неделя, 31 януари 2016 г.

Цветна трифонска пита

      И в навечерието на празника на Св.Трифон да подготвим пита, за да го почетем, защото от неговото благоразположение зависи добивът на хубаво вино. Ще си позволя да дам  една идея за оформяне на трифонската пита.




Всеки от нас си има изпитана рецепта за перфектно тесто, което никога не подвежда. Е, можете да пробвате и нещо ново, стига да решите. Моят експеримент беше с подготовката на червеното тесто  с добавка на пасирано червено цвекло, червено вино и пълнозърнесто брашно. С бяло брашно цветът щеше да бъде по-ярък, но и  по този начин се получава ефектно. От цвеклото и виното питата носи особен аромат - на земя, на истории за минало, за майсторлък, за празник.
Но да се върнем на оформлението на питата, посветена на покровителя на лозарството, винарството и кръчмарството.


В центъра се оформя кръгла пита, около нея с помощта на четири червени рула(разточвате леко тесто, навивате на руло и оформяте четири рула) се оформя кръстен знак. Пространството между раменете на кръста се запълва от рулца от неоцветеното тесто.
От останалото тесто се оформят топченца, които подреждаме, втасва, мажем с олио и жълтък и печем. И почти бях забравила за най-важното - каква ще е тази трифонска пита без декорирани грозд и листа, та това е най-важното.....
Е, вече сме готови за зарязване на лозето и празничната трапеза за резачите!



Весел празник!

понеделник, 25 януари 2016 г.

Руладини с патладжан и ементал

     Това е една рецепта, приготвяна у дома многократно и одобрена от цялата фамилия. Допада ни бързото приготвяне, удачното съчетание между вкус и визия. Дълго се забавих с публикуването и, защото все не разполагах с време за снимки -  това им е кусурът на бързите неща, правиш и трябва да сервираш.... Сега отново бяха приготвени набързо за вечеря, а мракът бързо настъпи. Но монтирах няколко лампи и снимах, все пак си бях наумила този път непременно да успея с фотографирането им.
   Специално за лятото и есента, когато пазарите са заляти от патладжани, тази рецепта е перфектна. Оказа се, че в момента има прелестни патладжани, без никакви семки и горчилка, истинска прелест....
И естествено, при наличието на такива зеленчуци, как да не посегне човек към рафта със свинските филета?



събота, 23 януари 2016 г.

Кейк с червени портокали

През последните години към края на всеки януари в магазините се появяват червени портокали. Вкусът им малко се отличава от портокала, който всички ние познаваме. Но това, което го прави по-различен е цветът. Не всеки портокал притежава наситен червен цвят, в някои цветовете са като мозайка, рисувана от четката на един майстор - Природата.
Това е кейк, който правих няколко пъти през последните години, но все до снимане не стигаше.
На този, който сега представям, могат да се намерят доста кусури в оформлението, но понякога се случват и гафове...


петък, 1 януари 2016 г.

Честита Новата 2016-та и ....честит ми рожден ден!

       Приказката на живота изживя поредната си година, а в полунощ царствено се поклони на публиката, не изчака аплаузите и желанията на публиката за бис и отстъпи мястото на Новата 2016 година! А към Новата всички насочват погледите с надежда, трепетно очакване и желания!
За мен самата с настъпването на всяка нова година се прибавя и годинка в автобиографията.
След празничното посрещане на Новата година се прибрахме у дома и успях да уловя последната светлинка преди мрака и да щракна набързо тортичката. Рецептата вече съм публикувала тук.


Пожелавам ви здраве, мир и уверено и щастливо писане на поредната годишна приказка от и за самите нас!