четвъртък, 27 февруари 2014 г.

На Йоли - честит рожден ден!

Днес Йоли има рожден ден. Нямам честта да я познавам лично, но за всеки, изкушен от    любовта към хубавата храна и приготвянето ѝ с мерак, тя е позната. Е, и тя не ме познава, но ще си позволя да говоря на "ти"..:) 

 Йоли, 
пожелавам ти от все сърце да бъдеш здрава, да се радваш на приятелства и обич, а дните ти да бъдат озарени от много светлина!

   Държа да спомена, че Тики е инициатор на този  поздрав за рожден ден, а аз с радост се присъединявам. 
   И ще представя някои от рецептите от  блога на Йоли, които се посрещат особено радушно у дома. Благодаря за споделените рецепти и умения, за страхотните идеи и за голямата усмивка!
    
       По стар нашенски си обичай да започна с нещото, без което не можем, това, което придружава всекидневната ни трапеза, което украсява празничната - хлябът. Представям рецептата на Йоли за хлебчето без месене, това, което доста често приготвям, особено когато нямам достатъчно време за суетня в кухнята и чакане за няколко процеса втасване. Винаги може да се експериментира с различни брашна, да се  използват различни поръски, а така и вкусът е различен и всеки път има своя индивидуалност това хлебче.

петък, 14 февруари 2014 г.

Трифон Зарезан vs Свети Валентин - с Gâteau Ferrini



-Сбогом - каза лисицата. - Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.
- Същественото е невидимо за очите - повтори малкият принц, за да го запомни.
- Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.
- Времето, което съм изгубил за моята роза... - каза малкият принц, за да го запомни.
- Хората са забравили тази истина - рече лисицата. - Но ти не трябва да я забравяш. Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил. Ти си отговорен за твоята роза...
- Аз съм отговорен за моята роза... - повтори малкият принц, за да го запомни.



 „ - Какво значи „да опитомиш“?... ... ако ме опитомиш, ние ще изпитваме необходимост един от друг. За мен ти ще бъдеш единствен на света. За теб аз ще бъда единствена на света... ...в живота ми ще грейне слънце, погледни! Виждаш ли житните ниви ей там? Житните ниви не ми напомнят нищо. И това е тъжно! Но твоята коса е с цвят на злато. И когато ме опитомиш, ще бъде прекрасно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб. И ще обичам шума на вятъра в житата.“

Какво е виното?
Божествен дар, лек за душата и тялото, напитка на боговете?
Гроздето се радва на високо религиозно уважение като пшеницата (Димитър Маринов), виноделието е един от основните поминъци на българите от времето на траките до днес, а виното съпровожда човека от раждането му до смъртта. Виното е вълнуващо, опияняващо, силно, желано като здравето и любовта, като въздуха и слънцето.


Толкова ми допадна външния вид на този сладкиш, че отдавна планувах да го направя. От вкусовия резултат съм доволна, но не и от визията му. Ще споделя и къде според мен са грешките, които допуснах.

Блат "Джокондата"
Продукти:
3 яйца
5 белтъка
щипка сол
40 гр масло
50 гр брашно
50 гр захар кристали
170 гр пудра захар
175 гр бадемово брашно.
Приготовление:
Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол и кристалната захар до твърд сняг. Трите яйца се бият с пудра захар, добавяме брашно и бадеми, на финала разтопеното масло. С шпатула смесваме двете смеси и разстиламе върху хартия в голяма тава - от печката. Сместта следва да се разстели с височина около 1 см.
Разполагах с тази рецепта в тефтера си, правила съм торта с нея, но сега мога да заявя, че за тази рецепта е удачно да се намали количеството на белтъците и яйцата - би било добре 2 яйца и 3 белтъка, така ще се избегне наличието на дебел блат. Пече се 10-15 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Охлажда се и се наряза на 4 равни части.
Всяка част намазвам с портокалов сок. Първия блат намазвам обилно с портокалов конфитюр, върху следващия сипвам шоколадов ганаш, после отново портокалов конфитюр и на финала.. ганаш.
Рецептата за ганаша:
400 мл течна сметана се загряват заедно с 3 лъж. захар, добавяме 500 гр натурален шоколад и 40 гр масло, след размесването на съставките до хомогенна смес охлаждаме.
Бадемите за декорация:
половин белтък, 4 съп.лъж. захар, остъргани семенца от половин шушулка ванилия се разбиват с тел и после в сместта се сипва пакетче филирани бадеми. Изпичат се на около 150 градусова фурна до златисто - върху хартия.
При тази рецепта се оказа, че ганашът е доста в повече, остана ми почти половината, останаха и от бадемите за декорация, та при следващата порция ще намаля количествата. Намерих му приложение и за друг сладкиш, не е страшно, а бадемите прибрах за следващата порция ново сладко изкушение.

