Велики четвъртък е....време да боядисаме яйцата

       Някога преди много години най-възрастната жена в дома ставала рано, преди изгрев слънце, вземала от полога първото снесено яйце и с вълнение влизала обратно в дома. Започвала Свещеното приготвяне за празника Великден - шаренето на яйцата. За да станели яйцата хубаво червени, трябвало да се прави тайно - без публика. Затуй се прави и сутрин рано, додето децата са в земята на сънищата, а останалите вече са излезли на работа.
      Работата с боите е била вид тайнство, защото се приема, че тя е "кръв" - кръвта на разпнатия Исус Христос, кръвта като основната житейска субстанция.


     
 И така от незапомнени времена до днес, яйцата се боядисват на Велики четвъртък или в събота, прието е за грешно да се боядисват яйца на Разпети петък, когато е бил разпнат Христос.
       Днес с кокошки не разполагам, та няма как да ида да взема първото снесено яйце, така е и в повечето български домове. (Скоро много се забавлявах с  жена в Бистрица, която водеше внучето си до една къща в селото, за да покаже кокошка и петел, че само при тях имало и детето ги виждало само на картинка). И след като показах на много хора как се пишат яйца, за да не стана част от правилото "децата на обущаря ходят боси", станах рано, сварих три яйца и ги боядисах в червено. Първото запазвам, червеното от ланшния Великден приготвям за реката - ама явно в събота ще го хвърля. Е, едно време хората счупвали ланшното яйце и ако е като току-що сварено, вярвали, че ги чака здрава и успешна година, ако ли не, поличбата била лоша. Толкова пъти съм чела за тези вярвания, че изпитвам страх от изненадата и затова го мятам в реката или заравям в градината.... Ще кажете "бабини деветини", ама явно се хващам здраво...
С останалите яйца ще продължим в събота, оправданието ми е доста прозаично- така ще са прясно сварени.....Все пак е важно да си намериш извинение....


      Е, налице са изписани яйца за подаръци, но те са празни, някак не ми си иска да полагам усилия и после да се строши яйцето и похапне, кощунство си е. Нали писаното яйце е за гледане и възхищение все пак....Не че всичките изписани яйца стават за възхита, ама все пак си е вложен труд и време за направата им.
     Сигурно няма човек, който да не знае, че за изписването е нужен чист пчелен восък и писалка. Рисуваме според фантазията, знанията за различни мотиви, според моментни хрумки. След като нарисуваме яйцето го потапяме за кратко в оцет - колкото да се почистят петната от ръцете и да се стипцоса, за да хване по-добре цветът. Тя баба ми ползваше сока от киселото зеле за тази цел, ама ние вече го изхвърлихме и си ползвам оцета - винен, с висок процент. След обливането на изписаното яйце с оцет го поставяме в избрания цвят боя. Поливаме го добре от всички страни и после оставяме да изсъхне. След изсъхването пристъпваме към свалянето на восъка. Можете да го правите на пламъка на свещта, но от години ползвам един мързелив начин- хващам яйцето в една салфетка с едната ръка, а с другата насочвам струя горещ въздух от сешоара и восъкът потича, забърсвам го и ----готово, следващото е на опашката...
Тази година имах празни бели черупки и кафеникави. При потапянето в оцета една от тъмните черупки стана мигновено на мехурчета, хукнах към чешмата, за да я измия със струя студена вода. За мой ужас буквално цял слой от черупката на яйцето се отстрани. Е, нали трябва да превръщаме дефектите в ефект....спомних си за техниката за направата на яйца в други страни и реших да я приложа. След като измих добре яйцето с четка за зъби, подсуших го и запълних част от орнамента с още восък. Отново потопих яйцето в оцета, пак го измих, подсуших, следваше още рисуване и топене във восък и миене. На финала свалих восъка и се получиха симпатични яйца в естествени багри.... Преди време пробвах тази техника с препарат, но не се получи добре, а сега стана почти неусетно и забавно.
Снимките са лоши, но в малките часове нямаше как да мъкна лампи, все пак става ясна технологията.



Ако оцетът е по-слаб, задръжте по-дълго време яйцето в него. Ако нанасяте допълнително восък и попълвате част от рисунките с него и отново потапяте ще се получат допълнителни цветове и ще стане по-красиво. Не се притеснявайте от търкането с четката за зъби, восъкът е здраво прилепнал за черупката на яйцето.


Горното яйце в дясно е потопено за по-кратко време в оцет и му личи, остана доста естествен цвят от черупката. Но може  точно този тип да ви допада на вас. Всъщност това се оказа доста удачен вариант за изписване на яйца с тъмна черупка. А до тях се мъдри червеното яйце, което ще бъде наш закрилник през следващата година.



