастично поднесена лазаня, Игличе!!! Представям си само колко е вкусна :) и добре че преди малко съм обядвала - та още не съм изтичала за кори за лазаня :)
    Усмихнат следобед от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  13. След предната ти зелена лазаня и успеха, който тя пожъна у дома, знам какво ще сготвя съвсем скоро.
    Благодаря, Игликич!

    ОтговорИзтриване
  14. Иг,много примамлива и свежа лазаня...У дома много обичаме различните вариации на това ястие,но с левурда до сега не съм приготвяла и ще се поправя!
    Снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  15. Иг, лазанява изглежда мнооого вкусна!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Ето ме, идвам и тук да ти честитя коледните празници. И да ти пожелая здраве, обич и много топлинка! Прегръдки от мен. :)
    П.П. А ти къде се изгуби, Игличе? Да не се отдаде на научна дейност. :)

    ОтговорИзтриване
  17. Your blog is impressive, thanks to the quality of your recipes & other content. We would be glad if you would participate on Contestchef so that your quality recipes can contest with other such bloggers/ recipe creators and win accolades from various players in the global food industry.

    Contestchef is a global forum for food/ recipe bloggers to showcase their skills to the world. This is a one of a kind concept and backed by food conglomerates around the world. Several recipe creators/bloggers are already contesting on Contestchef.
    Click to join Contestchef
    Sincerely,
    Nandy
    Contestchef

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.