събота, 25 май 2013 г.

Риба тон на тиган

     Преди няколко години в един солунски ресторант ни препоръчаха риба тон на скара, като изслушахме много хвалби колко е прекрасна, а аз се съпротивлявах, защото си мислех, че е някакъв търговски трик и тази риба я няма по гръцкото море и ще ми сервират някоя притоплена консерва....Вероятно доводите ми доста са подразнили собственика на ресторанта, който каза, че ни я поднася като подарък, да пробваме, без да плащаме. Е, рибката се оказа много вкусна, а  моите познанията за рибите са си чиста нула...защото се оказа, че има малки риби тон, ама като не зная и влизам в спорове...голяма грешка.
 Преди около месец синът ми донесе у дома филе от риба тон, което приготвихме на скара, а цената му беше грандиозна, та леко ми присядаше, въпреки прекрасния вкус.  А тези дни влязохме в магазин Метро уж само за прясно козе сиренце, а на щанда с рибите се мъдреха риби тон с цена 7 лв. за килограм няколко риби тон. Светкавично закупих две, които се оказаха около 2 килограма. До тук добре, мъчението за мен започна след това, пътят към ада винаги е пълен с добри намерения...Защо ад - ами заради чистенето и филетирането на рибата. Рано заранта съпругът изчезна, а някой трябваше да се справи с тежката задача, останах аз.... Няколко видеа изгледах с инструкции как се чисти рибата, добих увереност и сила и стартирах - то не беше кръв, то не беше дране на кожа, за да разполагам с филета...
На финала едната малка риба сготвих, а другата се мъдри във фризера за друг път.
И като обобщение - ако сте се справили с чистенето и филетирането на рибата, приготвянето и за консумация си е като игра - буквално за минутки. Филенцата се заливат с марината от соев сос и мед, а през това време се приготвя салатата - от марули, рукола, краставици и домати. Когато всички продукти са се озовали в купата за салатка, се връщаме към рибата.  Слагаме я на гореща скара или тиган - аз ползвах тиган, като печем за много кратко.




събота, 18 май 2013 г.

Супа с агнешко, лапад , спанак и зелен лук

В нашето семейство името Георги е много популярно - синът и баща ми се наричат така, а сестра ми - Гергана. По традиция се коли агне като курбан за Гергьовден,  което се пече в пещ. Тази година отново почетохме Св.Георги по този начин, а освен фамилията, както винаги имахме и гости. Докато пълнехме агнето, а и след изваждането му от пещта, където престоя цяла нощ, дори не ми мина през акъла да го снимам, нямаше как да стигна до фотоапарата....
След прекрасния обяд остана малко месо и плънка, което майка ми раздели на всички по равно. А когато има повече месо от един и същи вид обикновено не му отдава прекалено внимание. Поради тази причина замразих две пакетчета във фризера.
А днес дадох нов живот на ястието - превърнахме го в супа, ароматна и много вкусна.

Продукти:

  • Плънката от печено пълнено агне- дреболии, ориз, лук, магданоз и джоджен
  • Две връзки зеленийки- лапад, спанак
  • Връзка зелен лук
  • Ориз - около 1/2 ч.ч.
  • Масло - 1 суп. лъж.
  • Сол
  • За застройката - 1 чаена чаша кисело мляко и 3 жълтъка
Във вряща вода се поставя сол на вкус, нарязаното на дребни късчета месо, сипва се наситнената зеленийка, ориза, лука, а когато всичко се свари, се сипва застройката - от добре разбити жълтъци на яйца и кисело мляко.

 Отстранява се от котлона, наръсва се със ситно нарязан магданоз и джоджен и да ви е сладко!

петък, 17 май 2013 г.

Руло с ягоди, маскарпоне и още нещо....

Напоследък при мен готварстването си е пълна импровизация, имам някаква идея в главата, след което се оказва, че нещо липсва и настъпва времето на заместванията на този продукт с онзи, наличен в шкафовете...
Снощи реших да направя от ягодовото тирамису, което правих за Гергьовден и отново не успях да снимам, но в последния момент видях, че и бишкотите са свършили. За имане на рецепта за тях - имам, ама нямах чак такъв ентусиазъм, а маскарпонето и ягодите вече се мъдреха върху плота и подканваха за действие.
Замислих си един десерт, за чието оформление си спомням често, като видя хубави ягоди, реших да направя първо блата, а после да взема финалното решение как да го оформям десертчето, ама пак настъпиха промени...

