вторник, 17 декември 2013 г.

Баумкухен и "От всичко по малко" на две години / Baumkuchen

     Не обичам особено собствения си рожден ден, та взех че прехвърлих тези чувства и на блога си. И както и аз съм се появила на белия свят в първите минутки на Нова година,  взе та ме напъна и малко преди рождения ден да правя блог. Не се замислих особено, просто го направих импулсивно, получих подтик от дъщерята,  а като започнах, осъзнах колко много неща трябва да правя, как трябва да избирам време за снимки, да наглася нещата и намеря светлина, да продължавам да си събирам разни чинийки (останали по една-две, ама все не потеглящи към боклука, а сега специално закупени и по една), минах и събрах от роднини старите месалчета, наизвадих всички парцалчета, а страстта ми да събирам разни стари нещица започна да си намира оправдание. Така се оправдавам с големите нощви, които едва размятам из малката кухня,  че ги пазя само заради блога, започнах да чета за фотографии на храна, досаждам на доста фотографи с идиотски въпроси за снимането. Не че и преди не го правех, но поне питах за това как да уловя движение и емоция .  Чета, питам, ама понякога няма ефект, май по-често няма. Започнах да оставям бележки към домашните да не ядат нещо, което не е снимано, а после точно когато видя леко нацупените им физиономии, се ядосвам на себе си и с гръм и трясък разрязвам готовото нещо. Та така част от нещата никога не виждат бял свят.
   Миналата година дори не бях забелязала, че имам рожден ден на блога, но тази.....лампичката светна....
      Но хайде, време е за представянето на един от любимите ми немски коледни сладкиши - Дървесен сладкиш, който до момента съм хапвала само от магазин. Някога го пекли на шишове в специални пещи, ама нямам пещ, та реших все пак да пробвам друг вариант. От години питам една приятелка от Германия как се прави, а тя все ми казва, че е много трудно, че трябва специално нишесте  на .Dr.Oetker- Gustin - да, ама вече го има и у нас. Та тя вместо рецепта все ми пъха в коледната торба по един сладкиш. Но трябва да се пробва, за да зная, че не мога да го направя....или пък мога. Порових из нета за рецепти, извадих немските книги с коледни сладки и започнах....

Baumkuchen




понеделник, 16 декември 2013 г.

Шоколадови звезди и старт на печенето

   Традициите не са това, което бяха....Бях си наумила да изневеря на почти традиционното печене на огромни количества сладки, които се пакетират и разпращат към приятели и близки. Правех сметки, че ще изпека само за домашните, а за останалите ще приготвя нещо друго. Няма да се повтарям, я...то нали си имаме едни сладки, без които у дома се казва, че Коледата е невъзможна. Но с наближаването на празника се появиха и намеците за сладките, та ...вместо да философствам, да запрятам ръкави. Настроението за празника още е малко изкуствено, опитвам се да си го създавам, декорирайки по нещо всеки ден, пускайки си коледната музика, но като погледна навън, мръсната сивота ме връща обратно към началото....снегът ми липсва, за да почувствам наближаващата Коледа. Липсва ми неговата белота и чистота, ще ми се нещо да прочисти нещата наоколо...
И ето първите сладки за Коледа 2013-та :

ШОКОЛАДОВИ ЗВЕЗДИ
 

Рецептата-  ами нищо ново под Слънцето....вече публикувана,   а авторството и - ами Ирка.....

Продукти:
230 гр. меко масло
250 гр. бяла захар
50 гр. кафява захар
2 яйца
1 ч.лъж. шоколадова есенция
1 к. лъж. есенция ром
50 гр. какао
50 гр. черен шоколад (разтопен на водна баня)
1/2 ч. лъж. бакпулвер
330 - 340 гр. брашно
щипка сол
Приготовление:
   Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. В съд разбиваме мекото масло със захарта, поставяме едно по едно яйцата, шоколада, какаото и брашното. Замесваме не особено твърдо тесто, което оставяме завито със стреч фолио в хладилника за час. Разточваме тестото върху набрашнен плот с дебелина около един сантиметър, печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 8 минути върху хартия за печене. След изваждането върху горещите бисквитки поставяме по 2-3 шоколадови капчици, а върху тях запечени безсолни ядки, нарязани на ситно карамелени лакта бонбони и декорираме с малко разтопен бял шоколад. Шоколадовите капчици играят ролята на лепило за ядките и бонбоните, а белият шоколад допълнително ги фиксира. 

