Задушница и рецепта за коливо

          Днес е ден, в който отдаваме почит на мъртвите преди Великия пост. Съботата срещу Неделя Месопустна или Месни Заговезни е ден, в който се посещават гробовете на починалите близки.
    За този помен са приготвя коливо - варено и подсладено жито. Гробовете се преливат с вино и вода. Раздава се хляб или пита.
    Поменът се прави на гробовете, в храмовете или в домовете. В някои краища ритуалната храна се носи и консумира на гробовете, в други, гробовете се преливат, пали се свещичка, а подготвената храна се отнася на различни хора - познати или непознати.





Коливо

Взема се един пакет грухана пшеница и се накисва със студена вода.
Престоява поне 5-6 часа.
Изплаква се обилно, за да се отмие нишестето.
В тенджера кипваме около два литра вода.
Сипваме измитата пшеница и варим 20 минути на среден огън.
След сваряването на житото, сипваме в гевгир и обилно измиваме със студена вода.
Отцеденото жито изсипваме върху памучна кърпа и оставяме за няколко часа (така зърната остават цели и не се събират или не стават на каша).
Сипваме житото в голям съд, за да можем лесно да разбъркваме.
Добавяме стафиди, сушени боровинки,нарязани лимонови резенки, настъргана кора от портокал или лимон, смлени бисквити, малко хлебни трохи и счукани орехови ядки. Всички тези добавки ги правим според собствения вкус или този на близките ни...
Подреждаме в съдчета, леко притискаме с лъжица, наръсваме смлени бисквити и пудра захар, украсяваме.

Да е светла паметта на всички починали! Бог да прости! Мир на душите им!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Това е мястото за въпроси, коментари.