 За любителите на комбинацията шоколад и портокал това е истинско изкушение, радост за небцето.  Имах уж специални идеи за двата празника, но така и не сколасах, а тази рецепта и снимки стояха нещастни несподелени, хайде да съм добра и към тях....
И каквото и да смятате за двата повода, просто направете този петък празник, пийте  по чаша вино, кажете "обичам те", опитомете някого като Малкия принц и се радвайте на шума на вятъра и лъчите на слънцето! Наздраве!
Използвани са текстовете на Екзюпери - "Малкият принц", а рецептата е вдъхновена от тук., разбира се доста неугледен вид съм докарала в сравнение с оригинала, но пък е вкусно.

вторник, 11 февруари 2014 г.

Пица с моцарела, рукола и чери домати

Когато заговорим за Италия и нейната храна, веднага се сещаме за две неща - пица и паста. --- - Хей, тя не е открита от италианците!
- Не е, но има ли човек, който да си представи град без италиански ресторант с пица и паста?!
  Толкова често водим разговори кой е откривател на нещо, кое е типично за кухнята на една страна и не може да се види никъде другаде...
Пицата се е превърнала в синоним на бързо ястие, приготвено от заетата жена. Е, сигурно във всяка фамилия има рецепта за тестото и плънката. Днес ви представям една много проста пица, която у дома харесваме, нали в най-семплите неща се крие огромно очарование....Няма  нищо по-хубаво от пълна къща с любимите хора, които очакват трепетно общата вечеря, а на масата всеки разказва какво е преживял през деня, смеем се заедно на случилите се неща и похапваме сладко. Всъщност очарованието на всяка храна е не нещо друго, а нейното споделяне.
Време е за рецептата:
Продукти за тестото:
750 гр брашно
350 мл вода
1 пакетче суха мая Dr Oetker
4 суп.лъж. зехтин
половин лъжичка сол
Приготовление:
Брашното се пресява, добавяме солта, зехтина и маята в кладенче и наливаме хладка вода. Омесва се тесто, покрива се с кърпа и се оставя да почине половин час.
Втасалото тесто се премесва и върху набрашнен плот и с набрашнена точилка се разточва на много тънко.
За хубавата пица е добре да имаме пещ, а в домашни условия - камък за печене на пица. Много пъти се каня да си закупя камък, но все го отлагам, защото му намерих майстора. Сетих се, че си имам глинен сач - ами него загрявам във фурната , а пицата оформям върху лист хартия за печене. А когато фурната е загрята на максимум, глиненият сач - също, мятам пицата и пека. През това време оформям следващата и така....до последната пица.....а домашните обикалят наоколо и се започва пазарлък кой какво предпочита и всеки започва да добавя по нещо за плънката....
От това количество тесто обикновено оформям доста пици,  а тъй като ги обичаме, никога не остават!
Но да се върнем на плънката на тази - само  моцарела, няколко пръски с хубав зехтин, чери доматчета, а след изпичането наръсваме рукола. Не я режем, за а не унищожаваме полезните и вещества, просто измиваме, отцеждаме и накъсваме малко ароматни и вкусни листенца.
Да ви е сладко!