23 коментара:

  1. Игличе, светли празници, споделени с близките хора и изпълнени с щастие и здраве! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Иглика, това само оцет ли е, или има и някаква боя? Много ми се иска да пробвам, защото харесвам подобни цветове. Благодаря, Ивка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивка, да, само оцет, винен, затова е тъмен. Светли празници и успех!

      Изтриване
  3. Игличе, много интересно ми беше! Направила си и тази година чудесни яйца!
    Желая ти светъл и уютен празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно си ги изрисувала! Талант си е това:) Аз не мога да рисувам, ще го оставя това на децата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, сигурна съм, че домът ви ще е пълен с пъстри яйца, а аз ви пожелавам светли празници!

      Изтриване
  5. Игличе, чудесни яйца правиш!
    Мога само да им се наслаждавам!
    Светли, шарени, цветни и уханни Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изписани яйца, Иг! Знаеш ли, досега никога не съм ги топила в оцет след рисуването, а все в боя. Весели празници, мила!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Връщам се от снимки и намирам страхотните ти писани яйца, Иг! Невероятни са! Благодаря за вдъхновението, моите ще шаря утре. Светли празници! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Винаги съм се възхищавала на рисувани с восък яйца, но пък никога не съм се пробвала със специалната писалка. Прекрасни си ги измайсторила, Иглика! Поздравления за умението, търпението и таланта!
    Красиви, весели и щастливи празници ти желая! :*

    ОтговорИзтриване
  9. Много красиво си изписала яйцата, Игличе! Много ще зарадваш близки и приятели :)
    То бива да ги рисуваш с писалка, ама се иска и сръчност, нали :)
    Весели и светли празнични дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Впечатляващи са -
    ефектни, красиво изписани и чудесно декорирани -
    много комплименти за теб, Игличе!
    Светли, благословени и усмихнати Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник, Игличе - много здраве и щастие ти желая!!! Приказно изписани са ти Великденските яйчица - красота!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Игликич, честито Възкресение! Да сте ми много здрави, да ме вдъхновявате и винаги да намирате причина да се усмихвате! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  13. Честито Възкресение, Иг! Много красиви яйца си направила! Това с оцета не го знаех, иначе и аз понякога ги рисувам така, с восък. Тази година боядисах 6 червени яйца само, колкото да раздам наоколо и да премерим сили с половинката :)
    Усмихната седмица ти желая и красива година!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит Великден още веднъж,Игличе!
    Ама много красиви си ги изрисувала яйцата наистина,очите ми останаха в тях!
    Благодаря ти за разказа,много,много ми бе интересно !
    С пожелание за прекрасни майски празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Игличе, невероятно красиви яйца! Как си имала търпение да изпразниш някои, да ги изрисуваш така старателно...! Аз преди време си бях взела от Велинград такава писалка за рисуване на яйца и този Великден се пробвах. Е, няма такова туткане. На спиртната лампа (или там, както се казва) й свърши спирта аз докато изрисувам едно яйце. Интересно ми беше да прочета и за традицията около боядисването на яйцата, макар че се радвам, че не са се запазили напълно :)
    Хубав уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  16. Иглика, прекрасно декорирани яйца. Аз тази година пропуснах, че не остана време и затова се радвам на твоите. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  17. Христос Воскресе!
    Дани,
    Кате,
    Ев,
    Ирма,
    Пепи,
    Дианка,
    Мина,
    Мартич,
    Тики,
    Роси,
    Зори,
    Ани,
    Благодаря, че наминахте и споделихте част от Великдена с мен! Доставя ми удоволствие да понарисувам известно количество яйца с писалка и восък, но понякога започвам да търся някаква нова декорация, този път оцетът беше новост за мен, а и начин да се ползват тъмните яйца. Ама да не си мислите, че съм безумно търпелив човек, рисувам, докато ми е приятно, после насила правя още малко, че все бройката не излиза. Зори, ползвай свещ, голяма, домакинска, чак пък спиртна лампа не е нужна.

    ОтговорИзтриване
  18. Е, не е минало и без червени писани яйца у вас. Тъкмо реших, че всички са били само от естествени цветове, сега се успокоих. А това сладко козуначе как е добило тази формичка, би ли споделила? Вени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, няма как да минем без червени яйца. А козуначето е печено в една ламаринена кофичка, преди служеше за подложка на саксийка, но сега и намерих ново приложение и ми допадна.

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.