Преди няколко години в един солунски ресторант ни препоръчаха риба тон на скара, като изслушахме много хвалби колко е прекрасна, а аз се съпротивлявах, защото си мислех, че е някакъв търговски трик и тази риба я няма по гръцкото море и ще ми сервират някоя притоплена консерва....Вероятно доводите ми доста са подразнили собственика на ресторанта, който каза, че ни я поднася като подарък, да пробваме, без да плащаме. Е, рибката се оказа много вкусна, а моите познанията за рибите са си чиста нула...защото се оказа, че има малки риби тон, ама като не зная и влизам в спорове...голяма грешка.
Преди около месец синът ми донесе у дома филе от риба тон, което приготвихме на скара, а цената му беше грандиозна, та леко ми присядаше, въпреки прекрасния вкус. А тези дни влязохме в магазин Метро уж само за прясно козе сиренце, а на щанда с рибите се мъдреха риби тон с цена 7 лв. за килограм няколко риби тон. Светкавично закупих две, които се оказаха около 2 килограма. До тук добре, мъчението за мен започна след това, пътят към ада винаги е пълен с добри намерения...Защо ад - ами заради чистенето и филетирането на рибата. Рано заранта съпругът изчезна, а някой трябваше да се справи с тежката задача, останах аз.... Няколко видеа изгледах с инструкции как се чисти рибата, добих увереност и сила и стартирах - то не беше кръв, то не беше дране на кожа, за да разполагам с филета...
На финала едната малка риба сготвих, а другата се мъдри във фризера за друг път.
И като обобщение - ако сте се справили с чистенето и филетирането на рибата, приготвянето и за консумация си е като игра - буквално за минутки. Филенцата се заливат с марината от соев сос и мед, а през това време се приготвя салатата - от марули, рукола, краставици и домати. Когато всички продукти са се озовали в купата за салатка, се връщаме към рибата. Слагаме я на гореща скара или тиган - аз ползвах тиган, като печем за много кратко.
Преди около месец синът ми донесе у дома филе от риба тон, което приготвихме на скара, а цената му беше грандиозна, та леко ми присядаше, въпреки прекрасния вкус. А тези дни влязохме в магазин Метро уж само за прясно козе сиренце, а на щанда с рибите се мъдреха риби тон с цена 7 лв. за килограм няколко риби тон. Светкавично закупих две, които се оказаха около 2 килограма. До тук добре, мъчението за мен започна след това, пътят към ада винаги е пълен с добри намерения...Защо ад - ами заради чистенето и филетирането на рибата. Рано заранта съпругът изчезна, а някой трябваше да се справи с тежката задача, останах аз.... Няколко видеа изгледах с инструкции как се чисти рибата, добих увереност и сила и стартирах - то не беше кръв, то не беше дране на кожа, за да разполагам с филета...
На финала едната малка риба сготвих, а другата се мъдри във фризера за друг път.
И като обобщение - ако сте се справили с чистенето и филетирането на рибата, приготвянето и за консумация си е като игра - буквално за минутки. Филенцата се заливат с марината от соев сос и мед, а през това време се приготвя салатата - от марули, рукола, краставици и домати. Когато всички продукти са се озовали в купата за салатка, се връщаме към рибата. Слагаме я на гореща скара или тиган - аз ползвах тиган, като печем за много кратко.