Торта за рождения ден на едно голямо момче - нашия син!

  Месец март е доста наситен с празнични събития у дома. Като започнем с Първомартенското закичване с мартенички, на следващия ден празнуваме годишнините на нашата сватба, а на 5-ти празнуваме рождения ден на нашия син. Сякаш беше вчера, когато се появи първородната ни рожба...Но да оставя лирическите отклонения, от рецептата за тортата ни дели само едно пожелание - Георги, бъди здрав, обичан и обичащ, следващ мечтите си с късмет и нека всеки твой ден е озарен от светлина и благослов!



Торта с крем от маскарпоне
     
       За тази торта  ползвах рецептата за един от любимите си блатове - от добре познатата смокинова торта., чиято рецепта съм преписала от някакво женско списание на мама, най-вероятно "Жената днес".


Продукти за блатовете:
4 яйца
2 супени лъжици гореща вода
125 грама захар
1 ванилия
75 грама брашно
25 грама нишесте
1/2 ч.лъж. бакпулвер
75 грама настърган шоколад
Крем:
500 грама маскарпоне

200 мл течна животинска сметана
5-6 суп.лъж. дулсе де лече (по ваш вкус- може и повече, ако обичате по-сладко)
Приготовление:
Жълтъците се разбиват със 100 грама захар, прибавя се горещата вода. С останалата захар се разбиват белтъците. Двете смеси леко се размесват и се добавят пресятото брашно, бакпулвера и нишестето, а на финала шоколада. Сместта се пече в намазана с масло и застлана с хартия за печене форма, като аз ползвах форма с откопчаващ ринг и размер 22 см. Пече се 30 минути в предварително нагрята до 150 градуса фурна. След като изстине, нарязваме блата  на три части.

Разбиваме течната сметана, добавяме маскарпонето и дулсе де лече, разбиваме до хомогенизиране и започваме сглобяването на тортата.  Встрани се наръсват счукани ядки и настърган шоколад - при нас това са счукани лешници и чер шоколад.
За декорация ползвах ягоди, потопени в разтопен натурален шоколад, уж идеята беше да бъде бял, но при разтапянето на водната баня шоколадът стана на парцали.
Разрезът - вероятно утре, тортата още не е нарязана, за офиса замина вариация на тема Рафаело, пожелана от рожденика, а тази тепърва чака свещичките, наздравиците и похапването!
И ето разреза на тортичката с много нежен вкус, не особено сладка, в което се крие и чара на блатовете и крема.





И след отварянето на чекмеджето със спомените иде ред на затварянето и поглед напред!






28 коментара:

  1. Да ви е сладко похапването и весел празника, Иглика! На рожденика много здраве и късмет! Да ви е жив и здрав!
    И с моя бял шоколад ''милка'' се случи така :(!
    Прегръдки! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Ванче! И при мен провалът се случи с Милка...Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Когато правих моите шоколадови ягоди (за Гергьовден миналата година), тъмният ми шоколад си стоеше гъст и просто нямаше как да потапям ягодите, ами ги "мажех". Украсих ги точно с бял "Милка" - с него пък нямах проблем. Явно не случваме на партиди...
    Ама както и да е. Сега по-важното - честит рожден ден на сина ти, Игличе! Пожелавам му да расте здрав, силен и много щастлив, да не спира да мечтае и да изпълва със замах и лекота всяка своя мечта. :) Ние с него хем сме адаши, хем сме родени в един и същи месец. Всичко добро на цялото семейство и весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Гери! Относно шоколада- ами за първи път ми се случи подобно нещо с бяла "Милка", преди да направя този крем ползвах два бели шоколада за торта "Рафаело" и си бяха наред....късмет...:)

      Изтриване
  4. Честит Празник, Игличе :) на теб и на порасналото ти момче! Бъдете здрави и много щастливи!
    А тортата е просто прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  5. Честити празници, Игличе,
    прекрасна торта за прекрасен повод!
    Поздравления и пожелания за здраве и късмет,
    успехи и сбъднати мечти, много радост и щастие!

