Успение Богородично

 Днес християните честват Успение на Св.Богородица, а ние, българите наричаме празника "Голяма Богородица". Във всеки храм вече е приключила тържествената литургия, а жените са раздали от "богородичните пити" за здраве. В много селища, където Божията майка е патрон на храма това е празник, за който се правят сборове или панагири. Хората събират средства, с които плащат животни, които заколват за курбан.
Св.Богородица е покровителка на майчинството, брака и семейството. Тя помага на бездетните жени да се сдобият с рожба, а младите невести полагат дарове пред иконата и. В някои краища раздават кравайчета за здраве на воловете.
А за да е добра реколтата през новата година, в дните между Голяма и Малка Богородица (8септември), се сее жито, пресипано през главата на убита змия.
По времето на деня след празника се гадае за времето през есента - т.е. ако утре, на 16.08. времето е хубаво можем да очакваме една цветна и слънчева есен.
А вечерта, когато се събере цялото домочадие, на трапезата трябва да се подредят жито, пшеница, прясна питка, грозде, диня, а тъй като днес е сряда, вместо традиционната каша от пиле трябва да поднесем риба. А всички, които носят името Мария, Марио и Деспина да стегнат трапезата, да охладят напитките и с усмивка да посрещат гости за имения си ден.
А босилека от днешната Литургия се пази в домашния иконостас.
За днешния празник реших да пробвам "Плетената сметанова питка на Елексирчето", специални благодарности към Роси за споделената рецепта, за точните пропорции и направления. Позволих си експеримент единствено с поръските.






4 коментара:

  1. Почти като козуначе е, много е сладка питката!А тази солничка много ми харесва, откъде може да се намери подобна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много вкусна и лесна за направа, струва си да се пробва. А солничката е дело на румънски майстор, типична е за нашите съседи.

      Изтриване
  2. Е как съм могла да я пропусна просто не знам,Игличе,моля да ме извиниш!При все,че си я направила удивително прекрасна и толкова нежно си я поръсила и сплела!
    Много багодаря за доверието,тази питка наистина го заслужава,защото става мекичка като душица!
    Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, какво толкова си пропуснала? Благодаря, че сподели рецептата за питката, която много ми допада и като вкус и като визия!

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.