Продукти за блата:
125 гр меко масло
1 ч.ч. захар
4 яйца
кората на 1 портокал, ситно настъргана
60 мл сок от портокал
1 ч.лъж. ванилов екстракт
1 ч. лъж. бакпулвер
1 1/2 ч.ч. брашно
2 суп. лъж. маково семе

Приготовление:
Маслото се бие със захарта, добавят се едно след друго яйцата, портокаловия сок, ванилията, портокаловата кора, бакпулвера и брашното, а за разкош добавих маково семе на финала. Върху хартия за печене в правоъгълната тава от фурната се сипва и заглажда сместта. Пече се в загрята до 180 градуса фурна за 20 минути.
Когато се изпече, може да се охлади и нареже с желаните форми. Но както го извадих от фурната ми хрумна да го навия в кърпа за руло и докато се охлаждаше, приготвих крема.



сряда, 15 май 2013 г.

ПИЛЕ С ЕСТРАГОН И ЛИМОН

След обилните трапези с агнешко, яйца и козунаци, радващи мъжката част на фамилията иде ред на нещо по-лекичко- пиленце. Многото почивни дни около празниците си бяха и доста изтощителни и като че имаше нужда от почивка от самата "почивка". Ама противно на намеренията за отдих още през първия работен ден задачите заваляха, колегите от чужбина изпращаха все спешни неща за завършване, все чудейки се как аджеба толкова дни не сме били на работа, така че лежерната работа си остава мечта... Утехата е, че е по-добре да има задачи и работа, защото и лежерното състояние действа изнервящо.
И когато се прибереш късно и тепърва се започне с някаква подготовка на аламинут си е малко изтощително и дразнещо, защото всички се прибират озверели от глад, а и самата аз съм в същото положение /защото почти никога не обядвам/ и бързо се захващам за различни продукти, подрънквам леко забързано нервно с тенджерките и тиганчетата. Домашните също са ангажирани я с направата на салата, я нещо друго около вечерята, питайки само кога всичко ще е готово...От задачи дотолкова съм превъртяла, че даже съм забравила, че имам незаменим помощник.
Вчера най-сетне проумях какво е решението, извадих устройството, наречено Крок-пот, купих охладено пиле, за което се сетих, виждайки в магазина пресен естрагон, който бързо метнах в количката с покупки.
На заранта пиейки кафенце, бързичко запържих измитото и подсушено пиле от всички страни в лъжица зехтин и го оставих в глиненото гърне. Вечерта бях нарязала естрагона на дребно, към него добавих настъргана лимонова кора, лимонов сок, масло и две-три нарязани на дребно стръкчета левурда. Това ароматно масълце оставих във фризера, а на заранта нарязах на парченца.
 Парчетата ароматно масло се нареждат върху пилето, вътрешността му се намазва с него, около пилето се нареждат морковчета и се оставя на бавно готвене за 7 часа. Ако не се лъжа това беше рецепта на невероятната Джулия Чайлд.
А след прибирането у дома от вратата ни посреща един приятен аромат на готова вкусна храна, бързо приготвяме една салатка от пресен спанак, левурда, белени слънчогледови семки и козе сиренце. Всички са доволни, можем да седнем и да похапнем, да поговорим как е минал денят и с усмивка да продължим заниманията си, а аз да понагледам какво ново сте приготвили и да покомуникирам виртуално, неспирайки и диалога с домашните, отново на принципа "от всичко по малко"....
Това си е перфектна рецепта за онези, които обичат аромата и вкуса на естрагона, защото имам приятели, на които не им допада. Но ако го харесвате, това е и вашата рецепта.....

неделя, 5 май 2013 г.

Христос Воскресе!

Христос Воскресе! 
 Christ is Risen!  Христос Васкрсе!   Χριστός Ανέστη!
Бъдете здрави, нека дните ни бъдат озарени от светлина и благодат, мирът да царува и любовта да владее сърцата и делата! 




четвъртък, 2 май 2013 г.

Великденски яйца - втора част Easter decorated eggs- second part

     Днес, на Велики четвъртък, се боядисват яйцата за Великден. Вече ви показах изписани яйца, които днес боядисах. Преди тях обаче боядисах едно червено яйце, което оставям до следващия Великден, живот и здраве. Старото махам, а утре ще заровя. Някога по това старо яйце гадаели каква ще е годината на обитателите на даден дом, но понеже аз май съм доста суеверна и ме е страх от подобни предсказания, предпочитам да го заровя, вместо да гледам дали яйцето си е цяло и здраво, като току-що сварено или не.