И тъй като се опитвам да си създам настроение за празника, въпреки че не ми се получава с пълна сила, видях една малка елхичка, която струваше само 3 лв., свежа и ароматна, в саксийка и трябваше да я взема и отнеса у дома.....поукрасих я, а на финала обявих, че това ще бъде нашата елха тази година. Е, дъщерята тъжно каза, че елхата е малка и под нея само семпли  подаръци ще се поставят, но баткото контрира, че малките неща са по-така....Ха да видим....



Свещник/ ваза или как да използваме стъклената бутилка от празничния Tuborg

    Модата в коледната декорация у дома не вирее. Всички цветове за празника се подбират според настроението, а някои цветове са вече почти традиционни. И тъй като в хола има диван със сини цветове, все се завъртам около синята гама. Поне додето не се промени дивана, де....
   Та сега да поднеса поредната  идея за декорация. Ползвам синя бутилка от бира, защото много ми допада, други цветове освен кафявата и зелената не съм мяркала, та затуй тази ме плени. Бирата не съм пробвала, но шишенцето ми върши перфектна работа- върху него лепя клонче, панделки и звездовиден анасон, малко блещукащи топченца, а в гърлото му забождам свещица. А тъй като запасите от свещи посвършиха,  предлагам само бутилката,  остатъци от свещта има по дъното на бутилката.
С пожелания за весела подготовка на празниците и сияйни усмивки и радост!

четвъртък, 12 декември 2013 г.

Карамфилено- канелено коледно дърво

     Голямото сладкоправене у дома още не е започнало, всеки ден имам разни задачи, обикалям наляво-надясно, задачите валят, а уж съм в отпуск....най-сигурният начин да не мога да се завъртя из къщи...
     Но празникът иде и започвам да отделям всеки ден по малко време за рефрешване на декорацията. Елха няма все още у дома, ще ми се живото дръвче в саксия да дойде по-късно, за да не му окапят връхчетата от топлината. Извадих старата изкуствена, която е оплешивяла и отново я прибрах. Няма кога да издирвам нова изкуствена елха, затова запретвам ръкави и започвам работа по декорация с налични материали, с естествени пръчици, подправки и природни средства. 
        И след като  Коледата у дома не е разнесла аромата си на канела и карамфил,  започвам да ги ползвам в декорацията. Това коледно дръвченце ароматизира невероятно приятно, ароматът на карамфил доминира около него.

петък, 6 декември 2013 г.

Никулден и един бърз поздрав

   Честит празник на всички именници, да носят със здраве и късмет името си и нека Св.Никола ги пази и напътства в пътя им!
   У дома няма никой с  имен ден, но заради един проблем в миналото правим курбан - шаран. Е терзая се винаги дали да не избера друга риба, но после се сещам, че май така трябва  не бива да променям напълно всичко, та винаги имаме шаран, а като допълнение и друга риба - тази година сьомгова пъстърва.  Шаранът е пълен с орехи, лук, стафиди и подправки и този път не е в кора от тесто, като предишния ми.
     Снощи намерих жив шаран, после следваше едно мъчително убиване, помня годините, когато децата бяха малки и шаранът плуваше във ваната и те скачаха около него, а ние с таткото се споглеждахме виновно....Е, успяхме и този път, запазихме част от люспите за Бъдни вечер, посолихме го и го оставихме за доста часове в компанията на много лимонов сок и днес бе напълнен, а сега е във фурната, другата риба също се пече.
     Сега ще споделя една много обичана салата, тематична за празника, която е от графата- "Бързи, вкусни..."
 

Салата "Мери"




сряда, 4 декември 2013 г.

Ева ми е на гости с.....шоколадови портокалови трюфели

     Имам огромното удоволствие да кажа "Добре дошла при мен" на  Ева, която ми идва на гости с едни прекрасни портокалови шоколадови трюфели. Ев, благодаря, че сподели тези толкова празнични бижута, направени с много обич и прекрасни  пожелания, защото са предназначени за специален повод - утрешния рождения ден на твоя съпруг! Пожелавам му много здраве, късмет, радост и дни, озарени от светлината на щастието! 
    Сигурна съм, че никой не може да остане равнодушен при вида на тези ароматни трюфели, подканващи ръцете да се протегнат и грабнат ароматното творение. А после вихреният танц на шоколада и портокала ни подканя, грабва и пренася в света на обичта, топлотата и споделената магия на празника! 


