вторник, 1 септември 2015 г.

Салата с рукола, кайсии и грилован патладжан

Има ястия, които на пръв поглед за мнозина все още звучат странни и ги кара да свъсват вежди - "да, що за щуротия". За първи път пробвах тази рецепта във времето, когато кайсиите ни се усмихваха от всяка сергия и магазинен рафт. След това остана в графата "любими" за кайсиеното време. До днес, когато на рафтовете в Лидл  мернах отново кайсии. Е, цената им вече е доста висока, но пък все няколко можем да си позволим....


Салата с рукола, грилован патладжан и кайсии

Продукти за 4 порции:
по шепа рукола за всяка порция
4 кайсии
2 малки патладжана
1 домат
козе сирене (на вкус)
За дресинга:
1 суп.лъж течен мед
3 лъж. оцет балсамико
2 суп.лъж. зехтин

Приготовление:
Нарязваме на филии патладжаните, посоляваме и ги оставяме да пуснат горчивата вода. Оставяме грил-тигана да се загрее. Измиваме патладжаните, подсушаваме ги, потапяме ги в малко зехтин и ги гриловаме за кратко от двете страни. Предишния път гриловах и кайсиите, но тогава разполагах с повече. А сега едва опазих четири за салатата от домашните.