събота, 25 юни 2016 г.

Безглутенова пица с блат от тиквички

     След зимния вариант за пица с блат от карфиол най-сетне дойде ред и на летния - с тиквички. Можем да хапнем от нея, без притеснения от тесто, защото брашно в рецептата няма. Оказа се, че блатът дори няма нужда от обръщане, за разлика от карфиоления.


петък, 24 юни 2016 г.

Еньовден

     Днес християнската църка отбелязва рождението на Св. пророк Йоан Кръстител, а денят съвпада с лятното слънцестоене. Днес е най-дългият ден в годината, та трябва да намерим време за доста неща....



 А по народному денят е

сряда, 22 юни 2016 г.

Кейк с ревен и кокосови стърготини

      Като бях малка, у дома имаше една грамофонна плоча, която баща ми пускаше. Та герой на име Мирча Кришан все говореше за краставицата и как тя съдържа 99% вода, независимо за какво го питаха. Друго нищо не съм запомнила от цялата тази лакърдия, ама сега се сетих за него и способността му да направи връзка между всяко нещо и краставицата...
    Аз да не съм по-назад, ще трябва да ме свързват с ревена по това време....А откакто прочетох, че се ползвал в борбата срещу затлъстяването, имам оправдание да приготвям десерти с него (е, без да отчитам другите добавки или просто си затварям очите за тях).

   

понеделник, 20 юни 2016 г.

Бърз плодов десерт с изцедено кисело мляко, маскарпоне и дулсе де лече

         Казах вече, че напоследък времето е доста кът. А и като се позагря така изведнъж, това налага въвеждане на промени в готварските навици. Това обаче не спира мераците ни  за някакъв десерт. Откривам насладата от откъсването на  плод от градината, то не че друго освен ягоди и малини има в нашата градина, ама си е голям кеф....
Странно ми е да приготвям неща за двама, а и навикът ми липсва. До момента винаги съм готвила минимум за четирима, а сега има промяна. Дечурлигата непрекъснато обясняват, че не е редно да правя толкова сладкиши, защото ще пълнеят. Е, разнасях разни кутии насам-натам, ама започвам да търся и други варианти - за нещо бързо, даващо сладост, не толкова калорично, с наситен плодов вкус, с аромат, носещ симфония от свежи нотки. Е, нуждаех се от
нещо, което да подсили вкусовете, да ги обедини и да им позволи да се разгърнат напълно...



понеделник, 13 юни 2016 г.

Аспержи с пармезан

      Аспержите са едни от най-старите култивирани растения. Използвали ги още в древен Египет. Гръцкият лекар Хипократ (онзи, чиято клетва лекарите полагат в началото на кариерата си) ги препоръчвал на своите пациенти с наднормено тегло и кожни проблеми.
Доказано е, че консумацията им стимулира дейността на черния и белия дроб, на бъбреците. Да не подценяваме и това, че съдържанието на калории при тях е ниско.
     Скептиците веднага ще кажат: „Баба ти все аспержи е яла!”, „Престанете с тези екзотични продукти!”.
     Ама баба ми наистина е яла аспержи. Спомням си, че преди мноооого години четях нещо и се чудех какъв ли вкус има този зеленчук и се оказа, че баба ми има отговор. Моментално ми разказа какъв е вкусът им, какво са готвели с тях, а аз я гледах недоверчиво, чудех се дали не си фантазира. Защото това беше четиво за далечна страна, отвъд Желязната завеса, където в моето детско съзнание имаше чудновати неща, дето няма как да ги има  у нас.  Ама не съм била права в съмненията....
     Преди 9.09.1944 г. България е била най-големият производител на аспержи в Европа. След т.нар. „деветосептемврийска революция”, която си е просто един преврат,  нечий болен мозък е решил, че аспержите са  буржоазен продукт и просто се спира производството им.
Е, сега май отново има български производители, но дали този зеленчук ще се завърне в кухните ни, никой не знае, времето ще покаже..
Днешната рецепта за аспержи е от онези с описанието „бързо, лесно и вкусно". 




събота, 11 юни 2016 г.

Конфитюр от ягоди и ревен и отново....празник в Бистрица

     Тази година на няколко пъти попадам на ягоди с вкус и аромат, като от едно време....Защото през последните години смениха сортовете и все по-често попадаме на едни с картонен вкус. А като намеря хубави, купувам с удоволствие. Това мъничко червено плодче е толкова привлекателно и човек иска да съхрани частица от сезона за по-дълго време. И мигновено се сещам за конфитюр, който да запази прелестния червен цвят и вкус за студените дни.
Тази година всяка седмица мога да намеря и ревен в супермаркет Хит. Та реших да обединя двата вкуса в един. След като така пленително си подхождат в сладкиши като Тарт с ревен и ягоди или Кейк с ревен, ягоди и марципан, защо да не се получи добра комбинация и с конфитюра?
   Речено-сторено....Рецептата е много проста и лесна, е, има и една почти готова част, мнозина биха казали, че вкарвам и малко химия вътре с добавката на желиращ продукт. Но все пак времето ни е ценно и някои неща могат да ни послужат за огромно улеснение. Все пак не можем да бъдем роби на кухнята....