Шоколадови портокалови трюфели



На гости на Ева Тонева с унгарско коледно руло "Бейгли"

     Днес съм на гости на един много специален човек - еталон в кулинарията и нейното фотографиране, който тази година реши да отбележи коледната подготовка по един нов начин - канейки гости и отивайки на гости. А сайтът на Ева е едно от местата, които винаги са ме привличали - с точните мерки в рецептите и снимките, които те карат да се огледаш за нужните продукти и да започнеш изпълнението на рецептата, които те карат да обръщаш внимание на най-малкия детайл и да търсиш перфектната визия.
     Когато получих поканата за гостуване от Ева ми се подкосиха краката, не можех да повярвам. Естествено, че се зарадвах, но  и изпаднах в паника. Вярно, че това е първото ми гостуване като блогър, но  появата в сайта на Ева не е шега работа. Домакинята ми може да презентира по такъв начин и купчина трошици, че всеки да започне да преглъща и да изпадне във възторг. Е, аз със снимките не се спогаждам особено добре всякога, но...ще моля за снизхождение.
Да си призная – готвих и снимах няколко неща, не одобрих снимките, но сега реших, че точно тази рецепта ще представям и няма за кога да отлагам....Е, изгорих леко рулата, ама нали това е правило, когато много се стараем за гости. А на гости с празни ръце не се ходи.
И  тъй като сега всички сме завладяни от магията на Коледата, нека представя едно любимо предложение, което винаги става перфектно, не изисква сложно месене и оформление, а е невероятно вкусно – без значение коя от плънките ще изберете....
И преди да представя рецептата, искам да благодаря на Ева за точните рецепти, прелестните презентации и това, че никога не пести добрите думи и дава кураж всекиму!



вторник, 3 декември 2013 г.

Ябълков пай с карамелена заливка

   В двора ни в Бистрица има едно ябълково дръвче, което ражда най-вкусните ябълки. Горкото, май не беше рязано от повече от 20 години, а ние, освен, че го берем и варосваме ствола, нищо друго не сме правили. До миналата година, когато най-сетне извиках професионалист да поореже дървото. Денят беше много студен и ръцете му поизмръзнаха, не оформи короната според моите представи, но поне пооряза част от клоните. Е, сега вече знам, че и аз сама бих се справила с това подрязване. Тази година ябълката вирееше трудно, но все пак оцеля след едно пръскане рано пролетта. Разпитвам специалисти какъв е този сорт, но освен информацията, че е стар български сорт, друго не научавам. Ще пробвам да науча малко повече как се присажда дърво, та да си засадя още от тази ябълка, за да съм сигурна, че няма да я загубим.
    А тази есен разполагаме с четири касетки ябълки, но част от тях са с размер на орехчета. Та за да не стават зян, се чудя в какви вариации да ги ползвам. Една от тях е поредния ябълков пай.

Тесто:
180 гр брашно
2 ч.лъж. захар
60 мл олио
60 гр масло
щипка сол
50 мл вода:

Плънка
700 гр ябълки
30 гр кафява захар
1 суп.лъж.бяла захар
1 суп.лъж. лимонов сок
2 суп.лъж. царевично нишесте Gustin- Dr Oetker
канела
1 суп.лъж. кленов сироп
Заливка:
90 гр брашно
125 гр орехови ядки
щипка сол
50 гр захар
120 гр масло
Карамелен сос:
1/2 ч. захар
1/3 ч. вода
4 суп.лъж. масло
1 малка кутия сметана течна Pilos (продава се в  LIDL)

     Тестото за блата се омесва от всички продукти и се оставя в хладилника за час. След това се разточва и се прехвърля в съда за печене. Оставяме го отново в хладилника за 15 минути. През това време почистваме ябълките и без да ги белим ги режем на филийки, заливаме ги с лимоновия сок и след това останалите съставки. Нареждаме ги върху блата и печем в предварително загрята до 200 градуса фурна за 30 минути. Продуктите за заливката смесваме в блендер и след изпичането на блата с ябълките го посипваме с трохите от заливката и печем още 30 минути на 180 градуса. След това паят се охлажда. Приготвяме карамеления сос от захар и вода - карамелизирани, към които добавяме с непрестанно бъркане течната сметана и маслото. Заливаме пая, а отгоре нареждаме орехи пекан за декорация.