    ОтговорИзтриване
  6. Игличе,да ти е жив и здрав рожденика и благословен!Много успехи му пожелавам от сърце,за да ви е радост и гордост!Прекрасна торта си му направила,украсена с много вкус!Прегръдка от мен за една щастлива майка!

    ОтговорИзтриване
  7. Игличе, честит рожден ден на синчето! Да се изпълни пожеланието ти - то е най-важното!
    Да бъде здрав и много щастлив!
    Тортата е разкошна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Игличе, да ти е жив, здрав и много щастлив рожденикът! Вие също, още дълги години, да отброявате съвместен радостен живот! И нека има само хубави поводи!
    Тортата ми звучи убийствено вкусна, такава и изглежда на снимките. Записвам си рецептата, че и при мен март месец е пълен с поводи за сладичко :)
    Сърдечни поздрави и хубаво настроение ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията, Снежи! А блатът е много пухкав и няма нужда от сиропиране, особено ако в крема има сметана, затова го обичам и ползвам често!

      Изтриване
  9. Да ви е живо и здраво момчето! На вас също много години семейно щастие! Тортата е страхотна! Колкото до шоколада, аз винаги разтапям шоколад на копчета, при него няма грешка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Е, този път реших да си запазя белите копченца, че за друго съм ги планувала....

      Изтриване
  10. На петирица, но от сърце желая здраве, успехи и безброй сбъднати мечти пожелавам от сърце! Тортата е невероятна, Иг! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Живо и здраво да е момчето, сбъднати мечти и желания му пожелавам от сърце! Тортата е прелестна, вкусна и аз с удоволствие ще се почерпя:)! Прегръдки и честити празници, живи и здрави да сте!

    ОтговорИзтриване
  12. Отговори
    1. Инче, извинявай, но изтрих коментара, след като написах отговора, моля да ми простиш!

      Изтриване
  13. Да е здрав рожденикът и всички майчини пожелания да се сбъднат! Последните две снимки са страхотни, а тази с кафените зърна ме омагьоса, откъде се сдобивате с подобни чашки и чинийки? Така си мечтая за подобни чаши за кафе, а не зная къде да намеря. Ще се радвам, ако разкриете тайната. Благодаря предварително, Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! Чашките и чинийките са закупени от Zara Home, за съжаление нямат магазин у нас, най-близкият май е в Солун! Проверете в сайта им къде имат магазини и можете да си набавите при някое пътуване!

      Изтриване
  14. Честит Рожден Ден на малчо, Иг! :) Да ти е жив и здрав, да расте усмихнат, добър и безгрижен! Чудна тортичка си му направила! Много красива!
    Приятен петък с усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, разсмя ме с глас - Малчо е вече доста голям....затова отварям чекмедже на спомени и вадя тази снимка от детските години, че ако пусна сегашна негова снимка, ще има сръдни, та даже и скандал! Забранили са ми да пускам техни снимки и двете ми деца....вече над 20 и двамата....Приятен петък и на теб и край на ремонтите!

      Изтриване
  15. Честит празник на порасналото момче-да е жив и здрав!
    А за белия шоколад в курса разбах,че се разтопява с кокосово или друго масло.И аз имах подобен гаф.
    Хубав утрешен празник,Игличе-с мнооого приятно изненади!

    ОтговорИзтриване
  16. Да ви е живо и здраво порасналото момче, Игличе!
    Да ви радва, да преследва мечтите си и да ги сбъдва с усмивка!
    Чудесна торта си направила! Много вкусна, много!

    ОтговорИзтриване
  17. Игликич, ше да е пораснало това момче, ама винаги ще има нужда от здраве и късмет, затова му ги желая от сърце! Торта си вземам и на цялото ви семейство желая хубави мигове заедно, да напълните кутиите с много хубави спомени заедно. И като каза мартенички в първото изречение, та се сетих, че ми обеща едно обяснение, може и по "емайла", когато си свободна , разбира се, не е важно;)
    Хубав уикенд ви желая@!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.